21 Δεκ 2020

Τι προτείνει το «Πράττω» για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ


Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η επιστολή Κοτζιά προς Τσίπρα για τη δημιουργία ενός «Μετώπου Σωτηρίας και Αναγέννησης».

Να αποκτήσουν και πάλι η Αριστερά και οι δημοκρατικές δυνάμεις μια νοοτροπία και πολιτική ψυχολογία συνεργασίας θέτει ως κύριο...

μέλημα ο Νίκος Κοτζιάς στην επιστολή που απέστειλε πριν από λίγες ημέρες στον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τού «Πράττω» για διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, με απώτερο σκοπό ένα μέτωπο σωτηρίας και αναγέννησης της χώρας.

Ως γνωστόν, ο πολιτικός φορέας του οποίου ηγείται ο κ. Κοτζιάς, θεωρώντας κομβικής σημασίας την επίτευξη του παραπάνω στόχου, έχει απευθύνει πρόταση, μέσω επιστολών, σε εννέα συνολικά κόμματα, φορείς και παρατάξεις, με αντικείμενο την έναρξη μιας οργανωμένης συζήτησης επί προγραμματικών θεμάτων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κοινή πλατφόρμα θέσεων για την αυριανή προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοτζιάς αναφέρεται στη σπουδαιότητα ενός μεγάλου «Μετώπου Σωτηρίας και Αναγέννησης» της πατρίδας και του λαού, για την επίτευξη του οποίου, όπως λέει, «η σημασία της συνεργασίας των δυνάμεων του πατριωτισμού, του δημοκρατισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανανέωσης και αναγέννησης της χώρας είναι κομβική και αναντικατάστατη».

Ζητώντας τη θετική ανταπόκριση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτή τη φορά (είχε προηγηθεί αντίστοιχη παρέμβαση τους προηγούμενους μήνες), ο επικεφαλής τού «Πράττω» και πρώην υπουργός Εξωτερικών, αφού αναγνωρίζει τις διαφορές μεταξύ του κάθε φορέα στον οποίο απευθύνεται, επισημαίνει, ότι «ο δρόμος της αναγέννησης της ελληνικής κοινωνίας δεν αντέχει εγωισμούς, αλλά θέλει την εμπλοκή και συμπαράταξη όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων».

Και φτάνοντας στο διά ταύτα της πρότασής του σημειώνει, ότι αποσκοπεί στη διαμόρφωση μέσα από διάλογο και κοινή δράση ενός ελάχιστου κοινού προγράμματος «για να αντιμετωπίσουμε τη σύνθετη, πολύπλευρη και πολύπλοκη κρίση μέσα στην οποία βρίσκεται η χώρα», προσπάθεια που θα επιφέρει την επανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Αναφέρεται στους «μεγάλους κινδύνους», που εγείρει η πολιτική που εφαρμόζει η Ν.Δ., κάνοντας λόγο για «λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού και του νεοσυντηρητισμού», εκφράζει παράλληλα την ικανοποίησή του για την κοινή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25 για το Πολυτεχνείο και, τέλος, ζητά ο διάλογος να ξεκινήσει είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας από αντιπροσωπείες των δύο μερών, είτε μετά την άρση του λοκντάουν.