3 Σεπ 2020

Το βουδιστικό κέντρο στην ορεινή Κορινθία


Η βουδιστική Στούπα Κάρμα Μπέρτσεν στην ορεινή Κορινθία είναι ένα από τα τρία κέντρα που υπάρχουν στην Ελλάδα, ο χώρος με τους τυπικούς βουδιστικούς βωμούς δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι στο …Θιβέτ! 


 Η τοποθεσία είναι μαγευτική – κοντά στο χωριό Γελήνι (Λαγκαδέικα ) στα 1270 μέτρα και στις πλαγιές του Μαύρου Όρους και έχει θέα στον Κορινθιακό κόλπο. 

Το βουδιστικό κέντρο δεν είναι ευρέως γνωστό στο κοινό. Η ιδέα της κατασκευής του γεννήθηκε το 1987 όταν ο Λάμα Όλε Νύνταλ επισκέφτηκε την περιοχή, συνεπαρμένος από την μοναδικότητα της αποφάσισε να αγοράσει ένα κομμάτι γης με σκοπό την δημιουργία κέντρου διαλογισμού. Βέβαια υπήρξαν κάποια προβλήματα με τις διπλανές κοινότητες. Δύο δεκαετίες μετά, τον Αύγουστο του 2010 εγκαινιάστηκε η Καλατσάκρα Στούπα που ανήκει στα βουδιστικά κέντρα του διαμαντένιου δρόμου της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου. 

Τι είναι όμως η Στούπα;
 Οι κατασκευές αυτές σύμφωνα με τον βουδισμό εμπνέουν τον άνθρωπο να ασχοληθεί με την ανάπτυξη του πνεύματος και τις απεριόριστες δυνατότητες του, δείχνουν την αρμονία του σύμπαντος, είναι ένα «βοήθημα» για διαλογισμό.

* Σημείωση: Oι πανέμορφες φωτογραφίες και το κείμενο ανήκουν στον Γεράσιμο Πούλη