3 Σεπ 2020

Οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ


Της Νικόλ Λειβαδάρη

Η αλλαγή της κομματικής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο πεδίο δοκιμασίας στην εσωτερική ανασυγκρότηση που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας.


Η υπέρβαση έγινε αναίμακτα, περίπου κοινή συναινέσει, καθώς το γυαλί μεταξύ προέδρου και γραμματέα του κόμματος είχε ραγίσει εδώ και καιρό. Οι όροι συμφωνήθηκαν στην συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Σκουρλέτης πριν από λίγες μέρες, επιβεβαιώθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει την διαδοχή: Νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την πρόταση Τσίπρα, θα είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης θα αναλάβει καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Η επιλογή Τζανακόπουλου έχει προφανή στοιχεία πολιτικής ισορροπίας. Παρ’ ότι συγκρουσιακός από ιδιοσυγκρασία και καχύποπτος με τα media από επιλογή, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τοποθετείται και κινείται μεταξύ των προεδρικών, των πασοκογενών και των «53», θεωρείται αποτελεσματικός στην διαχείριση των κομματικών μηχανισμών και, κυρίως, είναι από τα στελέχη με προσωπική πολιτική αφοσίωση στον Αλέξη Τσίπρα. 


Το επόμενο βήμα θα είναι η επιλογή του νέου σχήματος των τομεαρχών και του εκπροσώπου του κόμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ανακοινώσεις θα γίνουν έως την Κυριακή, και παρά τα όσα διαρρέονται και όσα γράφονται κρίσιμες εκκρεμότητες παραμένουν ακόμη ανοιχτές. Ο Αλέξης Χαρίτσης θέλει να φύγει από την θέση του εκπροσώπου και θα φύγει, αναλαμβάνοντας χαρτοφυλάκιο του οικονομικού - παραγωγικού τομέα. Ούτε όμως το ποιο θα είναι αυτό το χαρτοφυλάκιο έχει ακόμη κλειδώσει, ούτε είναι δεδομένο ότι θα τον αντικαταστήσει ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος. Ο ίδιος ο Νάσος Ηλιόπουλος φέρεται να έχει προβληματισμούς για τον ρόλο, ενώ επιφυλάξεις εκφράζονται και από την πλευρά της Προοδευτικής Συμμαχίας που θα ήθελε διακριτή και ενισχυμένη εκπροσώπηση στο νέο ηγετικό σχήμα. Το θέμα θα συζητηθεί και στην σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και πολλά θα κριθούν από το εάν θα υπάρξει τελικά και αναπληρωτής εκπρόσωπος και από το ποιος μπορεί να είναι αυτός.



Σε ό,τι αφορά την αναδόμηση των τομεαρχών το στοίχημα της ομαλής μετάβασης στην επόμενη μέρα θα παιχτεί στο οικονομικό επιτελείο και στην διαχείριση της σύγκρουσης Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Παππά - μιας σύγκρουσης με βαρύ παρελθόν αλλά και μέλλον, όπως όλα δείχνουν. Τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες ήθελαν τον Νίκο Παππά να παραδίδει τον τομέα της Οικονομίας στον Αλέξη Χαρίτση και τον ίδιο να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Υποδομών, έως χθες το βράδυ όμως καμία απόφαση δεν είχε ληφθεί - ή τουλάχιστον, δεν είχε γνωστοποιηθεί ακόμη και σε στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Και… ουδέτεροι παρατηρητές δεν απέκλειαν «ένα plan B νέων ισορροπιών» - εκείνο της τοποθέτησης του Αλέξη Χαρίτση στην θέση του τομεάρχη Οικονομικών, και την παράλληλη μετακίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον τομέα της Οικονομίας και του Νίκου Παππά στο Υποδομών.



Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν πρόθεση διατήρησης των ισορροπιών και επιλογή μη ρήξεων. Δεν εγκαταλείπει το στοίχημα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ  και της στροφής στην κεντροαριστερά, δεν σκοπεύει όμως να το προχωρήσει με λογική εκκαθαρίσεων αλλά στην βάση μιας «ρεαλιστικής ανακωχής» με τον αριστερό και ριζοσπαστικό πυρήνα του κόμματος.

Το ερώτημα είναι εάν σ’ αυτή την ανακωχή θα συμβάλει και η - αναγκαστική λόγω κορονοϊού - αναβολή του συνεδρίου τουλάχιστον έως την άνοιξη. Αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η υποστολή της προσυνεδριακής ατζέντας σε όλες τις τάσεις θα συμβάλει και στην εκτόνωση των εσωκομματικών εχθροπραξιών. Κάποιοι άλλοι ανησυχούν ότι η αναβολή θα παγώσει το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας και θα ακυρώσει την ενσωμάτωση των νέων δυνάμεων στο κόμμα.

Χθες, στην Πολιτική Γραμματεία, ο Νίκος Παππάς πρότεινε την ηλεκτρονική διεξαγωγή ενός μέρους έστω του συνεδρίου, ενώ άλλα στελέχη της προεδρικής πλευράς ζήτησαν εκλογές στις νομαρχιακές οργανώσεις για να αποτυπωθεί η διεύρυνση. Ο Νίκος Φίλης μίλησε για έλλειμμα στρατηγικού διαλόγου εντός του κόμματος, και πολλοί ήταν εκείνοι που αναγνώρισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του διαρκούς… διαδυκτιακού εμφυλίου «δεν αρέσει».

Μένει να φανεί εάν η κοινή διαπίστωση αρκεί για να οδηγήσει και σε κατάπαυση πυρός…