21 Δεκ 2020

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση «νομοθετεί σαν τον κλέφτη» εν μέσω υγειονομικής κρίσης


Πλήθος ζητημάτων σχετικά με τη νομοθέτηση της κυβέρνησης και τη διαχείρησης της πανδημίας σήκωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο ψήφισης του πολυνομοσχεδίου fast track της κυβέρνησης.

Ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι «νομοθετεί σαν τον κλέφτη» και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα ζητήσει (με τη νέα χρονιά) προ ημερησίας διάταξης στο Κοινοβούλιο για θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τις απευθείας αναθέσεις και τις δημόσιες συμβάσεις. Στη συνέχεια στράφηκε στη σύμβαση της κυβέρνησης με την εταιρεία Paladir, αλλά και στην νομοθέτηση εξίσωσης των πτυχίων ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων από την υπουργό Παιδείας. Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση τόσο για την λίστα Πέτσα, όσο και για το ότι αρνήθηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για να εμφανιστούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας οι Κικίλιας, Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας αναφορικά με τις σοβαρές καταγγελίες για μητρώα που πληρώθηκαν πανάκριβα και δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καθώς μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί σαν τον κλέφτη» εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Μάλιστα, χαρακτήρισε σπάνιο το παραπάνω γεγονός για τα ελληνικά χρονικά αλλά και τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

Σημειώνεται, ότι στη Βουλή σήμερα συζητιέται το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με πάνω από 160 άρθρα, το οποίο κατατέθηκε λίγες μόλις μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων με fast track διαδικασίες. Στο νομοσχέδιο εμπλέκονται πάνω από 10 υπουργεία, με πλήθος μελανών σημείων σχετικά με την Υγεία, τα εργασιακά και τα οικονομικά της χώρας.

Ενδεικτικά, το διευρυμένο πλαίσιο της κυριακάτικης εργασίας, το πάγωμα της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, η ευκολότερη παραγραφή ποινικών αδικημάτων φοροδιαφυγής, το έωλο πλαίσιο για τις συγκοινωνίες και η εργασιακή «εξόντωση» γιατρών–νοσηλευτών χωρίς ιδιαίτερη ενίσχυση, αποτελούν μερικά από τα σκιώδη σημεία του πολυνομοσχεδίου.

Επιπλέον, ο Τσίπρας κατηγόρησε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με λογική «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε», όχι μόνο σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αλλά ευρύτερα για τα σχέδια νόμου στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας.

«Η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα» είπε και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα ζητήσει προ ημερησίας διάταξης στο Κοινοβούλιο για θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τις απευθείας αναθέσεις και τις δημόσιες συμβάσεις, που αρνείται μέχρι τώρα να δώσει στο φως, απορρίπτοντας τη σχετική πρόταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για προτεραιοποίηση ελέγχων.

Σχετικά με τη σύμβαση με την Paladir, έκανε λόγο για βρώμικο παιχνίδι με προσωπικά δεδομένα πολιτών. «Τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρεία, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη χειραγώγηση ψήφων υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προηγούμενες εκλογές και στην Cambridge Analytica. Γιατί την κρύβετε;».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τροπολογία «τελευταίας στιγμής» του υπουργείου Παιδείας, που «εξισώνει τα πτυχία ΑΕΙ» με «απόφοιτους κολλεγίων». «Έχουμε βρει μια “φάμπρικα” και περνάνε νομοσχέδια “χωρίς να ανοίξει μύτη”» είπε, ενώ διερωτήθηκε αν αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης για την αριστεία.

«Το πράγμα έχει ξεφύγει και είναι γενικευμένο» είπε, για τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση εν γένει, και την κατηγόρησε, ότι εκμεταλλεύεται την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, την ώρα που η Βουλή λειτουργεί υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών, για να ψηφίζει «δίχως διαβούλευση, δίχως δημοσιότητα εξυπηρετήσεις σε συμφέροντα, που σε άλλες περιπτώσεις θα προκαλούσαν αντιδράσεις ακόμα και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ούτε από το καφενείο της Βουλής δεν θα πέρναγαν».

Για το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, σχετικά με τα κολέγια και του πώς εξισώνονται με τα πτυχία των ΑΕΙ, είπε «τέτοιο θράσος δεν το περιμέναμε» και κατήγγειλε τις συνεχείς «εξυπηρετήσεις Κεραμέως και Μητσοτάκη», ενώ χαρακτήρισε την πρώτη «υπουργό της ιδιωτικής Παιδείας και των ιδιωτικών συμφερόντων», γιατί κατά τη διάρκεια της θητείας της αδιαφορεί για τη Δημοσία Παιδεία και εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες κολεγίων.

Σχετικά με την παραίτηση της διευθύντριας Σύνταξης του «Βήματος», Δήμητρα Κρουστάλλη, κατήγγειλε, ότι το Μαξίμου έχει δυσανεξία, «όχι στην κριτική αλλά και στο ρεπορτάζ, στην κατάπνιξη κάθε κριτικής φωνής, όχι από ιδεολογική σκοπιά αλλά με στοιχεία και γεγονότα».

«Λες και βρισκόμαστε σε άλλες εποχής, λες και μπορεί κάποιος να εξαφανίσει μια είδηση» είπε και κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντήσει, εάν δεν ισχύουν οι καταγγελίες της δημοσιογράφου για τις παράλληλες καταγραφές κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση τόσο για την λίστα Πέτσα όσο και για το ότι αρνήθηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για να εμφανιστούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας οι κ.κ. Κικίλιας, Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας αναφορικά με τις σοβαρές καταγγελίες για μητρώα που πληρώθηκαν πανάκριβα και δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Τέλος, από την κριτική του δεν ξέφυγε η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με αφορμή και τα στενότερα μέτρα στη Δυτική Αττική, ενώ στη συνέχεια απευθύνθηκε επικριτικά στο click away, αλλά και στα χρήματα που πρέπει να δώσει ένας εργαζόμενος από την τσέπη του για να κάνει το τεστ, «και εάν βρεθεί θετικός να κάνει απλήρωτες υπερωρίες και στην χειρότερη θα κινδυνεύσει τη θέση του». Έτσι, για το πρόγραμμα της κυβέρνησης με τυχαία τεστ υποστήριξε, ότι θα οδηγήσει ξανά σε στρεβλά συμπεράσματα τους επιστήμονες και όχι σε ασφαλή συμπεράσματα.


thepressproject.gr