22 Μαΐ 2021

Νέες δυσκολίες για την Φώφη Γεννηματά


Άννα Γκρίτζη

Η αποχή του Κινήματος Αλλαγής από την ψηφοφορία για τη συνεπιμέλεια δεν οφειλόταν, όπως ειπώθηκε, στην "παρωδία του αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ που μετά αποφάσισε να απέχει" .

Οφειλόταν στο γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά είχε απορρίψει το νομοσχέδιο και ο Ανδρέας Λοβέρδος θα απείχε, επειδή το υποστήριζε και δεν ήθελε υπερψηφίζοντας να δώσει αφορμή για διαγραφή ή να αναλάβει την ευθύνη για την ανάδειξη ενός εσωκομματικού ρήγματος.

Τον Ανδρέα Λοβέρδο θα ακολουθούσαν στην αποχή από τρεις έως έξι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και αυτό εκ των πραγμάτων θα δημιουργούσε την εντύπωση, ότι η Φώφη Γεννηματά δεν έχει πια επιρροή στο σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στην Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισαν, να βρουν ένα πρόσχημα για καθολική αποχή, κρίνοντας πως έτσι θα προστευόταν καλύτερα η εικόνα της προέδρου. Το αποτέλεσμα όμως ήταν, ότι η ίδια κατακεραύνωσε ένα νομοσχέδιο, το οποίο στήριζε σημαντικός αριθμός βουλευτών του κόμματός της και πάντως ο αντίπαλός της στη μάχη για την ηγεσία Ανδρέας Λοβέρδος.

Η Φώφη Γεννηματά μένει όλο και πιο μόνη στο κόμμα της. Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πύρινη κόλαση στην Κορινθία και δεν την ακολούθησαν παρά ελάχιστοι πέρα από τους στενούς της συνεργάτες στην επικοινωνία.

Γενικά, η αντικυβερνητική της στάση δεν ενθουσιάζει βουλευτές και στελέχη του ΚΙΝΑΛ που παραμένουν σε αντιΣΥΡΙΖΑ διάθεση, αν δεν συμπαθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως πρόσφατα δήλωσε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Τη Δευτέρα η Εύα Καϊλή θα πάρει μέρος σε εκδήλωση, που διοργανώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος για θέματα εξωτερικής πολιτικής μαζί με τον "βενιζελικό" Γιάννη Δατσέρη.

Μέχρι στιγμής κανένας βουλευτής δεν έχει βγει ανοιχτά υπέρ της Φώφης Γεννηματά στηρίζοντας την επανεκλογή της στην ηγεσία, ενώ ο Α. Λοβέρδος κάθε τόσο εμφανίζει έναν υποστηρικτή.

Πρόσφατα είχε μια συνάντηση σε καλό κλίμα με τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο είχαν ψυχρανθεί οι σχέσεις τους, αλλά αυτό δεν είναι σαφές ακόμη, αν θα οδηγήσει σε "πάγωμα" της υποψηφιότητας Καστανίδη. Ο Π. Γερουλάνος αφήνει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας, ενώ ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης δεν έχει αρχίσει ακόμη να κινείται δυναμικά με ορίζοντα την εκλογή ηγεσίας από τη βάση.

Αυτό που θα βοηθούσε πολύ τη Φώφη Γεννηματά, θα ήταν μια βελτίωση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις ή κάποια μέτρηση που θα έδειχνε την ίδια ως φαβορί στη μάχη για την ηγεσία. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.


tvxs.gr