16 Σεπ 2020

Παίρνει άμεσα η Γερμανία 1.500 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά

 


Αν κι επισήμως ανακοινώθηκε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν τόσο για το προσφυγικό όσο και για την Τουρκία, η είδηση που προέκυψε αφορά το προσφυγικό – άλλωστε, η πρώτη σχετική συζήτηση είχε γίνει κατά την προηγούμενη επικοινωνία...

του πρωθυπουργού με την Καγκελάριο το Σάββατο. Έτσι, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποδεχθεί άμεσα 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά. 

Οι πρόσφυγες είναι μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί κι έχουν λάβει άσυλο και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρόκειται για μία θετική κίνηση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιβραβεύει όσους επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. 

Αντιθέτως, επαναφέρει στην ευρωπαϊκή συζήτηση το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και της ανακούφισης των χωρών της πρώτης υποδοχής, εν όψει και των προτάσεων της Κομισιόν για το Κοινό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Μαξίμου, Μητσοτάκης-Μέρκελ συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο εν όψει της προσεχούς έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Νωρίτερα, άλλωστε, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

(capital.gr - Αιμίλιος Περδικάρης)