28 Μαΐ 2021

Τρία δημοσκοπικά «καμπανάκια» για τον ΣΥΡΙΖΑ


Μαρίνα Αλεξανδρή

Ο Παύλος Πολάκης είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τις έχει «γραμμένες τις δημοσκοπήσεις» και πως «η καλύτερη δημοσκόπηση είναι στο Μοσχάτο και στα Χανιά». Έως ότου όμως...

ψηφίσουν το Μοσχάτο και τα Χανιά, η αλήθεια είναι, πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει, δημοσκοπικό τουλάχιστον, πρόβλημα.

Με βάση την τελευταία δημοσκόπηση των ημερών, εκείνη της Metron Analysis για ΜΕGA, το πρόβλημα αυτό συνίσταται στην πολιτική στασιμότητα: στον «καχεκτικό δικομματισμό», όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο καθηγητής Νίκος Μαρατζίδης, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μέχρι στιγμής ο μικρότερος και πιο αδύναμος πόλος.

Δεν χάνει σε ποσοστό (συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα ενισχύεται μάλιστα κατά ένα 0,8% και πάει από το 19,3% στο 20,1%), εξακολουθεί όμως να μην δείχνει δυναμική ανατροπής, διαμόρφωσης πολιτικού ρεύματος και διεκδίκησης της διακυβέρνησης.

Ανάλογη ενίσχυση, της τάξης του 0,5% (από το 33,5% στο 34%) εμφανίζει και η ΝΔ, ενώ έμπειρος πολιτικός αναλυτής επισημαίνει δύο ακόμη κρίσιμα, ποσοτικά στοιχεία της ίδιας δημοσκόπησης.

* Το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ παραμένει επίσης καθηλωμένο στο 6% (από 6,1% τον προηγούμενο μήνα)

* Το γεγονός ότι το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη εμφανίζει σχεδόν διπλασιασμό των ποσοστών του (από το 2,8% εκτινάσσεται στο 4,7%) και, για πρώτη φορά, βγαίνει μπροστά από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (4%).

Εάν σε αυτά τα ποσοτικά στοιχεία συνυπολογιστούν και τα ποιοτικά ευρήματα της έρευνας, ο ίδιος αναλυτής επισημαίνει τρία δύσκολα σημεία για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το πρώτο είναι, πως το κυβερνητικό αφήγημα για την επιτυχία των εμβολιασμών πέρασε στην κοινή γνώμη (το 60% εκφράζει ικανοποίηση για τον ρυθμό των εμβολιασμών), ο αντιπολιτευτικός αντίλογος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούστηκε και με όχημα την «επιχείρηση Ελευθερία» ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να ισοφαρίσει και να ανακτήσει τις απώλειες από το δύσκολο τρίμηνο της Πάρνηθας, της Ικαρίας και της Νέας Σμύρνης.

Το δεύτερο είναι, πως το κεφάλαιο πανδημία δεν δείχνει πλέον πρόσφορο για «κερδοφόρο» αντιπολίτευση, δηλαδή για αντιπολίτευση που μπορεί να αποφέρει δημοσκοπικούς πόντους. Ποσοστό 63% θεωρεί, ότι τα χειρότερα όσον αφορά τον κορονοϊό βρίσκονται πλέον πίσω μας.

Το τρίτο δύσκολο (και ίσως πιο κρίσιμο) στοιχείο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η άνοδος του κόμματος Βαρουφάκη – του μόνου κόμματος, που δείχνει να καταγράφει ουσιαστικά κέρδη σ’ αυτήν την συγκυρία. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως μετατόπιση ενός δυσαρεστημένου από την κυβέρνηση ακροατηρίου προς τα αριστερά, γεγονός που κάνει ακόμη πιο προβληματική την, ήδη ασταθή, ισορροπία της Κουμουνδούρου μεταξύ κεντροαριστερού και αριστερού τόξου.

Η ίδια ανάλυση δείχνει βαθύ πρόβλημα και για το ΚΙΝΑΛ και την Φώφη Γεννηματά. Δεν χάνει, δεν κερδίζει, δεν κινείται και δεν δείχνει δυνατότητες διείσδυσης ούτε προς τα αριστερά, ούτε προς τα δεξιά. Το 6% ήταν μια ακόμη πολύ καλή ευκαιρία για τον Ανδρέα Λοβέρδο, να διαμηνύσει ότι η εικόνα αυτή, όπως λένε συνομιλητές του, «μόνον θετική δεν είναι για το μέλλον της παράταξης» και πως  «δεν πάει άλλο».

Παρά ταύτα, για μια ακόμη φορά το κλειδί της κάλπης (όποτε κι εάν γίνουν οι εκλογές) φαίνεται να κρατά η «αδιευκρίνιστη ψήφος». Με βάση την Metron Analysis η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 9,7% και επιπλέον αυτής καταγράφεται ένα ποσοστό 6,9%, που δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει κι ένα 4,6% που λέει ότι θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό. Το δε σύνολο όλης αυτής της γκρίζας δημοσκοπικής ζώνης ξεπερνά το 20% και μπορεί να καθορίσει τα πάντα – από την απόλυτη ανατροπή έως την αυτοδυναμία.