26 Μαΐ 2020

Κι όμως το «λεφτόδεντρο» υπάρχει... Το θέμα είναι πώς το χρησιμοποιείς


Νικόλ Λειβαδάρη

Τελικά, πράγματι, λεφτά υπάρχουν. Είτε είναι, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, 24 δις [όπως είπε ο πρωθυπουργός για το σύνολο των κυβερνητικών παρεμβάσεων (μαζί με δάνεια, εγγυήσεις και εργαλεία ρευστότητας)] είτε είναι 8,5 δις όπως μετρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το ύψος των άμεσων κυβερνητικών μέτρων, είτε είναι 13,4 δις όπως...


αποτιμάται το κόστος των προτάσεων άμεσης δημοσιονομικής παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά αμφότεροι συμφωνούν, πως το «λεφτόδεντρο» υπάρχει. ‘Η, τουλάχιστον, υπάρχει, στον βαθμό που χρειάζεται, για να ξαναβάλει μπροστά μια οικονομία καθηλωμένη από το lockdown της πανδημίας.

Οπερ σημαίνει, πως η δυναμική της επανεκκίνησης δεν εξαρτάται από το καύσιμο αλλά από το μοντέλο, από το μίγμα πολιτικής. 
Εδώ, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας χθες το πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» έδειξε ως μοντέλο και ως κεντρικό άξονα την τόνωση της ζήτησης. Δεν ανακάλυψε την Αμερική – το είχαν κάνει πρώτοι οι γηγενείς αμερικανοί, με τον Τραμπ να μοιράζει τσεκ 2.000 δολαρίων σε κάθε νοικοκυριό των ΗΠΑ (έστω και με την προσωπική του υπογραφή). Όταν είσαι αντιμέτωπος με μια οικονομία προ καθολικής καθίζησης, δεν περιμένεις να βρέξει τουρίστες και ανάπτυξη (πετάς απλώς «λεφτά από το ελικόπτερο»). Το είχε πει κι αυτό πρώτος όχι ο Κέινς αλλά ο γκουρού του νεοφιλελευθερισμού Μίλτον Φρίντμαν, όπως επίσης θύμισε χθες στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας.

Εν προκειμένω, το «ελικόπτερο» του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει δύο βασικά επιθετικά εργαλεία: το ένα είναι το Εισόδημα Εκτακτης Ανάγκης και το δεύτερο η απ’ ευθείας στήριξη-χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Το Εισόδημα Εκτακτης Ανάγκης μεταφράζεται σε απ’ ευθείας παροχή από το κράτος ελάχιστο ποσό 700 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό με τρία μέλη. Για την ακρίβεια, προβλέπει 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί, καλύπτει σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες, έχει διάρκεια 4 μήνες και το κόστος του φθάνει στα 3,5 δις ευρώ.

Στο πακέτο για την στήριξη των επιχειρήσεων το «κλειδί» είναι η μη επιστρεπτέα ενίσχυση, η οποία συνδέεται άμεσα με τις θέσεις εργασίας και την διατήρησή τους. Προβλέπεται άμεση ενίσχυση με ποσό 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, το ποσό δίνεται άπαξ σε έμμεσα ή άμεσα πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, η  ελάχιστη χρηματοδότηση ανά επιχείρηση είναι 2.000 ευρώ (ατομική επιχείρηση) και η μέγιστη 100.000 ευρώ, και το συνολικό κόστος της παρέμβασης φθάνει στα 3 δις ευρώ.

Ο λογαριασμός του «ελικόπτερου» μπορεί να μοιάζει βαρύς, ακόμη πιο βαριά όμως είναι η εικόνα από την αγορά. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς είπε σήμερα το πρωί στην Βουλή, ότι το 20% των επιχειρήσεων δεν άνοιξε την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της εστίασης και ότι, απλώς, περιμένουμε να μάθουμε, πόσες ακόμη θα βάλουν λουκέτο το επόμενο διάστημα. Είπε, ακόμη, ότι στο εμπόριο, στο 87% των επιχειρήσεων έχουμε μια μείωση τζίρου κατά 50%, ενώ ειδικά στην εστίαση, που ξεκίνησε από χθες, ο τζίρος δείχνει να κινείται κάτω σε ποσοστό 95%.

Ο πρωθυπουργός επίσης αναγνώρισε χθες, ότι η ύφεση οδεύει προς διψήφιο ποσοστό, η Κομισιόν δίνει την οικονομική συρρίκνωση στο 10%, και οι Έλληνες και διεθνείς αναλυτές κάνουν ακόμη πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής Σάββας Ρομπόλης είπε σήμερα, πως το σενάριο που κερδίζει έδαφος, είναι εκείνο που δίνει ύφεση 12%. Ένα τέτοιο ποσοστό, όπως εξήγησε «θα εκτοξεύσει το ποσοστό ανεργίας στο 22,1% τον Δεκέμβριο, θα έχουμε δηλαδή περίπου 1.100.000 ανέργους». «Αρα» πρόσθεσε, «πλησιάζουμε σε ποσοστά το 2012,  δηλαδή απώλεια πάνω από 320.000 θέσεων εργασίας. Και όλα αυτά οδηγούν σε μείωση εισοδημάτων και φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού».

Ενώπιον αυτής της εικόνας, το εναλλακτικό μοντέλο στο «σοκ ζήτησης» μπορεί να είναι η «αυτορρύθμιση» της αγοράς, έτσι όπως την περιγράφει ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης: «Ο καπιταλισμός έτσι είναι και θα αυτορυθμιστεί τελικά». Μόνον που την τελευταία φορά που ο καπιταλισμός «αυτορυθμίστηκε» μας έπεσε στο κεφάλι η Lehman Brothers. 
Και ακολούθησαν τρία Μνημόνιατα οποία, παρεμπιπτόντως, παραμένουν διαθέσιμα και σήμερα, δια των γνωστών πιστοληπτικών γραμμών του ESM…

ΠΗΓΗ: tvxs.gr