Σε πεδίο ανατροφοδότησης του κλίματος πόλωσης, κυρίως από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήθηκε να αναδειχθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και έγκρισης του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική κάνναβη, χθες στην Ολομέλεια. Ενδεικτικό της στρατηγικής...
του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το γεγονός, ότι, αν και συμφωνούσε με το περιεχόμενο του νομοθετήματος, που προγραμματίστηκε να ψηφιστεί αργά χθες το βράδυ, ανέβασε τους αντιπολιτευτικούς τόνους: ακολούθησε γραμμή καταγγελίας της Ν.Δ. για όσα, ως αντιπολίτευση προ ολίγων ετών, έλεγε κατά της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ, παράλληλα, υπέβαλε ξανά αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, για να αναδείξει εσωτερικά ρήγματα στην κυβερνώσα πλειοψηφία, αλλά και για να θέσει και πάλι ζήτημα «δημοκρατικού ελλείμματος» στη λειτουργία της Βουλής.Η τακτική αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, αποδοκιμάστηκε ξανά από κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ συνάντησε και την επιλογή της Ν.Δ. να μην εμπλακεί σε μια νέα μετωπική σύγκρουση. Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρ. Μπουκώρος κατ’ αρχάς επισήμαναν, πως είναι στα θετικά μιας πολιτικής δύναμης να επανεκτιμά ορισμένες θέσεις, όπως εν προκειμένω για το ζήτημα της φαρμακευτικής κάνναβης, τονίζοντας τον προσδιορισμό «φαρμακευτική», σε μια προσπάθεια (όπως ερμηνεύθηκε) να καθησυχαστούν τμήματα του εσωκομματικού ακροατηρίου. Τις γνωστές από ετών θέσεις του για νομιμοποίηση της κάνναβης εξέθεσε σε παρέμβασή του ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ενώ από το ΚΚΕ κυρίως επισημάνθηκε ο κίνδυνος, νομοθετήματα όπως το τωρινό να αποτελούν βήμα προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης της χρήσης κάνναβης.
Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ
Απουσία διάθεσης για σύγκρουση, ωστόσο, συνάντησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως προς την πτυχή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών: η υποβολή του αιτήματος για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, όπως έγινε και μία ημέρα νωρίτερα στο νομοθέτημα για τη συνεπιμέλεια, φάνηκε εξαρχής να είχε στόχο την εκ νέου αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενη από καταγγελία του προεδρείου της Βουλής και της κυβέρνησης.
«Θα μας βρίσκετε συνέχεια μπροστά σας. Θα υπερασπιστούμε το Κοινοβούλιο, θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία», είπε κατά την έναρξη της διαδικασίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Π. Σκουρλέτης. «Οπως ήδη είναι γνωστό, ο τρόπος που λειτουργεί η Βουλή είναι βάσει της υγειονομικής επιτροπής», σχολίασε ο Α΄ αντιπρόεδρος Νικ. Καραμάνης και πρόσθεσε, ότι η ονομαστική ψηφοφορία μπορεί να γίνεται με φυσική παρουσία των βουλευτών, με την ψηφοφορία να διαρκεί περισσότερο ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.
Παρά τη διευκρίνιση αυτή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν τον λόγο στη συνέχεια, επανέλαβαν τον ισχυρισμό περί μη ορθής λειτουργίας της Βουλής, ενώ σε μια διαρκή προσπάθεια να συντηρήσουν το συγκρουσιακό κλίμα, αναφέρθηκαν όχι μόνο στα όσα είπε για τους κακοποιητές συζύγους δύο ημέρες νωρίτερα βουλευτής της Ν.Δ., ή και στο «μακεδονικό», αλλά και στην καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων 24ώρων σε Κορινθία και Αττική, υποστηρίζοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε ελλειμματικός. Με ορισμένες λακωνικές αναφορές στην πυρκαγιά στο Μάτι, από τον χώρο της Ν.Δ. σχολιάστηκε, ότι είναι τουλάχιστον ατυχές, να αναφέρεται σε τέτοιο θέμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
kathimerini.gr