28 Οκτ 2020

Ή παππάς, παππάς ή ζευγάς, ζευγάς, γιατρέ μου


Δέσποινα Σπανούδη 

Όχι γιατρέ μου, δεν είναι γραμμένο σε ιατρικά εγχειρίδια, ότι δεν μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τα ΜΜΜ. Μπορούμε, παραμπορούμε και έπρεπε να το είχαμε κάνει χτες. Εδώ έβγαλαν πράξη...

νομοθετικού περιεχομένου, για να παίζει ο ανηψιός με το κέντρο της Αθήνας και δεν μπορούν να βρουν ανταλλακτικά, να κάνουν άμεσες προσλήψεις ή να επιτάξουν τουριστικά πούλμαν που κάθονται;

Δεν είναι γραμμένο σε ιατρικά εγχειρίδια, ότι χιλιάδες άνθρωποι έπρεπε να γλύφουν το ίδιο κουταλάκι στους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου μεγάλη η χάρη του στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι κανόνας της λοιμωξιολογίας, να κρατάμε χιλιάδες πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα. Ούτε να αυξάνει ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.

Όπως δεν ήταν γραμμένο πουθενά, ότι τα τεστ δεν χρειάζονται και οι μάσκες δεν ωφελούν, όπως μας λέγατε στην αρχή της πανδημίας. Αλλά τότε είχατε το άλλοθι, ότι καλύπτατε μια υπαρκτή έλλειψη λόγω του αρχικού αιφνιδιασμού. Τώρα;

Είναι λογικό και αναμενόμενο γιατρέ μου, όσοι αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες και λειτουργούν υπό πίεση, να κάνουν λάθη ή να μην τα ξέρουν όλα.

Δεν είναι ούτε λογικό, ούτε αναμενόμενο να παίζουν με την κοινή λογική, για να καλύψουν ευθύνες και ανευθυνότητες που επαναλαμβάνονται με μοιραίες συνέπειες.

Μη μας κουνάτε λοιπόν το δάχτυλο έστω και με γλυκύτητα. Όταν παίζετε με τις ζωές μας, έχουμε περισσότερα δάχτυλα να σας δείξουμε τις ευθύνες σας.

Αναλάβετέ τις, γιατρέ μου. Με τη δύναμη που αποκτήσατε, υποδείξτε στην Κυβέρνηση, αυτά που οφείλει να κάνει. Δημοσίως για να πιάσει τόπο. Ευγενικά και αγαπησιάρικα, αν θέλετε. Αλλά δημοσίως. Αυτό έχει νόημα και αυτό μετράει. Αλλιώς δεν έχετε καμία διαφορά από τους πολιτικούς, γιατρέ μου. Ή θα λειτουργήσετε με τις ηθικές αξίες μιας επιστήμης που προσφέρει υπηρεσίες στην κοινωνία ή με την άλλη οδό την πεπατημένη που η επιστήμη γίνεται εργαλείο πολιτικών επιλογών, που έχουν ληφθεί με άλλα κριτήρια.

Ή παππάς, παππάς ή ζευγάς, ζευγάς, γιατρέ μου.


ΠΗΓΗ: artinews.gr