16 Μαΐ 2021

Γάζα: Οι βομβαρδισμοί κι οι εμπρηστικές δηλώσεις απομακρύνουν την εκεχειρία


Νετανιάχου και Χανίγιε προειδοποιούν για κλιμάκωση των επιθέσεων • Παρέμβαση Μπάιντεν • Αυξάνεται περαιτέρω ο τραγικός απολογισμός.

Έντονος διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη κι ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές επιθέσεις στη Γάζα με τραγικό απολογισμό εκατοντάδες νεκρούς από τις πολυήμερες συγκρούσεις. 

Ωστόσο, οι δηλώσεις τόσο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε φαίνεται περισσότερο να πυροδοτούν το κλίμα, παρά να οδηγούν σε μια κατάπαυση του πυρός.  

Ο Νετανιάχου, σε τηλεοπτική του δήλωση προειδοποίησε τους ηγέτες της Χαμάς, ότι δεν μπορούν να κρυφτούν και κατηγόρησε την παλαιστινιακή οργάνωση ότι αυτή ξεκίνησε, αναίτια, τις εχθροπραξίες, διαπράττοντας «διπλό έγκλημα πολέμου», όπως είπε. 

«Δεν μπορείτε να κρυφτείτε, ούτε πάνω ούτε κάτω από τη γη. Κανείς δεν είναι άτρωτος», τόνισε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους αξιωματούχους της Χαμάς. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα, ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις ως αντίποινα στις ρουκέτες που έπληξαν τη χώρα του: «Ξέρετε και ξέρω, ότι καμία χώρα δεν θα το ανεχτεί. Το Ισραήλ δεν θα το ανεχτεί αυτό. Το Ισραήλ αντέδρασε σθεναρά σε αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται δυναμικά», σημείωσε με νόημα, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσο αυτής της επιχείρησης, η οποία δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί».

Εξάλλου, δήλωσε, ότι «το εβραϊκό κράτος δεν θα ανεχθεί πογκρόμ εναντίον των πολιτών μας», καθώς και ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει στους Εβραίους να πάρουν το νόμο στα χέρια τους».

Από την πλευρά του ο Χανίγιε μιλώντας από το Κατάρ το βράδυ του Σαββάτου, προειδοποίησε με πιο ισχυρές επιθέσεις το Ισραήλ. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, τονίζοντας ότι οι μαχητές της Χαμάς δεν έχουν χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμη που διαθέτουν. 

Οι Παλαιστίνιοι δεν θα ικανοποιηθούν «με τίποτα λιγότερο από ένα Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», υπογράμμισε επίσης ο Χανίγιε, προσθέτοντας πως «η αντίσταση θα συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο». Όπως τόνισε «η αντίσταση είναι ο πιο σύντομος δρόμος προς την Ιερουσαλήμ».

Παρέμβαση Μπάιντεν

Τις τελευταίες ώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία, τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου οι δύο πλευρές να φτάσουν στην επιθυμητή εκεχειρία. 

Ο Αμπάς φέρεται να ζήτησε από τον Μπάιντεν την παρέμβαση των ΗΠΑ, προκειμένου να «τερματίσουν τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων». Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανάφερε, ότι ο Αμπάς ενημέρωσε τον Μπάιντεν σχετικά με την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στα Παλαιστινιακά εδάφη και τόνισε ότι ο ίδιος εργάζεται για να υπάρξει εκεχειρία». Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Αμπάς τόνισε στον Μπάιντεν ότι «η ασφάλεια και η σταθερότητα θα επιτευχθούν όταν σταματήσει η ισραηλινή κατοχή», προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να εργαστούν με διεθνείς μεσολαβητές για την επίτευξη ειρήνης.

Από την πλευρά ο Μπάιντεν φέρεται να τόνισε την ανάγκη μείωσης της βίας στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για εντατικές αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν κάλεσε τη Χαμάς να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Εξέφρασε «ανησυχία», ζήτησε «ηρεμία»

Σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες, ο Μπάιντεν, μιλώντας με τον Νετανιάχου, εξέφρασε την υποστήριξή του στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα ως αντίποινα για τις πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς, αλλά εξέφρασε και τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία των αμάχων και των δημοσιογράφων, με αφορμή τον βομβαρδισμό και την ισοπέδωση από τον ισραηλινό στρατό, του πύργου Al Jalaa στη Γάζα: ένα κτίριο που στέγαζε αρκετά διεθνή ΜΜΕ, όπως το Associated Press και το Al Jazeera. 

Ο Νετανιάχου «υπογράμμισε κατά τη συνομιλία αυτή, ότι το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να αποφύγει να βλάψει ανθρώπους, που δεν εμπλέκονται» και «ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα», αναφέρει από την πλευρά της η ανακοίνωση του Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε, επίσης, ότι ο Μπάιντεν εξέφρασε στον Νετανιάχου τη «σοβαρή του ανησυχία» για τη διακοινοτική βία στο Ισραήλ και την κλιμάκωση των εντάσεων στη Δυτική Όχθη. Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου συζήτησαν επίσης την Ιερουσαλήμ, με τον Μπάιντεν να λέει ότι πρέπει «να είναι ένας τόπος ειρηνικής συνύπαρξης για ανθρώπους όλων των θρησκειών και φόντων».

Επίσης, ο Λευκός Οίκος ανέφερε, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «εξέφρασε την υποστήριξή του, για μέτρα που επιτρέπουν στον Παλαιστινιακό λαό να απολαμβάνει την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια, την ελευθερία και την οικονομική ευκαιρία που τους αξίζει» και τόνισε την επανάληψη της αμερικανικής βοήθειας στους Παλαιστινίους υπό τη διοίκησή του.

Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν έστειλε από την Παρασκευή στην περιοχή τον Χάντι Αμρ, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για το Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές Υποθέσεις, κι ενώ έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κυριακή.

Διεργασίες για παύση εχθροπραξιών

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, στην Ντόχα, όπως ανακοίνωσε το Υπ. Εξωτερικών του Κατάρ. Το ΥΠ.ΕΞ. «τόνισε την ανάγκη να δράσει επειγόντως η διεθνής κοινότητα για να σταματήσει τις επαναλαμβανόμενες βάναυσες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Γάζα».

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit δήλωσε το Σάββατο, ότι οι πρεσβευτές των αραβικών κρατών στα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να συγκεντρώσουν διεθνή υποστήριξη υπέρ των Παλαιστινίων, εν μέσω ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα. Κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκπληρώσει το καθήκον του και να φέρει το Ισραήλ υπόλογο στη σχετική συνεδρίαση. 

Περισσότερες από 1.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα προς ισραηλινές πόλεις σύμφωνα με το Τελ Αβίβ.

Κάλεσμα για ανθρωπιστική εκεχειρία

Αιγύπτιος αξιωματούχος πληροφοριών ανέφερε, ότι υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα για εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους. Πρόσθεσε, ότι η Αίγυπτος προσπαθεί να προωθήσει ένα «παράθυρο ηρεμίας», προκειμένου να λάβουν ιατρική βοήθεια οι σοβαρά τραυματίες στη Γάζα, με ασθενοφόρα να περιμένουν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων.

Σημείωσε επίσης, πως η σκέψη της ανθρωπιστικής εκεχειρίας προωθήθηκε περαιτέρω με την έλευση αξιωματούχου των ΗΠΑ στην περιοχή. Τόνισε ότι η Αίγυπτος και άλλοι μεσολαβητές ελπίζουν πως οι ΗΠΑ θα πιέσουν το Ισραήλ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. 

Χωρίς διάθεση αποκλιμάκωσης το Ισραήλ

Σε κάθε περίπτωση, η εκεχειρία δεν φαίνεται μια εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με το «Channel 12», αν και έχουν αναληφθεί αρκετές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα, το Ισραήλ φαίνεται πως δεν επιδιώκει εκεχειρία σε αυτό το στάδιο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ τάσσεται υπέρ πολλών ακόμη ημερών εχθροπραξιών, προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί που έχει σχεδιάσει. 

Διπλωματική πηγή εξοικειωμένη με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται (η οποία αρχικά ήταν συγκρατημένα αισιόδοξη για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς) δήλωσε το Σάββατο στο ειδησεογραφικό «The Times», ότι η έντονη βία που εκδηλώθηκε από το βράδυ της Παρασκευής, πιθανότατα θα καθυστερήσει μια τέτοια συμφωνία «για λίγες μέρες».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς συνάντησε τον αναπληρωτή αρχηγό προσωπικού της ισραηλινού στρατού (IDF) Eyal Zamir και άλλους κορυφαίους στρατιωτικούς διοικητές, πριν από τη «συνέχιση των ενεργών επιχειρήσεων σήμερα το απόγευμα» στη Γάζα, όπως ανέφερε το γραφείο του.

Ο (νεότερος) τραγικός απολογισμός

Όλα αυτά τη στιγμή που οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, αυξάνοντας δραματικά και καθημερινά τον τραγικό απολογισμό. Μέχρι στιγμής, στη Γαζα υπάρχουν 145 νεκροί, μεταξύ των οποίων 41 παιδιά και 23 γυναίκες. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.100 (313 παιδιά, 206 γυναίκες), ενώ και στη Δυτική Όχθη, υπήρξαν στις τελευταίες συγκρούσεις 180 τραυματίες. Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί μετρούν 10 ανθρώπινες απώλειες.

Εκτός από την ισοπέδωση του πύργου Al Jalaa στη Γάζα, που προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις, πολλά άλλα περιστατικά καταγράφουν τη σφοδρότητα των εχθροπραξιών. Μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό, ότι δέκα μέλη μιας οικογένειας Παλαιστινίων σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο δυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης, ανάμεσα στα θύματα είναι οκτώ ανήλικα και δύο γυναίκες που έχασαν τις ζωές τους, όταν βρίσκονταν σε τριώροφη κατοικία στον καταυλισμό προσφύγων αλ Σάτι.

Η Χαμάς, μετά το χτύπημα στο Al Jalaa εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με ρουκέτες στο Ραμάτ Γκαν, κατοικημένη περιοχή στην περιφέρεια του Τελ Αβίβ. Οι παλαιστινιακές ρουκέτες έχουν χτυπήσει αστικές περιοχές σε αρκετές πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ προκαλώντας εκτός από υλικές ζημιές και ανθρώπινα θύματα.


ΠΗΓΗ: efsyn.gr