28 Μαΐ 2021

Σάλος από την ωμή παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης στο αυτοδιοίκητο των Επιμελητηρίων - Τι θα συμβεί στην Κορινθία


Σάλος έχει προκληθεί στον χώρο των Επιμελητηρίων  από την αιφνιδιαστική νομοθετική διάταξη που πέρασε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στον νόμο για τη φαρμακευτική κάνναβη. Τη διάταξη υπογράφει ο βουλευτής της Ν.Δ. Αθ. Πλεύρης και δίνει τη δυνατότητα στο εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο των Επιμελητηρίων να εκλέγει οποτεδήποτε νέα..

Διοικητική Επιτροπή με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Μέχρι σήμερα για να γίνει μια τέτοια αλλαγή θα έπρεπε να συμφωνήσουν τα 4/5 των μελών, ενώ πλέον αρκεί το 50%+1, κάτι που αφορά και πιθανή αλλαγή στη θέση του προέδρου.

Η συγκεκριμένη διάταξη φέρνει ανατροπές στο Επιμελητήριο Κορινθίας και με πολιτική παρέμβαση γίνεται πραξικοπηματικά αλλαγή δεδομένων, γεγονός που έκανε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών να σημειώνει με νόημα:

«Γνωρίζουμε καλά ότι αυτή η διάταξη έγινε για να ξεπεραστεί πρόβλημα συγκεκριμένου Επιμελητηρίου, σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού του, όμως τίποτα δεν αποκλείει να δούμε αλλαγές στις διοικήσεις και άλλων επιμελητηρίων της χώρας» σημειώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, εκφράζοντας τη διαφωνία του συνόλου της επιμελητηριακής κοινότητας και απαιτώντας να μην ισχύσει η επίμαχη διάταξη. 

Πράγματι οι πληροφορίες μιλούν για κλυδωνισμούς σε 20 επιμελητήρια της χώρας. Ωστόσο για την ιστορία αλλά και για το εύρος της βαθύτατα αυταρχικής και ρουσφετολογικής αντίληψης που διέπει κυβέρνηση και Υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να σημειώσουμε πως πολύ νωρίτερα , τον Γενάρη, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος , σε επιστολή του προς τον Υπουργό αναφερόμενος σε Επιμελητήρια που δεν πληρούσαν την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσουν τον προϋπολογισμό τους, του ζητούσε να εφαρμόσει τη νομοθετική ρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση για τις αυτοδιοικήσεις , οι οποίες με οριακές πλειοψηφίες λόγω απλής αναλογικής δεν μπορούσαν να κυβερνήσουν, αναβάθμισε την Οικονομική Επιτροπή ξεπερνώντας τις σκοπέλους των Δημοτικών συμβουλίων. 

Συγκεκριμένα ο κ. Μίχαλος προς τον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη είχε σημειώσει :"Με τις τροπολογίες αυτές να επιτυγχάνεται, αφενός μεν εναρμόνιση ίδιων συνθηκών των Επιμελητηρίων με εκείνες των δημοτικών και κοινοτικών αρχών, αφετέρου δε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των επιμελητηριακών διαδικασιών, αποφεύγοντας παρενέργειες, που συνεπάγονται  αβάσιμες και αστήρικτες αντιδράσεις μέρους των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Επιμελητηρίων."

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σύσσωμα αντέδρασαν στο αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό πνεύμα της διάταξης που σίγουρα θα αποτελέσει και κακό δεδομένο για αυτά που έπονται.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Κοινή δήλωση του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση και των αναπληρωτών Τομεαρχών Χάρη Μαμουλάκη και Γιάννη Σαρακιώτη​

Με αιφνιδιαστική, εκπρόθεσμη και αντισυνταγματική βουλευτική τροπολογία, το Υπουργείο Ανάπτυξης ανατρέπει το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων, δίνοντας τη δυνατότητα στα Διοικητικά Συμβούλια να εκλέγουν οποτεδήποτε νέες Διοικητικές Επιτροπές με οριακή πλειοψηφία 50% συν 1%, αντί των 4/5 των μελών τους που απαιτούνταν μέχρι σήμερα. Αυτή η πραξικοπηματική τροπολογία επί της ουσίας αποτελεί ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των Επιμελητηρίων και αλλοιώνει τον ρόλο και τη φυσιογνωμία τους. Εξ ου και οι έντονες αντιδράσεις της επιμελητηριακής κοινότητας σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί όμως και μια ακόμα απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση της ΝΔ τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Καλούμε το Υπουργείο, έστω και εκ των υστέρων, να αναθεωρήσει τη θέση του και να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία.

Ανακοινωση ΚΙΝΑΛ

Κοινή ανακοίνωςη Μιχάλη Κατρίνη, Υπεύθυνου Ανάπτυξης και Επενδύσεων & Στ. Κομνηνού Γραμματέα Τομέα Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας του Κινήματος Αλλαγής Ευτελίζοντας κάθε έννοια κοινοβουλευτικής και πολιτικής διαδικασίας, η κυβέρνηση μειώνει στο ελάχιστο την απαραίτητη πλειοψηφία στα ΔΣ των επιμελητηρίων (από το διευρυμένο ποσοστό των 4/5 στην απόλυτη πλειοψηφία) ώστε να διευκολυνθεί η αντικατάσταση των Διοικητικών Επιτροπών τους. Και όλα αυτά έγιναν με εκπρόθεσμη τροπολογία βουλευτή της Ν.Δ., το απόγευμα της Παρασκευής (21 Μάϊου 2021), λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη στην ολομέλεια, μόλις δύο μήνες μετά το Ν.4782, που θεσμοθέτησε αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία. Η συμπαιγνία ήταν προφανής αφού η τροπολογία έγινε αμέσως αποδεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, όχι όμως από το Κίνημα Αλλαγής. Ρωτούμε την κυβέρνηση, προς τι αυτή η σπουδή για να μειώσει την αναλογικότητα στη διαμόρφωση των οργάνων διοίκησης των επιμελητηρίων που καλούνται να εκφράσουν το σύνολο της επιχειρηματικότητας και όχι συνδικαλιστικά ή μικροπολιτικά συμφέροντα; Αν πράγματι ο σκοπός της τροπολογίας ήταν να διευκολύνει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων (πχ Προϋπολογισμός), αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ απλά με την ανάθεση στο ίδιο το ΔΣ της ευθύνης, στις περιπτώσεις που η Διοικητική Επιτροπή δεν συγκέντρωνε τον απαραίτητο συσχετισμό. Η ρύθμιση αυτή εγείρει σαφώς ζητήματα αντισυνταγματικότητας, αφού μεταβάλει στη διάρκεια της θητείας βασικές αρχές λειτουργίας, καταστρατηγώντας τη βούληση του εκλογικού σώματος. Επιπλέον επιδιώκει τη χειραγώγηση της διαφορετικής άποψης, στην πραγματικότητα οδηγεί σε αδυναμία διοίκησης, αφού ανά πάσα στιγμή, η απόλυτη πλειοψηφία θα μπορεί να αλλάζει υπέρ της μιας πλευράς ή της άλλης με διαφορά μιας ψήφου. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την τροπολογία αυτή.\

"ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ" ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ


Επί της ουσίας θα πρέπει να γίνονται ζυμώσεις στους κόλπους των παρατάξεων των κυρίων Λουζιώτη και Μουρίκη, αν και ουδείς έχει ανακοινώσει κάτι μέχρι ώρας. 

Το ίδιο και από την πλευρά του προέδρου Π. Πιτσάκη ο οποίος διατηρεί στάση αναμονής και ετοιμότητας  για τα όσα έπονται.


Τζένη Σουκαρά