22 Νοε 2020

16η μέρα καραντίνας/Μέρες απρόβλεπτες και ώρες καχύποπτες!Της Τζένης Σουκαρά

 


16η ημέρα καραντίνας..Μετράμε κρούσματα, μετράμε ΜΕΘ, μετράμε νεκρούς. Mετράμε μέρες καραντίνας. Τα κανάλια προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα  στην φρίκη.. βιντεοσκοπημένων τάφων που 
ανοίγονται, στα προκάτ και όπως όπως νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας που στήνονται και στην φράση κλειδί του νέου καταναλωτισμού εν καιρώ κορωνοιού , το  click away που μας έμαθε ο Άδωνις.

Κορωνοιέ δεν είμαι εδώ! Λείπω..Άσε μου σημείωμα κάτω από την πόρτα.

Το πρωί η μπάλα χάνεται, το μεσημέρι, την ξαναβρίσκουν, το απόγευμα την οριοθετούν και το βράδυ πάμε όλοι για ύπνο.

Η μισή χώρα και η μισή κυβέρνηση ασχολείται με την διαχείριση της πανδημίας ενώ  η άλλη μισή χώρα και κυβέρνηση, ρίχνει τα χαρτιά για το πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα..Ανάλογα τον υπουργό τα καταστήματα ανοίγουν πότε στις 10 Δεκέμβριου, στις 15 αλλά και λίγο πριν τα Χριστούγεννα .

Οι μισοί υπουργοί στον τομέα της Οικονομίας δηλώνουν ανοιχτά και θαρρετά πως τα καταστήματα λιανικής θα ανοίξουν μετά τα εποχικά. Και οι άλλοι μισοί ότι τα καταστήματα λιανικής θα ανοίξουν μαζί με τα εποχικά.


Δηλαδή εάν είσαι κατάστημα λιανικής είσαι σε νοητικό λοκ ντάουν για προφύλαξη!

Αυτό δεν είναι πρόβλεψη αγάπη μου, είναι χρισμός. Θα ανοίξεις , δεν θα ανοίξεις πριν αγοραστεί μπάλα χριστουγεννιάτικη στους πάγκους, που θα ανοίξουν. 

Κατόπιν αυτού, το click away, είναι αυτό το νέο που φρέσκαρε ολίγον το νου των έγκλειστων αφρόνων αγγλομαθών μανιοκαταθλιπτικών  και ήδη μαθαίνω πως ξεκίνησαν πρόβες .

Παίρνεις δήθεν τηλέφωνο τον καταστηματάρχη, δίνεις την παραγγελία σου και ο καταστηματάρχης σου κλείνει ραντεβού (sic) για να περάσεις να το πάρεις. Μειώνεται στο έπακρο η ανθρώπινη επαφή, φωνάζει ενθουσιαμένος ο Άδωνις. Ούτε καλημέρα με τον καταστηματάρχη! Τα χριστούγεννα του θυμού!

Οι λοιμωξιολόγοι έχουν χωριστεί και αυτοί στα δυο. Εκείνοι που προβλέπουν το lock down-  ακορντεόν, εκείνοι που προβλέπουν πως μέχρι τα Χριστούγενα θα τελιώσουμε, άντε και αρχές Ιανουαρίου  και οι άλλοι που βλέπουν μέχρι το Πάσχα να κρατάμε γερά..

Ο Τσιόρδας άφαντος και εδώ που τα λέμε, χάσαμε και τα γούρια βλέπεις. 

16η μέρα καραντίνας και το κρουαζιερόπλοιο της πόλης μας πάτησε το 6 και βγήκε από το λιμάνι. Δεν έφυγε, βγήκε να πάρει αέρα. Όλοι πλέον  το παρακολουθούμε και προσπαθούμε να αντιληφθούμε τι θέλει να κάνει ο αναποφάσιστος καπετάνιος. Τώρα δε που οι κατολισθήσεις στην Διώρυγα δίνουν και παίρνουν, έχω την αίσθηση πως έχει βρεθεί σε ψυχολογικό αδιέξοδο. 

Έμαθα πως θα γίνει μια σύσκεψη κατόπιν της χθεσινής κατολίσθησης για να διερευνηθεί γιατί επαναλαμβάνεται το φαινόμενο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εγώ θα έλεγα, σπεύσατε γιατί προλαβαίνουμε δεν προλαβαίνουμε. Τι να σου κάνει και το κανάλι; Αφημένο δεκαετίες είναι. Πόσο να σταθεί στο ύψος του για να αναρωτιόμαστε κιόλας γιατί έχουμε συχνές κατολισθήσεις. 

Να αναρωτιόμαστε καλύτερα ποιον άγιο προστάτη έχουμε που δεν έχει καταπλακωθεί πλοίο, κότερο κτλ. Που δεν συνέβησαν οι κατολισθήσεις το καλοκαίρι. 

Κατά τα άλλα, τα δέντρα στολίστηκαν τόσο νωρίς που έχω την αίσθηση πως λίγο πριν τα Χριστούγεννα μόνα τους θα μπουν στο κουτί και θα φύγουν. Θα μας βαρεθούν στον καναπέ ξάπλα να τρώμε ακατάπαυστα μελομακάρονα. 

Να πάμε για πικ νικ μας καλεί ο ΠΟΥ ανήμερα των Χριστουγέννων, διότι τίποτα άλλο δεν θα μπορούμε να κάνουμε οι κορωνοσυμφοριασμένοι και να σου πω αρχικώς κοντοστάθηκα. Το βρήκα προωτότυπο. Αλλά πού να πάω αγαπητέ; Πού έχει αυτή εδώ η πόλη πάρκο να πάω να κάνω το πικ νικ μου;Ούτε η πλατεία δεν ολοκληρώνεται να καθίσω έστω σε μια "ρίγα πρασίνου" της .

Και ο Άγιος Βασίλης αναμένεται να έλθει μόνο εάν έχει δοθεί σε χρήση το εμβόλιο. Αλλιώς δεν μπορεί ως  ευπαθής ομάδα να μπαίνει στις κρυψώνες του COVID-19.

Δεν είναι Χριστούγεννα αυτά. Τουλάχιστον έτσι όπως τα ξέραμε και τα περιμέναμε. 

Αλλά ..μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου ποιος ξέρει τι μπορεί να γίνει; 

Οι μέρες απρόβλεπτες, οι ώρες καχύποπτες..

Αισθάνομαι όπως περπατούσαν στους άδειους δρόμους στην κατοχή, και διερευνούσαν αν κάποιος τους παρακολουθεί ..Περπατώντας με την σκιά μου!

Τώρα ειναι τα δύσκολα και τα περιμέναμε. Όλοι μαζί θα προσέξουμε, και όλοι μαζί θα ξαναβρεθούμε.