3 Σεπ 2020

Κι άλλο χρέος


Να πανηγυρίσουμε, μας κάλεσε πριν από λίγο ο Σταϊκούρας, γιατί «σήμερα η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στο στίβο των αγορών», καθώς «δανείστηκε, με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ...


στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου».

Ο ίδιος ο Σταϊκούρας πανηγυρίζει, γιατί «οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας. Και επικροτούν, την ολιστική στρατηγική που χαράσσει για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη»!

Δηλαδή, οι ραντιέρηδες του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, που έκριναν, ότι αξίζει τον κόπο να βάλουν 2,5 δισ. ευρώ σε 10ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, το έκαναν, επειδή είχαν κατά νου όλ’ αυτά που έγραψε ο Σταϊκούρας. Ακόμα και ο πιο αφελής φιλελές σκάει χαμόγελο.

Ναι, αλλά πριν από δέκα χρόνια οι αγορές έκλεισαν τη στρόφιγγα και έπαψαν να δανείζουν το ελληνικό κράτος, θα μας αντιτείνει κάποιος. Σωστά. Και τι έγινε μέσα σ’ αυτά τα δέκα χρόνια;

   -Το ελληνικό κράτος, μέσω κυβερνήσεων όλου του αστικού κοινοβουλευτικού φάσματος, δεσμεύτηκε, ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη προς τους ραντιέρηδες «εις το διηνεκές».
   -Το ελληνικό κράτος, μέσω κυβερνήσεων όλου του αστικού κοινοβουλευτικού φάσματος, εφάρμοσε ένα σκληρό πρόγραμμα συντηρητικής ανασυγκρότησης του ελληνικού καπιταλισμού, αποδεχόμενα τρία διαδοχικά Μνημόνια και δεκάδες εφαρμοστικούς νόμους. Στραγγάλισε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, έστυψε εισοδήματα, πέρασε ολόκληρη την κρατική περιουσία σ’ ένα αποικιοκρατικού τύπου Υπερταμείο, το οποίο διαχειρίζονται οι θεσμικοί ραντιέρηδες των μηχανισμών της ΕΕ.
   -Το ελληνικό κράτος, μέσω κυβερνήσεων όλου του αστικού κοινοβουλευτικού φάσματος, αποδέχτηκε μια διαδικασία αυστηρής εποπτείας μέχρι το 2060, ώστε καθ’ όλη αυτή την περίοδο να αποπληρώνει κανονικά τους δανειστές του.

Μετά απ’ όλ’ αυτά, δεν έχουν κανένα λόγο τα κοράκια του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου να μην «τοποθετηθούν» στο νέο ελληνικό χρέος. Σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο, σε μια περίοδο που η ραγδαία επέλαση της καπιταλιστικής ύφεσης σε όλο τον κόσμο δημιουργεί λιμνάζοντα κεφάλαια.

Η είδηση δεν είναι, ότι οι «αγορές» εξακολουθούν να δανείζουν το ελληνικό κράτος. Η είδηση είναι, ότι το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να συνάπτει νέα δάνεια, για να αποπληρώνει τα παλιά. Το χρέος μεγαλώνει, η θηλιά του σφίγγει. Ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος που παράγουν κάθε χρόνο οι εργαζόμενες τάξεις, συσσωρεύεται με τη μορφή των τόκων στα χρηματοκιβώτια των κατόχων χρηματιστικού κεφαλαίου.

Από το βραχνά του χρέους ο ελληνικός λαός θα απαλλαγεί, όταν απαλλαγεί από τον καπιταλισμό. Μια Ελλάδα της εργατικής δημοκρατίας και του κομμουνισμού θα διαγράψει μονομερώς το δημόσιο χρέος, εξωτερικό και εσωτερικό, απαλλάσσοντας τον ελληνικό λαό από αυτό το ετήσιο δυσβάσταχτο χαράτσι.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ