30 Μαΐ 2020

Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη.


Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Τον Τζον Κένεντι δεν τον συμπάθησα ποτέ, πάντως μια ρήση του νομίζω ταιριάζει γάντι: «Όσοι κάνουν αδύνατη την ειρηνική επανάσταση, θα κάνουν αναπόφευκτη την βίαιη».
Άρχισε να μυρίζει μπαρούτι σε ακόμα περισσότερες αμερικανικές πόλεις χθες το βράδυ και φυσικά η οργή εντείνεται. 


Δεν έχει να κάνει μόνο με το θάνατο ενός μαύρου στα χέρια της αστυνομίας, αυτή ήταν η σπίθα, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Απλά, ο κόσμος δεν αντέχει άλλο bullshit.

Πάρα πολλοί άνθρωποι ισορροπούσαν σε τεντωμένο σχοινί τα τελευταία χρόνια, με την κατάσταση της υγείας (αν το λες υγεία αυτό το πράγμα), τα χρέη, την αστυνομοκρατία και την γενικότερη παρακμή σε όλα τα επίπεδα.

Όλες οι ελάχιστες ελπίδες, που είχαν απομείνει, για μια έστω τυπική επιβίωση σ’ αυτό το σύστημα εξανεμίστηκαν ολοκληρωτικά σε δυο μήνες. Τόσο εύθραυστη ήταν η ισορροπία.
Και από τη στιγμή που σε λίγες εβδομάδες θα γεμίσουμε εξώσεις, χρεοκοπίες και εκατομμύρια ανθρώπους που θα εξαρτώνται από τα συσσίτια (κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει, μιας και κάτι παραπάνω από 40 εκατομμύρια είναι πλέον οι άνεργοι, δυο-δυο εκατομμύρια αυξάνονται κάθε βδομάδα), δεν θέλει και πολύ μυαλό, να καταλάβει κανείς, γιατί μας «έστριψε».

Δεν λέω τίποτε παραπάνω απ’ αυτό. Είναι νωρίς ακόμα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια.

Πάντως, δεν έφτανε για το κατεστημένο η οικονομική ζημιά του lockdown, τώρα έχει να διαχειριστεί και την οργισμένη πλέμπα. «Failed state» και λίγο μας είναι πλέον.

Η «πανδημία» οργής άρχισε να εξαπλώνεται σε ακόμα περισσότερες μεγάλες αμερικανικές πόλεις, ακόμα και στη Νέα Υόρκη, δηλαδή ο κορονοϊός έπαψε να τρομάζει και αυτό πρέπει να τους έχει τρομάξει αρκετά εκεί στη Washington.

Και έχεις τον Trump  που βγαίνει και λέει, ότι, αν αρχίσει το looting, θα αρχίσει το shooting.

Προς το παρόν, μόνο αυτό δεν έχει ξεκινήσει.


Στη Minneapolis άρχισε να κάνει την εμφάνισή της η Εθνοφρουρά, δεδομένου ότι έγινε και κατάληψη/πυρπόληση του 3ου αστυνομικού τμήματος μέσα στο βράδυ από διαδηλωτές.

Το πιο εκπληκτικό στιγμιότυπο το είδα, με μια κοπέλα να περνάει με το κινητό της καταγράφοντας σε βίντεο τους δεκάδες, κυριολεκτικά, αστυνομικούς μπροστά στο σπίτι του Chauvin, όνομα να σου πετύχει (του ανθρώπου που γονάτισε πάνω στο λαιμό του Floyd) η οποία εξοργίζεται, επαναλαμβάνοντας όλο και πιο δυνατά τη φράση: «look how f*cking many are defending this killer’s house».

Στο Louisville έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 7 πολίτες από πλαστικές σφαίρες.
Στο Los Angeles είχαμε οδοφράγματα.

Ξαναλέω, πως δεν ξέρω τι θα συμβεί. Το είπα και χθες. Απλά, κανένας μας δεν περίμενε (για άλλη μια φορά φυσικά) την έκταση και την ταχύτητα, που μπορεί να εκδηλωθεί η οργή.

Και ας μην ήμασταν πάλι εδώ, πάνω από 100 άτομα.

Από την άλλη, ένα ζευγαράκι πριν λίγη ώρα, σχεδόν ξημερώματα ήταν και απλά καθόμασταν έξω και μιλούσαμε μέχρι την ανατολή, κάποια στιγμή άρχισε να κλαίει η κοπέλα (είμαστε όλοι φορτωμένοι, από όλα όσα ζούμε) και ακολούθησε αμέσως σχεδόν το αγόρι της (με το πού την αγκάλιασε0 και πραγματικά δεν έχω δει τόσους πολλούς ανθρώπους στη ζωή μου, να κλαίνε σαν μικρά παιδιά.

Αρχίσαμε πάλι να νιώθουμε άνθρωποι. Και δεν είμαστε οι μόνοι.

Έστω και αν λειτουργήσει σαν απλή εκτόνωση, τι όμορφες νύχτες οι δυο τελευταίες και όσες πιθανόν ακολουθήσουν.

Γιατί χαμένες δεν είναι οι μάχες που δόθηκαν και χάθηκαν, αλλά εκείνες που δεν δόθηκαν ποτέ.

No justice, no peace. 

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ.1 Και επειδή karma is a bitch, βγαίνουν διάφοροι στο διαδίκτυο και προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα με το ίδιο επιχείρημα, πως το να κάψεις μια πόλη, δεν θα φέρει πίσω τον Floyd. Και απάντησε ένας “όπως και να βομβαρδίζεις χώρες στη Μέση Ανατολή, δεν θα αναιρέσει την 9/11″.

Υ.Γ.2 Στα της Ελλάδος. Που νομίζει, ότι πάτησε την παύση το Μάρτιο και μπορεί να ξεκινήσει από εκεί ακριβώς την …επιστροφή της. Χωρίς, βέβαια, να ξέρει σε τι επιστρέφει. Η πρόβλεψη για τον παγκόσμιο Τουρισμό είναι, ότι δεν θα επανέλθει πριν το 2025 στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Μόνο φέτος υπολογίζουν μείωση 70% της κίνησης. Απλά ενημερώνω. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από τον Οκτώβριο, αν όχι τον Αύγουστο (όταν επιβράδυνε η βιομηχανία σε πολλές χώρες), δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αμφισβητήσεις και …θριαμβολογίες. Το σύστημα απέτυχε. Από την Ασία μέχρι την Λατινική Αμερική. Και δεν μας σώζει ούτε ο Μωυσής, ούτε ο Ηρακλής από αυτό το γεγονός. Αν και απ’ ότι βλέπω, θέλετε να περιμένετε να δείτε, αυτά που έρχονται για τις ΗΠΑ, ώστε να το καταλάβετε.

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, η δολοφονία του George Floyd δεν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μάλλον ισχύει αυτό που είχε πει ο Τζίμης Πανούσης για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου:”Δεν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν ο κουβάς που μας ήρθε στα μούτρα”. Άρη, είναι και το momentum, σωστά το γράφεις. Μετά το lockdown και εν μέσω τεράστιας οικονομικής ύφεσης. Βέβαια, μπορεί όλα αυτά να λειτουργήσουν υπέρ του “καθεστωτικού” κομματιού των ΗΠΑ και ο Τραμπ να κάνει περίπατο στις εκλογές, ενώ η καταστολή να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Θα το ζήσεις εσύ για εμάς [που πια έχουμε γίνει θεατές και των ζωών μας και έχουμε ξεπεράσει και τους νεκρούς σε παθητικότητα] και σε ευχαριστούμε. Εδώ, οι Έλληνες περιμένουν τους τουρίστες. Χριστό δεν έχουν καταλάβει ακόμα. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)


ΠΗΓΗ: pitsirikos.net