26 Μαΐ 2020

Βιτριόλι


Φριχτές μνήμες ξύπνησε η ακραία δολοφονική επίθεση εναντίον νέας εργαζόμενης σε ασφαλιστική εταιρεία στην Καλλιθέα, από άγνωστο πρόσωπο που την περιέλουσε με οξύ.
Η τελευταία φορά που...


 παρόμοια εγκληματική ενέργεια είχε απασχολήσει το πανελλήνιο ήταν η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της εργολαβικής καθαρίστριας, μαχόμενης συνδικαλίστριας και μετέπειτα ευρωβουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα, τον Δεκέμβριο του 2008. Μια επίθεση που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή της, προξενώντας της βαρύτατες μόνιμες βλάβες στην υγεία της. Δεν έλειψαν τότε τα παραπλανητικά, σκανδαλοθηρικά δημοσιεύματα, με σενάρια περί ερωτικής αντιζηλίας ή πράξης αντεκδίκησης, μολονότι τα στοιχεία έδειχναν προς τον χώρο των εργολάβων καθαρισμού, με τους οποίους είχε συγκρουστεί η Κωνσταντίνα διεκδικώντας εργασιακά δικαιώματα.

Κάπου εδώ σταματούν οι ομοιότητες με τη νέα αποτρόπαιη επίθεση, για την οποία το μόνο που ξέρουμε είναι ότι έχει γίνει πιθανότατα από μαυροφορεμένη γυναίκα. Κάπου εδώ συνεχίζεται όμως η σκανδαλοθηρική εκμετάλλευση, με τα παραδοσιακά ΜΜΕ να παίζουν πλέον δευτερεύοντα ρόλο σε σχέση με τον διαδικτυακό οχετό που ξεχύνεται ανεξέλεγκτα και συχνά -αλλά όχι πάντα- ανώνυμα.

Οι πρώτοι οι οποίοι σχεδόν πανηγύρισαν που το έγκλημα το διέπραξε γυναίκα, και όχι άντρας, είναι οι μισογύνηδες: «Πού κρύφτηκαν τώρα οι φεμινίστριες;» είναι η πιο λάιτ εκδοχή αυτής της αντίληψης. 
Λες και δεν υπάρχει βία κατά των γυναικών, ούτε εσωτερικευμένος μισογυνισμός, ούτε έμφυλα στερεότυπα. 
Αυτά υποδαυλίζουν ως υποβολείς κιτρινιάρικα ρεπορτάζ που εστιάζουν στην εξωτερική εμφάνιση του θύματος, λες και είναι κίνητρο για να γεννήσει μίσος.

Δυστυχώς η επίθεση με βιτριόλι κατά μιας νέας γυναίκας παραμένει πράξη και έμφυλης βίας, ακόμα και αν ο δράστης έχει το ίδιο φύλο με το θύμα. Είτε συμφωνούν είτε όχι όσοι χύνουν ψηφιακό βιτριόλι από τα πληκτρολόγια.


Αφροδίτη Τζιαντζή