21 Δεκ 2020

Ικανοποιημένος ο Χρίστος Δήμας από το έργο που έχει γίνει στον τομέα του

 


Όταν τον Ιούλιο του 2019 αναλάβαμε το χαρτοφυλάκιο της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημειώνει..

ο Χρ. Δήμας στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb, η διαδικασία της πιστοποίησης των δαπανών έρευνας & ανάπτυξης (R&D) για τις επιχειρήσεις κυλούσε με πολύ αργούς ρυθμούς. Για την ακρίβεια η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας  εξέταζε τις περιπτώσεις του 2016 δηλαδή με 3χρόνια καθυστέρηση. 

 Σήμερα, έχουμε πετύχει την σημαντική επιτάχυνση στις απαντήσεις του κράτους για τις πιστοποιήσεις δαπανών έρευνας & ανάπτυξης των επιχειρήσεων. 

 Πιο συγκεκριμένα, συμπληρώνοντας σχεδόν 1,5 χρόνο στην διακυβέρνηση της χώρας και πριν ακόμα κλείσουμε το 2020, επισπεύδουμε τις διαδικασίες της πιστοποίησης των δαπανών Ε&Α με αποτέλεσμα να  έχουν εξεταστεί όλες οι προτάσεις του 2018 και να έχουν ήδη αρχίσει να  εξετάζονται οι πιστοποιήσεις του 2019. 

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό άλμα προόδου που ξεπερνά γραφειοκρατικά εμπόδια.

«Όταν η Πολιτεία καθυστερεί 3 χρόνια να ανταποκριθεί στην διαδικασία της πιστοποίησης δαπανών έρευνας και ανάπτυξης δεν συνάδει με το όραμα μας για ένα καλύτερο και φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα επενδυτικό περιβάλλον. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας  καθώς και στη Διεύθυνση Υποστήριξης Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας/ΔΥΔΕΚ της ΓΓΕΤ για την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης δαπανών που αποτελεί ένα σπουδαίο αναπτυξιακό άλμα. 

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, με τις διατάξεις   που ψηφίσαμε και τέθηκαν σε ισχύ από 1.9.2020 και αφορούν στην αύξηση του ποσοστού των υπερεκπτώσεων δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (από το 130% το αυξήσαμε στο 200%), διαθέτει ένα ανταγωνιστικότατο επενδυτικό περιβάλλον Ε&Α σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στην   Ευρώπη. Σε συνδυασμό με την παραπάνω πρωτοβουλία, η βελτίωση και επίσπευση της διαδικασίας πιστοποίησηςδαπανών Ε&Α μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στους στόχους μας.»