8 Απρ 2020

Κορονοϊός: Αυτή είναι η ΚΥΑ για τα τεστ κατ’ οίκον – Αναλυτικά τι προβλέπει


Θα γίνεται λήψη δειγμάτων από 500 Κινητές Ομάδες Υγείας
Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και του υφυπουργού Οικονομικών...


Θεόδωρου Σκυλακάκη, για τη σύσταση κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) Ειδικού Σκοπού. Όπως έχει γίνει γνωστό, στόχος είναι η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορονοϊού COVID-19.
Η σύσταση των ΚΟΜΥ αφορά επί της ουσίας 500 κινητές μονάδες επαγγελματιών υγείας οι οποίοι θα διενεργούν κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορονοϊού COVID- 19.

Για την εξυπηρέτηση των μονάδων αυτών θα μισθωθούν 500 οχήματα ενώ, το πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε μέσω ΕΣΠΑ, περιλαμβάνει και την προμήθεια καυσίμων για τις μετακινήσεις των ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού.
Τα συνεργεία θα απαρτίζονται από 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή το κάθε ένα και θα διεκπεραιώνουν 20 δείγματα ανά βάρδια, σε δύο κατηγορίες πολιτών: σε άτομα με γριπώδη συμπεριφορά και σε άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. 
Στόχος είναι να ανακαλύψουμε πόσο μεγάλη είναι η διασπορά της νόσου σε όλη την Ελλάδα και να προλάβουμε πιθανόν προβλήματα από ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Οι περιοχές δραστηριοποίησής τους στην Επικράτεια προσδιορίζονται από τον ΕΟΔΥ, ως φορέα υλοποίησης, σύμφωνα με τη στρατηγική των ελέγχων και με κριτήριο την έμφαση που πρέπει να προσδίδεται σε τοπικούς ελέγχους συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών.

Οι ΚΟΜΥ που συστήνονται εντάσσονται στο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διασυνδέονται μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και με άλλες οργανικές μονάδες παροχής υγείας. 
Ως επόπτης κάθε ΚΟΜΥ ορίζεται ένας γιατρός της οικείας ΤΟΜΥ είτε, σε περίπτωση έλλειψης, γιατρός της οικείας ΔΥΠΕ στην οποία η ΚΟΜΥ δραστηριοποιείται. 
Κάθε ΚΟΜΥ αποτελείται από κλιμάκιο τουλάχιστον δύο ατόμων, ένα νοσηλευτή και ένα οδηγό.
Οι προσλήψεις πραγματοποιούνται με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διαρκείας τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασής τους για ένα επιπλέον τρίμηνο.