3 Ιουν 2020

Άρση μέτρων: Νωρίτερα στα γυμναστήρια - Τι θα γίνει με νυχτερινά κέντρα και beach bar


Σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, τη λειτουργία των beach bar και των νυχτερινών κέντρων, καθώς η καλή επιδημιολογική εικόνα που
παρατηρείται μέχρι τώρα στη χώρα επιτρέπει την επίσπευση του ανοίγματος των συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας.




Επιπλέον, αύριο Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα δώσει το παρών στην εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου «Restart Tourism».


Επίσης, θα επιτραπεί και πάλι η μουσική στα beach bar από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς και η πώληση αλκοολούχων ποτών, αλλά θα παραμείνει η απαγόρευση της κατανάλωσής τους στο χώρο του bar. 
Από τις 8/6 θα επαναλειτουργήσουν και τα νυχτερινά κέντρα, αλλά μόνο σε εξωτερικό χώρο.

Περισσότεροι πιστοί στις εκκλησίες

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό χθες, παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων για τις εκκλησίες έως τις 9/7. Όμως, διπλασιάζεται ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να παρακολουθούν τη λειτουργία εντός του ναού από 50 σε 100 (σ.σ.: για χώρους άνω των 500 τ.μ.).

Σύμφωνα με την απόφαση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και η προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας: α) ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίσταται εντός του χώρου λατρείας προκύπτει από την τήρηση της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά πέντε (5) τ.μ. επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το υγειονομικό σχέδιο για τον Τουρισμό

Εν τω μεταξύ, καθώς πλησιάζει το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, βρίσκεται σε εξέλιξη πυρετός προετοιμασιών στην κυβέρνηση ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά και η χώρα μας να υποδεχθεί τους τουρίστες. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του Τουρισμού δεν αναμένεται να αλλάξει μετά τον εντοπισμό 12 θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού σε πτήση από τη Ντόχα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Ειδικά ως προς τα νησιά, έχει καταρτιστεί ειδικό υγειονομικό σχέδιο, το οποίο θα εφαρμοστεί ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των νησιωτών, των εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα και των τουριστών και να αντιμετωπιστούν με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού.

1. Τεστ

Αναφορικά με τα τεστ σήμερα γίνονται 3.000-4.000 τεστ την μέρα. Η μέγιστη δυνατότητα που μπορούμε να έχουμε τις επόμενες βοδμάδες είναι ως και 8.000 τεστ την μέρα. Ως προς τους ελέγχους, σε τουρίστες που φτάνουν στη χώρα μας, μια από τις λύσεις που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι να εφαρμοστεί το λεγόμενο «pooled testing», δηλαδή ένας μαζικός έλεγχος δειγμάτων. Για παράδειγμα, σε πτήση με 100 επιβάτες, μπορούν να γίνονται 5 τεστ και το κάθε ένα από αυτά να ελέγχει 20 δείγματα. Αν το τεστ βγει αρνητικό, και τα 20 δείγματα θεωρούνται αρνητικά. Σε περίπτωση που βγει θετικό, τότε θα ελέγχονται ξεχωριστά κάθε ένα από τα 20 δείγματα για να εντοπιστεί ποιο είναι θετικό.

Για τον έλεγχο των επιβατών εξετάζεται επίσης να αξιοποιηθούν τρία εργαλεία τα οποία είναι τα εξής:

Έντυπο Δημόσιας Υγείας Εντοπισμού Επιβατών (PLF): Θα συμπληρώνεται μετά το check in και οι αρχές θα μπορούν να διαπιστώσουν σε ποια θέση καθόταν ο επιβάτης. Ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων και έκθεσης: Καταγράφει αν κάποιος επιβάτης έχει παρουσιάσει συμπτώματα ή έχει εκτεθεί στον ιό. Λογισμικό για παρακολούθηση συμπτωμάτων: Ο ταξιδιώτης θα γράφει από πού προέρχεται, που διαμένει, τα στοιχεία επικοινωνίας του και θα κάνει μια αυτοαξιολόγηση της υγείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το εν λόγω εργαλείο έχει προκύψει νομικό κώλυμα μένει να δούμε εάν θα προκριθεί ή όχι.

2. Κλίνες Covid

Σήμερα υπάρχει μια διαθεσιμότητα γύρω στις 469 κλίνες. Το σχέδιο είναι αυτή η δυναμικότητα να φτάσει ως και πάνω από 65 ενώ έχουν γίνει 560 προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές.

3. Μοριακός έλεγχος

Σήμερα στα νησιά έχουμε 13 μηχανήματα. Το σχέδιο για πάνω από 20 μηχανήματα σε 20 συγκεκριμένα σημεία.

4. Αεροδιακομιδές

Αυτές θα αφορούν σοβαρά περιστατικά τα οποία θα μεταφέρονται μετά 1-2 μέρες στην ενδοχώρα.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί και στην παρουσίαση του σχεδίου για restart (επανεκκίνηση) του τουρισμού. Την... μπαγκέτα της παρουσίασης της διεθνούς καμπάνιας της Ελλάδας θα έχει το πρώην στέλεχος της GOOGLE και νυν διευθυντής Δημιουργικού (Chief Creative Officer) στην Προεδρία της Κυβέρνησης Στηβ Βρανάκης. Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ, στο Ζάππειο Μέγαρο, στο θερινό σινεμά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει ταξίδι και στη Σαντορίνη που συγκεντρώνει τον παγκόσμιο θαυμασμό, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής στρατηγικής που ακολουθεί για την προβολή της χώρας, με στόχο να σωθεί κάπως ο τουρισμός τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.