21 Δεκ 2020

"Ρίχνει το γάντι" ο Καμπόσος στο Νίκα: Οι προτάσεις της ΠΕΔ για την λύση του "γόρδιου δεσμού" της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ AE


Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με κοινοποίηση στους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους Περιφερειακούς συμβούλους έστειλε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δημήτρης Καμπόσος σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται..

στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ.Ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών και ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Περιφερειάρχη η σύσταση νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού ,θέτει ευθέως πρόταση που μπορεί να βοηθήσει,όπως λέει,  στην διευθέτηση του προβλήματος. Επί της ουσίας "πετά το μπαλάκι" εκ νέου στον Π. Νίκα για την τελική του απόφαση, αυτή  της συνεργασίας με τους δημάρχους της Πελοποννήσου ή του "μοναχικού του δρόμου", λέγοντας πως οποιαδήποτε πρόταση για αναστολή λειτουργίας της εταιρείας και αντικατάσταση της με μία  καινούρια, είναι απέναντι από τα αναπτυξιακά συμφέροντα των πολιτών της Πελοποννή σου. 

Συγκεκριμένα ο κ. Καμπόσος αναφέρει τα εξής: 

 Αξιότιμες/οι κυρίες/κύριοι, 

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει υπάρξει εκτενής συζήτηση  σε διάφορα επίπεδα για το μέλλον αλλά και το παρελθόν της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε.».  Μιας εταιρείας που αποδεδειγμένα υλοποίησε και υλοποιεί με επιτυχία πληθώρα έργων. Η  τεχνογνωσία της στην υλοποίηση προγραμμάτων Προβολής , Δημόσιας Υγείας καθώς και  Τεχνικών, Πολιτιστικών και Κοινωνικών προγραμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου  την καθιστά ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την Περιφέρεια, η οποία αποτελεί ουσι αστικά και τον μόνο φορέα που υλοποιεί έργα μέσω προγραμματικών με την «Πελοπόννησος Α.Ε.» ενώ οι Δήμοι έχουν υλοποιήσει μέσω αυτής ελάχιστα. Φρονούμε δε ότι είναι  εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθεί στην διεκδίκηση προγραμμάτων την επόμενη πε ρίοδο από οποιονδήποτε νεοσύστατο Αναπτυξιακό Οργανισμό ή υφιστάμενο Αναπτυξιακό  Οργανισμό χωρίς την απαιτούμενη & αποδεδειγμένη εμπειρία. Με την ενδεδειγμένη διοί κηση και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων πιστεύουμε ότι μπορεί να υποβοηθήσει  την Περιφέρεια Πελοποννήσου, και γιατί όχι στο μέλλον και τους Δήμους αυτής, στην δι εκδίκηση και υλοποίηση πληθώρας έργων προς όφελος των πολιτών της Περιφέρειας Πε λοποννήσου. 

Δεδομένου όμως ότι η εξέλιξη αυτής της συζήτησης όπως διαφαίνεται μόνο επιζήμια θα  είναι για τα συμφέροντα των Πελοποννησίων επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας τα ακό λουθα με μόνο γνώμονα την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης και της εξόδου από το  αδιέξοδο που οδηγείται ο αναπτυξιακός αυτός φορέας.  

Η Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου ουδέποτε επιθυμούσε την λύση της Αναπτυξιακής Εταιρείας  «Πελοπόννησος Α.Ε.» , αν και όπως ήδη αναφέρθηκε μέχρι σήμερα τα έργα που είχαν υ λοποιηθεί για τους Δήμους μέσω αυτής ήταν ελάχιστα. Το μόνο που επιθυμούσε και επι θυμεί είναι η εκπροσώπηση της Π.Ε.Δ., του συνόλου των Δήμων δηλαδή της Πελοποννή σου, στον αναπτυξιακό αυτό φορέα, προκειμένου, αν στο μέλλον χρειαστεί, να υπάρχει η  δυνατότητα υλοποίησης κάποιων έργων. Συνάμα όμως επιθυμούμε και την ανάδειξη κάθε  πλημμέλειας (διοικητικής ή άλλης) που μπορεί να υπήρξε στο παρελθόν και την απόδοση  των ευθυνών σε όσους ανήκουν.  

Κατόπιν των ανωτέρω σας γνωρίζουμε ότι, δεδομένης της βούλησής μας να μην στερηθεί η  Περιφέρεια Πελοποννήσου έναν φορέα με μεγάλη τεχνογνωσία που υλοποιούσε για αυτήν  πληθώρα έργων, η Π.Ε.Δ. θα αιτηθεί την συνέχιση της διακοπείσας Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας προς συζήτηση του θέματος της ημερησίας διάταξής της αναφορικά με την  υιοθέτηση μέτρων για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας και εν γένει την  ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Η μόνη δε αναγκαία λύση προς τούτο  διαφαίνεται ότι είναι η λήψη απόφασης περί αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου σε όποιο ποσό απαιτείται. (το ήδη διαπιστωμένο καθώς και το πιθανά επιπλέον που ανέφερε  στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Ε. ο Πρόεδρός της κ. Νίκας). Δεδομένου ότι η  Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου δεν έχει την οικονομική δυνατότητα δεν θα συμμετάσχει στην εν  λόγω αύξηση αλλά ούτε ηθικά επιθυμεί να καλύψει κενά που δεν δημιούργησε.  

Ως εκ τούτου δίνεται η δυνατότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να υλοποιήσει την  απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 6ης Νοεμβρίου 2020 (396 Α.Π.Σ.) «περί κά λυψης του ελλείμματος κατά 50% σε περίπτωση συμμετοχής της Π.Ε.Δ. ή κατά 100 % σε  αντίθετη περίπτωση». Η ΠΕΔ θα διατηρήσει το όποιο ποσοστό που θα της αναλογεί μετά  την ολοκλήρωση της αυξήσεως του Μετοχικού Κεφαλαίου καθώς και την εκπροσώπησή  της στο Διοικητικό Συμβούλιο. Επιπροσθέτως προτείνεται, με στόχο την επίτευξη πολυ φωνίας αλλά και της μέγιστης δυνατής συναίνεσης σε θέματα λήψης αποφάσεων σε συν δυασμό και με την ακόμα μεγαλύτερη άσκηση ελέγχου στα πεπραγμένα της διοίκησης, η συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτής και εκπροσώπων όλων των παρατάξεων του  Περιφερειακού Συμβουλίου.  

Αναφορικά δε με την από 11 Δεκεμβρίου 2020 και με αριθ. 278438/66989 απόφαση του  Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα περί «επιστροφής αχρεωστήτως κατα βληθέντων ποσών από πλεονασματικές προγραμματικές συμβάσεις που υλοποιήθηκαν για  λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον φορέα υλοποίησης με την επωνυμία  Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε.» ύψους ενός εκατομμυ ρίου τριακοσίων οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων σαράντα ευρώ και δεκαεννέα λεπτών  (1.308.840,19), επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι πάγια θέση μας ως Π.Ε.Δ., ως Δήμαρχοι  της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι ότι κανένα ποσό δεν οφείλεται από εμάς καθόσον  οι ως άνω απαιτήσεις δεν δημιουργήθηκαν από πράξεις ή παραλείψεις ή αποφάσεις μας  και υπό καμία ιδιότητά μας. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι ανωτέρω προγραμματικές συμ βάσεις υλοποιήθηκαν για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και όχι των Δήμων.  Καμία από τις συμβάσεις που αναφέρονται στην ως άνω απόφαση δεν υλοποιήθηκε για  λογαριασμό Δήμου.  

Τέλος όσον αφορά το πόρισμα της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας έχει πάρει τον δρόμο της δι καιοσύνης όπως έχει δηλώσει ο κ. Νίκας και οφείλουμε να αναμένουμε τις αποφάσεις της, χωρίς να προδικάζουμε ή να παριστάνουμε τους δικαστές όπως πολλάκις άλλωστε υπο στήριξε στο παρελθόν και ο κος Περιφερειάρχης. Εξυπακούεται βέβαια ότι διατηρούμε και  θα ασκήσουμε άμεσα το δικαίωμα, που και εκ του νόμου κατέχουμε, του ελέγχου μέσω ορ κωτών ελεγκτών για το οποίο ήδη ως ΠΕΔ έχουμε αποφασίσει. 

Ευελπιστούμε, ότι η παρούσα πρότασή μας θα δώσει λύση καθόσον θεωρούμε πως οποια δήποτε πρόταση για αναστολή λειτουργίας της εταιρείας και αντικατάσταση της με μία  καινούρια, είναι απέναντι από τα αναπτυξιακά συμφέροντα των πολιτών της Πελοποννή σου. Επιθυμία της Π.Ε.Δ., των Δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι η αγαστή  συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Πελοπόννησος Α.Ε. να αποτελέσει  τον αναπτυξιακό οργανισμό που θα σταθεί αρωγός στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την  ευημερία των πολιτών της Πελοποννήσου. 


Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου 

Καμπόσος Δημήτριος 

Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών