28 Οκτ 2020

«Νόμος κεραμίδα» πάνω στο κεφάλι μας


Βασίλης Βασιλικός

Την ώρα που ο κόσμος μας παρουσιάζει μια εικόνα μακελειού από τον κορωνοϊό, καθώς καταγράφονται πλέον 43.514.678 κρούσματα και περισσότεροι από 1.159.708 θάνατοι παγκοσμίως και στην χώρα μας παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα τουλάχιστον...

31.496 κρούσματα της νόσου, ενώ τουλάχιστον 581 συμπολίτες μας απεβίωσαν από την νόσο, καθώς ένα δεύτερο κύμα της νόσου επελαύνει από άκρου εις άκρον της χώρας μας. 

Την ώρα που η ύφεση κατά τον ΙΟΒΕ θα φθάσει φέτος στο δυσθεώρητο ύψος του 8% (στην καλύτερη περίπτωση) και θα χρειαστούμε με τις καλύτερες προβλέψεις τουλάχιστον 2 χρόνια για να γυρίσουμε εκεί που η οικονομία βρισκόταν στα τέλη του 2019. 

Την ώρα που η ΓΣΕΕ μιλά με στοιχεία για κατάρρευση της απασχόλησης και έξοδο από την εργασία (3ος -7ος 2020), σχεδόν 200.000 συμπολιτών μας, μειώσεις μισθών τουλάχιστον 10%, και εισόδημα σε όσους βρίσκονται σε αναστολή κάτω από το 50% του μισθού τους.

Την ώρα που οι καλλιτέχνες και οι παραγωγοί πολιτισμού της χώρας οδηγούνται (μετά από την πολύμηνη ανεργία και την ανυπαρξία κρατικής πρόνοιας και κάθε υποστηρικτικού μέτρου) στο κοινωνικό περιθώριο και την άγρια φτωχοποίηση τους, καθώς επέρχεται λόγω των μέτρων ένας ακόμα άγριος χειμώνας χωρίς πολιτισμό.

Την ώρα που το μειωμένο εισόδημα πλήττει τα έσοδα της αγοράς, σε όλα τα επίπεδα, περιορίζει περαιτέρω την απασχόληση και συμπιέζει σε βαθμό ασφυξίας μισθωτούς, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. 

Την ώρα που το χρέος του ιδιωτικού τομέα (1/3 ιδιώτες και 2/3 επιχειρήσεις) για το 2020 ανέρχεται σε 234 δισ. ευρώ.

Την ώρα που τα νοσοκομεία μας είναι υποχρεωμένα, να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο του κορονοϊού με πρωτοφανείς ελλείψεις και μειωμένο κατά 31 εκατ. προϋπολογισμό.

Την ώρα που οι περισσότερες φοιτητικές λέσχες της χώρας παραμένουν από τον Μάρτιο ακόμα κλειστές, χωρίς η υπουργός Παιδείας να χολοσκάει για τον τρόπο που θα τραφούν τα παιδιά! 

Την ώρα που στα σχολεία μας στοιβάζονται 25 μαθητές ανά τάξη, χωρίς μέτρα πρόληψης, εκτός από γελοιότητες με παγουρίνια και μάσκες μεγέθους σχολικής ποδιάς! 

Την ώρα που κανένα βήμα δεν έχει γίνει από την υπουργό για την εκπαίδευση και την παροχή των αναγκαίων μέσων των εκπαιδευτών στην υποχρεωτική εκ των πραγμάτων τηλεκπαίδευση!

Αυτήν την ώρα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει ή να ελαττώσει τις συνέπειες από τα φαινόμενα αυτά, να ενισχύσει τους πολίτες και την κοινωνία που οδηγείται μαζικά στην εξαθλίωση και στην οικονομική ανυποληψία, αλλά επιμένει με ακατανόητο λογικά τρόπο στην ολοκλήρωση ενός προγράμματος, που στην καλύτερη περίπτωση (αν δηλαδή δεν γίνεται ηθελημένα και επί σκοπώ μαζικής κοινωνικής εξόντωσης) είχε σχεδιαστεί υπό άλλες τελείως διαφορετικές συνθήκες, και εν όσω ακόμα η πανδημία δεν είχε ενσκήψει στην οικονομική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων! 

Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία απέκρυψε τα σχέδια της για την κατοικία και εξαπάτησε τους πολίτες.  Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έλεγε το 2017 σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο:  «Ας ξεκινήσουν οι τράπεζες με τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας. Αυτό από μόνο του θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όχι από τις μικροϊδιοκτησίες των αδυνάμων! Και αν στο νόμο Κατσέλη έχουν παρεισφρήσει ‘στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί να εντοπιστούν!»

Παρά τους περί αντίθετους ισχυρισμούς της η Κυβέρνηση βάζει εν μέσω πανδημίας σαν στόχο την ιερότερη κοινωνική παρακαταθήκη μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο: Το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι των Ελλήνων και στοχοποιεί και την μικροϊδιοκτησία τους! 

Φέρνοντας στην Βουλή ένα νομοσχέδιο σχεδιασμένο αποκλειστικά και μόνον υπέρ και προς όφελος των τραπεζών. Κανένας δανειολήπτης, ούτε ο πιο ευάλωτος, δεν διατηρεί την ιδιοκτησία του σπιτιού του και δεν υπάρχει πλέον προστασία πρώτης κατοικίας για κανέναν. 

Όλοι οι Έλληνες, ακόμη και οι ασθενέστεροι οικονομικά αντιμετωπίζονται σαν στρατηγικοί κακοπληρωτές! Στερούνται την δυνατότητα προσφυγής στην Δικαιοσύνη και εναπόκειται αποκλειστικά στην διάθεση των τραπεζών να αποφασίσουν, εάν μπορεί να γίνει ρύθμιση των οφειλών ή να οδηγηθεί ο οφειλέτης στην αναγκαστική πτώχευση! 

Πρόκειται για ένα νομοθέτημα το οποίο, προσβάλλει με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο τα κοινωνικά κεκτημένα της μεταπολεμικής περιόδου, βάλλει κατά της κοινωνίας, της μέσης οικογένειας των Ελλήνων και προσβάλλει όχι μόνο τον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης, αλλά την αίσθηση δικαίου στην κοινωνία μας, για χάρη των τραπεζών και των funds. 

Δεν είστε απλώς απόντες κύριοι κυβερνώντες από τις ανάγκες της κοινωνίας, είστε επικίνδυνοι για τις ανάγκες αυτές!


* Ο Βασίλης Βασιλικός είναι συγγραφέας και βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ