8 Απρ 2020

Συνέντευξη Γ. Ροτζιώκος: "Στην επόμενη μέρα πρέπει να γίνει σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα στην υγεία. Για να κερδίσουμε χρόνο"


Χθες, 7 Απριλίου,  Παγκόσμια ημέρα  Υγείας, μιλήσαμε με το γιατρό- πνευμονολόγο, και πρώην πρόεδρο του ΕΚΑΒ  Γιάννη Ροτζιώκο, για να μας δώσει τις δικές του εκτιμήσεις για την πορεία της νόσου του covid 19 και να διατυπώσει τις δικές του σκέψεις  απο αυτή την επώδυνη πρωτόγνωρη...


δοκιμασία που έχει υποβληθεί  η χώρα αλλά και  όλος ο πλανήτης. 

"Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία.Διακρίνουμε τους αριθμούς,τις διασωληνώσεις, τους νοσούντες γιατρούς και νομίζω πως είναι κάπως θετικά τα πράγματα. Σημαντικός παράγοντας πως έχει αρχίζει και λύνεται το θέμα της προστασίας των γιατρών, με μάσκες και ρόμπες ειδικές. Έτσι αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς και δρουν πιο ελεύθερα. Διότι πιο πριν χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας το μόνο που μπορεί να κάνει ένας γιατρός είναι αμυντική ιατρική.Φαίνεται επίσης, πως ο κόσμος ανταποκρίθηκε πολύ καλά στην τήρηση των μέτρων και δόθηκε  ο απαραίτητος χρόνος να οργανωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.Έλπίζω αυτό το δύσκολο και κρίσιμο διάστημα να εξακολουθήσουμε να ανταποκρινόμαστε θετικά , ώστε να μπορέσουμε να βγούμε αλώβητοι απο αυτή τη δοκιμασία."

Αναλύοντας την κατάσταση στον παγκόσμιο χάρτη, παρουσιάζεται η ίδια εικόνα: Παρατηρούμε Τα ενθικά  συστήματα Υγείας να καταρρέουν. 

"Είναι αλήθεια πως την τελευταία δεκαετία ο Οργανισμός Παγκόσμιας Υγείας είχε "θαμπώσει".Τα Δημόσια συστήματα υγείας αιφνιδιάστηκαν, διότι ήταν συστήματα περίθαλψης και όχι υγείας. Πρέπει να δοθεί και πάλι σημασία στην ατομικότητα, στην πρόληψη και στην περίθαλψη. Πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός πρώτα απο όλα σε παγκόσμιο επίπεδο.Να ληφθούν υπόψιν οι κλιματικές αλλαγές, οι διατροφικές συνθήκες και το μεταναστευτικό ώστε να μην αιφνιδιαστούμε ξανά. "


Μέσα σε αυτό τον σχεδιασμό πρέπει να εντάξει και η Ελλάδα τις επόμενες της κινήσεις,σε συνάρτηση με τις μεγάλες ελλείψεις της αλλά και απο την εμπειρία της πλέον απο την αντιμετώπιση της πανδημίας  κάποια πράγματα  θα πρέπει ήδη να δρομολογηθούν.

"Απο αυτή τη δοκιμασία καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι να επιστρέψουν οι γιατροί μας απο το   το εξωτερικό. Να έχουμε έμπειρους και καλά πληρωμένους γιατρούς. Οι γιατροί μας είναι η ασπίδα και δίνουν μάχη καθημερινά στα μεγάλα Νοσοκομεία, στα κέντρα αναφοράς.Πρέπει να γίνουν πολλές προσλήψεις νοσηλευτών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλά για 6 εκατομμύρια προσλήψεις νοσηλευτών, στην Ελλάδα χρειαζόμαστε αρκετές  χιλιάδες.Είναι η ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ.Κορυφαία ωστόσο κίνηση είναι η σύπραξη και των Ιδιωτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρέπει να συνεργαστούμε. Να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η συνεργασία. Υπάρχουν λοιμοξιολόγοι εξαιρετικοί. Έχουμε επιδημιολόγους που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο απο εδώ και στο εξής. Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο. "

Έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι δηλώσεις του κ. Γιάννη Ροτζιώκου και λόγω της ειδικότητας του, ως γιατρού Πνευμονολόγου στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, αλλά και ως πρώην προέδρου του ΕΚΑΒ, ιδιαίτερα επιτυχημένου που γνωρίζει καλά απο διοίκηση στον χώρο της υγείας. 

Την χθεσινή ημέρα την αφιερώνει "στα Νοσοκομεία αναφοράς, στους γιατρούς που δίνουν την καθημερινή μάχη για σώσουν ζωές διακινδυνεύοντας τη δική τους, στους γιατρούς που έχασαν τη ζωή τους σε όλο το κόσμο εν μέσω πανδημίας, τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη."


Τζ.Σουκ.