22 Νοε 2020

Lockdown: Πώς θα ανοίξει η αγορά ενόψει Χριστουγέννων - Πρώτα το λιανεμπόριο - Το σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης


Όπως όλα δείχνουν, το lockdown θα παρατεθεί και δεν θα αρθεί στις 30 Νοεμβρίου, αφού τα νούμερα κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων από τον κορονοϊό δεν επιτρέπουν αισιόδοξα σενάρια.Πώς όμως θα ανοίξει η αγορά..

και το λιανεμπόριο, όταν λήξει το lockdown; Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε ότι το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, το λιανικό εμπόριο και η εστίαση "είναι συνάρτηση του επιδημιολογικού χάρτη και των αποφάσεων των ειδικών". Σημείωσε δε πως το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει καταρτίσει ένα "πολύ παραμετρικό σχέδιο, το οποίο είμαστε έτοιμοι να το αναπτύξουμε όταν αποφασίσει ο πρωθυπουργός ότι σταματά το γενικό lockdown".

Επανέλαβε ότι όταν επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο θα ισχύσουν τα μέτρα και οι κανόνες περί επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος. "Το λιανικό εμπόριο το τήρησε αυτό το μέτρο και δεν είχε πρόστιμα. Η πολιτεία δεν θέλει να επιβάλει πρόστιμα, θέλει να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία. Αυτός είναι ο νούμερο ένα στόχος και στη συνέχεια η οικονομία".

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι και τα εποχικά καταστήματα θα ανοίξουν όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τόνισε ότι κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών.

Σε ό,τι αφορά στα bar ανέφερε ότι "θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση", συμπληρώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ανοίξουν. "Φέτος θα είναι μια διαφορετική Πρωτοχρονιά και διαφορετικά Χριστούγεννα".

Επιπλέον, δεν αποσαφήνισε με πόσες μέρες διαφορά θα ανοίξουν μεταξύ τους τα σχολεία, το λιανεμπόριο και η εστίαση. "Θα κριθεί ανάλογα με τον επιδημιολογικό χάρτη και την εξέλιξη των κρουσμάτων".


Άδωνις Γεωργιάδης: Πρώτα θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη, όπως παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, τόνισε ότι η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα.

Αγορές με click away

Δήλωσε επίσης πως ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή όπως εξήγησε θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρωπινή επαφή ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.