28 Οκτ 2020

Βαρουφάκης στο TPP: Ο πτωχευτικός νόμος θα προσδιορίσει την εξουσία σ’ αυτή τη χώρα


Ο Θάνος Καμήλαλης και ο Κωνσταντίνος Πουλής συνομιλούν με τον Γιάνη Βαρουφάκη για τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τον χαρακτήρισε τον σημαντικότερο νόμο της επόμενης εικοσαετίας. Έστρεψε τα βέλη του προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας τα σημεία...

στα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φροντίσει για την περιστολή των ελευθεριών του κινήματος εναντίον των πλειστηριασμών αλλά και την πώληση των κατοικιών σε funds. 


Η «Φάρμα των Ζώων» φιλοξένησε τον Γ. Βαρουφάκη με αφορμή την ψήφιση του πτωχευτικού νόμου.

- Πείτε μας λίγα λόγια για τον πτωχευτικό νόμο

Άλλη μια φορά, ο Όργουελ έχει την τιμητική του μ’ αυτή την κυβέρνηση. Αυτό που είναι ουσιαστικά η στέρηση της δεύτερης ευκαιρίας, ονομάστηκε “δεύτερη ευκαιρία”.

Δεύτερη ευκαιρία υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράδειγμα, έχεις πάρει ένα δάνειο 500.000 δολάρια για να πάρεις ένα σπίτι, μειώνονται τα εισοδήματά σου, πέφτει η αξία του σπιτιού στα 300.000, δεν έχεις ν’ αποπληρώσεις, φορτώνεις τα συμπράγκαλά σου σ’ ένα απ’ αυτά τα γνωστά φορτηγά που νοικιάζεις, βάζεις την οικογένειά σου και το σκυλί σου μέσα, φεύγοντας από το υποκατάστημα της τράπεζας τους δίνεις το κλειδί του σπιτιού, λες: “ρε παιδιά δε γίνεται, δε μπορώ” και ξεσκαρτάρεις. Κι έχεις δεύτερη ευκαιρία.

Εδώ πέρα, η δεύτερη ευκαιρία, αυτό που ονομάζουν αυτοί για δεύτερη ευκαιρία, είναι ουσιαστικά ότι καταστρέφεσαι. Καταστρέφεσαι, δεν έχεις τίποτα και σ’ εξευτελίζουν κιόλας.

Να δώσω ένα παράδειγμα, Κωνσταντίνε. Γιατί το ‘δωσα και στη Βουλή, αλλά όπως γνωρίζεις, αυτό που εμείς λέμε στη Βουλή, δε βγαίνει παρά έξω. Ευτυχώς που υπάρχουν και μέσα, ίσως μέσο σαν το δικό σας…

Λοιπόν, ας τα πάρουμε από την αρχή. Έχεις μία εταιρεία, έτσι; Μια μικρομεσαία εταιρεία. Έχει κάποιους υπαλλήλους, έχει κάποια δάνεια τα οποία χρωστάει, έχει ένα ακίνητο, χρωστάει και στην Εφορία, και κλείνει. Γιατί; Για οποιοδήποτε πράγμα. Δεν έχει σημασία, ας μην το ψάξουμε. Και τι γίνεται; Το ακίνητο το παίρνει το δημόσιο, αλλά ουσιαστικά το παίρνει η Τρόικα, γιατί πάει στο Υπερταμείο, έτσι; δεν το παίρνει καν το δημόσιο, δε δημεύεται…

- Πηγαίνει σίγουρα στο υπερταμείο;

Είναι αυτόματο. Από τότε που πτωχεύσαμε, με τα πρώτα τρία μνημόνια, με το δεύτερο και το τρίτο ιδίως, που ιδρύθηκε αρχικά το ΤΑΥΠΕΔ και μετά μπήκαν όλα αυτά, με το τρίτο μνημόνιο του Τσίπρα στο υπερταμείο, ουσιαστικά όλη η δημόσια περιουσία είναι στα χέρια των θεσμών…

Να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα; Εντελώς διαφορετικό. Τώρα που θα γίνουν οι δημοπρασίες για 5G, τα χρήματα ξέρετε πού θα πάνε; Όλα στους δανειστές, μέσω της Βρετανίας. Και η τελευταία δεκάρα. Αυτά μου τα ‘λεγε υπουργός της κυβέρνησης. Δεν τα βγάζω εγώ. Λοιπόν, ό,τι δημευτεί, δε θα δημευτεί, θα «τροϊκοποιηθεί» ουσιαστικά.

Αλλά πάμε παρακάτω. Γιατί αυτό που κάνει ο πτωχευτικός νόμος αυτός, είναι ότι βάζει τον εργαζόμενο που του χρωστάει η εταιρεία που έκλεισε, τρίτο και καταϊδρωμένο. Πρώτα είναι οι τράπεζες, μετά είναι το δημόσιο, ό,τι πάρει, ό,τι έχει μείνει, και τρίτος, αν έχει μείνει και κάτι, θα πάρει ο εργαζόμενος. Μ’ άλλα λόγια δεν θα πάρει τίποτα ο εργαζόμενος. Γιατί δε θάχει μείνει τίποτα να πάρει. Οπότε ο εργαζόμενος τελικά δε μπορεί να αποπληρώσει το στεγαστικό του… Οπότε τι γίνεται; Σύμφωνα μ’ αυτό το νόμο, με συνοπτικές διαδικασίες και με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μην το ξεχνάμε αυτό, του το παίρνει το σπίτι. Αλλά λέει ο κύριος Σταϊκούρας, “μην ανησυχείτε, γιατί θα τον αφήσουμε να μένει μέσα αυτός και η οικογένειά του για 12 χρόνια. Και θα πληρώνει λέει ενοίκιο”. Και το ενοίκιο ποιος θα το προσδιορίζει; Α λέει, εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα, θα δημιουργηθεί μία εταιρεία, την οποία ξέρετε ποιος θα την φτιάξει έτσι; Ο μπατζανάκης του τραπεζίτη ή το αρπακτικό ταμείο, αυτός ο κύκλος… θα δημιουργηθεί λέει μία εταιρεία διαχείρισης αυτών των σπιτιών, των κατασχεμένων σπιτιών, και αυτή η εταιρεία θα προσδιορίζει τα ενοίκια, ανάλογα λέει με τα επιτόκια. Χωρίς να μας πει ποια επιτόκια. Γιατί όπως ξέρετε, τα επιτόκια επισήμως είναι αρνητικά. Είναι το αρνητικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αλλά άμα πας να πάρεις ένα δάνειο, ή αν σου βάλει ένα ενοίκιο η Eurobank ή το αρπακτικό ταμείο της Πειραιώς, το οποίο αντιστοιχεί στα επιτόκια, θα σου το βάλει σύμφωνα με το 20% που σου βάζει να πληρώνεις για την πιστωτική κάρτα, έτσι; Δεν είναι το μείον κάτι της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό το αφήνει πλήρως στην διακριτική ευχέρεια του ταμείου που θα φτιάξει ο φίλος του τραπεζίτη, για να διαχειρίζεται το κατασχεμένο σπίτι από σένα.

Και το πιο εντυπωσιακό και αστείο, το είπα αυτό στη Βουλή, είναι ότι – άμα διαβάσετε προσεκτικά θα δείτε – ότι αυτά τα 12 χρόνια ενοίκιο είναι δεδομένα. Δηλαδή, αν γίνει κάτι, κερδίσεις το λαχείο βρε παιδί μου… λέμε τώρα, έτσι; Ή κληρονομήσεις ένα θείο από την Αμερική. Και μετά από τρεις μήνες που μένεις σ’ αυτό το σπίτι, με το ενοίκιο που σου έχει βάλει το αρπακτικό αυτό, μπορείς να το αποπληρώσεις… Δε μπορείς να φύγεις, πρέπει να δώσεις και τα 12 χρόνια. Να δώσεις και τα 12 χρόνια. Και μετά, μπορείς να επαναγοράσεις το ακίνητο αυτό με μια τιμή που θα σου ορίσουν εκείνοι. Δηλαδή έρχεται η Μαφία, σου παίρνει το σπίτι, και μετά δεν πειράζει λέει, θα μπορείς να το αγοράσεις πίσω από τη Μαφία, σε μια τιμή που θα επιλέξει η Μαφία. Και δεν ντρέπονται.

Αλλά επί της ουσίας ντρέπονται. Κι εκεί θα κλείσω, γιατί αρκετά μίλησα και σας κούρασα, ντρέπονται. Γιατί βλέπετε ότι την Πέμπτη την περασμένη, όταν συζητείτο ο πτωχευτικός νόμος, ο Μητσοτάκης δεν ήρθε στη Βουλή να τον υπερασπιστεί. Έρχεται επί του παντός του επιστητού να μιλήσει, κάποιες φορές έρχεται να μιλήσει όταν δεν υπάρχει καν νομοσχέδιο, να ενημερώσει… σ’ αυτό δεν ήρθε να τον υπερασπιστεί, γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά, τι εγκληματικός ήταν.

Και ο κύριος Τσίπρας, με τη δική του τη σειρά, πέταξε τη μπάλα στην κερκίδα, κάνοντας μία απίστευτη κίνηση, να ζητήσει ψηφοφορία, ψήφο δυσπιστίας στο Σταϊκούρα, λες και είναι ο Σταϊκούρας το ζήτημα, δεν είναι συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης, και είχαμε αυτό το θέαμα του τριήμερου, τις προηγούμενες τρεις μέρες, να μιλάνε για τα πάντα. Για τον κορωνοϊό, για τα σχολεία, για την παιδεία, για την υγεία, για τα ελληνοτουρκικά, για τα 12 μίλια, για τα 6 μίλια, για την ΑΟΖ… μόνο για τους ορνιθοτρόφους της Λάρισας δεν μίλησαν.

Ήταν απίστευτη η κοινή προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας να μη συζητηθεί η ουσιαστική εκποίηση της περιουσίας του 80% των επιχειρήσεων και 600.000 οικογενειών, που γίνεται στο πλαίσιο του τέταρτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ τρίτου και τέταρτου, και βεβαίως του πέμπτου που έχει στα σκαριά ο κύριος Μητσοτάκης.

- Εσείς αποχωρήσατε.

Προφανώς αποχωρήσαμε. Δεν θέλαμε να νομιμοποιήσουμε αυτή την κοκορομαχία τους, που στόχο είχε να μην συζητηθεί το πτωχευτικό.

Ε μα είναι ξεκάθαρο. Όποιος ήταν μέσα στη Βουλή θα το ‘βλεπε. Την Πέμπτη δώσανε οι βουλευτές μας – Μερα25 – δώσαμε μία τεράστια μάχη να αναδείξουμε την αντισυνταγματικότητα του νόμου του πτωχευτικού. Σε σημείο που, κι αυτό ήταν το θετικό, τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν, ψήφισαν υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας που έκανε εκ μέρους του Μέρα25 η Αγγελική Αδαμοπούλου, η κοινοβουλευτική μας εκπρόσωπος, που είχε δουλέψει μαζί με την Εύα Μπάζη… Είχαμε κάνει πολύ συγκροτημένη νομική δουλειά, για ν’ αποδείξουμε την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Γινόταν όλη αυτή η πολύ σημαντική δουλειά και είχαμε την κυβέρνηση στο στόχαστρο. Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνταχθεί σ’ αυτή τη μάχη εναντίον του πτωχευτικού νόμου της κυβέρνησης, έρχεται ο Τσίπρας, μιλάει ελάχιστα για το πτωχευτικό, λέει και δύο ανοησίες περί 12 ναυτικών μιλίων, λες και ήταν το ζήτημα αυτό και κάνει πρόταση δυσπιστίας για τον Σταϊκούρα.

Και μετά μπαίνουμε σε μία διαδικασία τριήμερου αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Να το πω διαφορετικά. Ήταν αποφασισμένος ο Μητσοτάκης την Πέμπτη, να μην ανέβει το θέμα στα κανάλια. Αν δείτε τα κανάλια, πριν σηκωθεί ο Τσίπρας να μιλήσει και να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας, θα δείτε ότι τα κανάλια το είχαν αποσιωπήσει. Ο πτωχευτικός δεν αναφερότανε. Μιλούσαν για τον κορωνοϊό, για το ένα, για το άλλο, για τα ελληνοτουρκικά… για το πιο σημαντικό νομοσχέδιο στην ιστορία των επόμενων 20 ετών, που είναι ο πτωχευτικός νόμος, γιατί αυτός θα προσδιορίσει την εξουσία σ’ αυτή τη χώρα, γιατί σε τελική ανάλυση σε μία καπιταλιστική κοινωνία, αυτό που  μετράει είναι ποιος χρωστάει, τι σε ποιον και τι δικαιώματα έχει ο πιστωτής απέναντι σ’ αυτόν που του χρωστάει… η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ το πήγε από 6ο θέμα, σε 10ο θέμα. Ούτε καν 10ο. Δε συζητήθηκε καθόλου ο πτωχευτικός όλες αυτές τις μέρες.

- Δεν βοήθησε η πρόταση δυσπιστίας να συζητηθεί;

Σε κάποιο εναλλακτικό σύμπαν. Όχι σ’ αυτό που ζούμε εμείς. Τις τελευταίες τρεις μέρες μιλούσαν για τα πάντα. Μόνο για το πτωχευτικό δε μίλησαν.

Στο Μέρα25 έχουμε κάνει πρόταση, έχουμε καταθέσει πρόταση για τα κόκκινα δάνεια εδώ και πάρα πολύ καιρό, απ’ την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στη Βουλή, και συνεχώς την καταθέτουμε και την επανακαταθέτουμε… Εμείς τι είπαμε; Εμείς είπαμε να δημιουργηθεί μία δημόσια Εθνική Τράπεζα, μία δημόσια εταιρεία διαχείρισης ειδικού χρέους – έτσι τη λέμε – της δώσαμε και όνομα μάλιστα, “Οδυσσέας”, για να πάμε κόντρα στον απαίσιο “Ηρακλή” της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ουσιαστικά παίρνει τα δάνεια, παίρνει τα σπίτια, και είπαμε το εξής. Όποιος δε μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του, την πρώτη κατοικία ή μικρομεσαία επιχείρηση, έχει τρεις εργαζόμενους κάπου, μεταφέρεται ο τίτλος ιδιοκτησίας σ’ αυτή τη δημόσια εταιρεία, η τράπεζα παίρνει μία εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως παίρνει έτσι κι αλλιώς από το 2008 απ’ τον Έλληνα υπουργό οικονομικών, όποιος και να ‘ναι αυτός, απ’ τον Αλογοσκούφη μέχρι και τον Σταϊκούρα, και ο δανειζόμενος παγώνει το δάνειό του και καταβάλει ένα αντίτιμο, πείτε το ενοίκιο, πείτε το πάγιο, πείτε το όπως θέλετε, που να μην ξεπερνάει το ένα τρίτο των διαθέσιμων εισοδημάτων και να προσδιορίζεται ακριβώς το επίπεδο αυτού του ενοικίου, αν το πούμε έτσι, από τη δημοτική αρχή που ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, ποια είναι τα εμπορικά ενοίκια στην περιοχή. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Η δική τους πρόταση, ο δικός τους νόμος είναι ξεκάθαρος.

- Και αν η δημοτική αρχή είναι εχθρική; Αν είναι ο σημερινός δήμος Αθηναίων ας πούμε;

Κοιτάξτε, και ως πολίτες ας προσέχουμε ποιους ψηφίζουμε στις Δημοτικές Εκλογές, αλλά έτσι και αλλιώς στη δική μας πρόταση υπάρχει το  ανώτερο πλαφόν του 1/3 των διαθέσιμων εισοδημάτων. Δηλαδή η Δημοτική αρχή προς τα κάτω θα το σπρώξει. Δεν μπορεί να το σπρώξει πάνω από το 1/3 των διαθέσιμων εισοδημάτων. Και είναι πολύ σωστό. Και το 1/3 να είναι των διαθέσιμων εισοδημάτων δεν είναι καταστροφικό. Γιατί αν κάποιος δεν έχει 1000 ευρώ εισόδημα και τους βάλεις ένα 300αρι, 330, αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να κάνει η Δημοτική αρχή, αλλά η Δημοτική αρχή να ξέρετε, ακόμα και ο Μπακογιάννης να είναι, προς τα κάτω θα το σπρώξει, δεν θα το σπρώξει προς τα πάνω.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στη ΝΔ για τον πτωχευτικό, παρά το ιδιώνυμο και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Κοιτάξτε. Να σας πω, γιατί πραγματικά είναι θλιβερή αυτή η τοποθέτηση. Πρώτον, όταν έρχεται η επονομαζόμενη αριστερά και φτιάχνει ένα ολόκληρο οργανισμό, με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και όχι μόνο όμως, με παράλληλη νομοθεσία ιδιώνυμου για όποιον τολμήσει να διαμαρτυρηθεί εναντίον των πλειστηριασμών. Όταν η αριστερά αρχίζει και κυνηγάει ανθρώπους σαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που όπως ξέρετε δεν είμαστε φίλοι, αλλά θα σταθώ όρθιος να τον υπερασπιστώ μέχρι τελευταίας ρανίδας, όταν τον κυνηγάνε, γιατί πήγε να συμπαρασταθεί στο κίνημα εναντίον των πλειστηριασμών. Και το κάνει αυτό η αριστερά; Σε ποια χώρα; Όχι σε μια χώρα φυσιολογική, αλλά σε μια χώρα που το 80% έχει σπίτια μαγαζιά, τα οποία είναι υποθηκευμένα και ετοιμάζονται να τους τα πάρουνε. Και βεβαίως θα βάλουν την αριστερά να το κάνει αυτό, να βγάλει το φίδι από την τρύπα εκ μέρους της ολιγαρχίας. Να αρχίσει το σύστημα όλο αυτό να λέει “εντάξει δεν θα πιάσουμε την πρώτη κατοικία αρχικά” και αφού το στρώσει το σύστημα η Αριστερά και το νομιμοποιήσει και μάλιστα απαγορεύσει ως ιδιώνυμο τις διαμαρτυρίες για τους πλειστηριασμούς που γίνονται και στέλνει τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν τους διαμαρτυρόμενους, τους διαδηλωτές, αυτούς που προσπαθούν να σταματήσουν μια περιουσία ενός ανθρώπου από το να δημευθεί από ένα ταμείο, όλα αυτά… εδώ είναι το μεγαλύτερο έγκλημα και ο λόγος που θεωρώ θλιβερή την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για σκεφτείτε το επόμενο. Είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Μαζί με όλα αυτά βάλανε μπροστά, δρομολόγησαν την πώληση των κόκκινων δανείων και αυτών που είχαν μέσα τους ως υποθήκη πρώτης κατοικίας στα αρπακτικά ταμεία από το Delaware και το New Jersey. Δεν μου λέτε, ρε σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί να έρθει το ταμείο από το Delaware να αγοράσει ένα κόκκινο δάνειο μέσα στο οποίο εμπεριέχεται υποθήκη πρώτης κατοικίας, αν δεν είναι για να το σκοτώσει και να το πουλήσει και να βγάλει χρήματα στο εξωτερικό; Είσαστε τόσο αφελείς ή νομίζετε ότι είμαστε εμείς τόσο αφελείς;

Όσον αφορά το δεύτερο. Το κάλεσμα σε παλλαϊκή συστράτευση που κάναμε από τον περασμένο Μάρτιο, Απρίλιο, ένα από τα βασικά του εφτά σημεία είναι αυτό. Είναι η αλλαγή του Ηρακλή με τον Οδυσσέα, η δημιουργία της δημόσιας εταιρείας Διαχείρισης και η προστασία όλων των μικρομεσαίων. Όχι μόνο της πρώτης κατοικίας, αλλά και όλων των μικρομεσαίων. Όταν έρχονται και μας λένε “σκέφτεστε μετά τις εκλογές κάποια συνεργασία με οποιονδήποτε;”. Η απάντηση  είναι όποιος δεν συμφωνήσει με αυτό και με άλλα έξι, ένα εκ των οποίων των άλλων έξι είναι βεβαίως η αναδιάρθρωση του Δημόσιου Χρέους και η μετατροπή του υπερταμείου σε αναπτυξιακή τράπεζα και η διακοπή της εκποίησης της Δημόσιας Περιουσίας εκ μέρους των Δανειστών, όποιος δεν θέλει να να συμφωνήσει σ’ αυτά, εμείς θεωρούμε ότι είναι τάλε κοουάλε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και το εννοούμε αυτό. Και ας τολμήσει να μας πει κάποιος τι Πλαστήρας τι Παπάγος! Είναι ακριβώς τα ίδια. Δεν μας ενδιαφέρει τι χρώμα είναι το έμβλημα το κομματικό τους, μας ενδιαφέρει αυτό ακριβώς που είπατε. Όποιος δεν συμπαραταχθεί με εμάς στο να σταματήσει αυτό το πλιάτσικο, αυτή η λεηλασία επί της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αυτής της άμοιρης της χώρας, μετά από τόσα χρόνια λεηλασίας που ήδη έχει επιτευχθεί, απλά είναι απέναντί μας. Όχι απέναντί μας. Απέναντι στον ελληνικό λαό, για τον οποίο εμείς παλεύουμε σ’ αυτό το επίπεδο.

Τώρα, όσον αφορά το πρώτο που είπατε για το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ξέρετε πολύ καλά ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν πάνε τα κόμματα, δεν μπορούμε εμείς να πάμε. Εμείς θα συμπαρασταθούμε σε όποιους πλήττονται, αλλά σε τελική ανάλυση μην ξεχνάμε, ότι κακά τα ψέματα η δικαστική εξουσία δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρή σ’ αυτή την χώρα. Άγεται και φέρεται από την εκτελεστική εξουσία και πιο συγκεκριμένα από την ολιγαρχία. Επειδή τώρα το Μέρα25 οργανώνεται πλέον ως κανονικό κόμμα, έχουμε Κεντρική Επιτροπή, έχουμε ομάδες βάσης, που δεν είχαμε πριν από μερικούς μήνες, αυτή τη στιγμή ξεκινάμε μία εκστρατεία διαφώτισης των μελών μας των ίδιων. Να ξέρουμε ακριβώς τι λέει ο πτωχευτικός νόμος, να ξέρουμε ακριβώς τι θα πει ο επόμενος προϋπολογισμός, να ξέρουμε ακριβώς τι λέει το Υπερταμείο, τι είναι στο Υπερταμείο, τι είναι το ΕΤΑΔ, τι είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Γιατί έχει σημασία. Ο κόσμος μπερδεύεται με όλα αυτά. Είναι πολύ περίπλοκα τα τερτίπια της ολιγαρχίας και του μνημονιακού τόξου. Και να βγουν στο δρόμο και να διαφωτίσουν τον κόσμο. Ο κόσμος δεν ξέρει. Χθες  βουλευτής μας, έφυγε από τη Βουλή με ταξί και την ρώτησε ο ταξιτζής, είδε κόσμο εκεί στη Βουλή κτλ, λέει “τι κάνετε σήμερα εδώ πέρα”; Δεν ξέρετε λέει το θέμα του πτωχευτικού νόμου κτλ; Δεν είχε ιδέα! Ο ταξιτζής, ο οποίος ακούει όλη μέρα ραδιόφωνο. Αν δεν το ξέρει ο ταξιτζής, δεν το ξέρει η μισή Ελλάδα! Εμείς θα τους διαφωτίσουμε.


ΠΗΓΗ: thepressproject.gr