21 Απρ 2020

Χάος στις αγορές πετρελαίου...


Για πρώτη φορά στην ιστορία με αρνητικό πρόσημο οι τιμές αναφοράς του αμερικανικού αργού, καθώς η κατάρρευση ζήτησης άφησε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου αδιάθετες και δίχως να υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις για την αποθήκευσή τους.


Αρνητικές τιμές για το πετρέλαιο σημαίνει, ότι οι παραγωγοί πληρώνουν τους αγοραστές, για να ξεφορτωθούν το προϊόν τους.

Σύμφωνα με τους Financial Times η τιμή του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI), που είναι σημείο αναφοράς, έχασε έως και 250% της αξίας και το βαρέλι έφτασε τα -40,32 δολάρια.

Η κατάρρευση του μαύρου χρυσού είναι μεγάλο πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος προσπάθησε να προστατεύσει τους πετρελαιοπαραγωγούς υποστηρίζοντας και τις κινήσεις του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Guardian αριθμός ρεκόρ 160 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου έχουν αποθηκευτεί σε πετρελαιοφόρα, τα οποία έχουν αγκυροβολήσει έξω από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού Κόλπου.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη ζήτηση τα τελευταία 25 έτη και οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε όλον τον κόσμο λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Οι τιμές αφορούν τα συμβόλαια, που εκπνέουν στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης, καθώς όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές.

Οι τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως αναμένεται να ανακάμψουν κατά το δεύτερο μισό του έτους, με την προσδοκία να χαλαρώσουν τα αυστηρά μέτρα για τα ταξίδια και τις μετακινήσεις, πράγμα που θα σηματοδοτήσει αύξηση της ζήτησης για καύσιμα και πετρέλαιο.

Στο μεταξύ, η τιμή του αργού μπρεντ, το διεθνές στάνταρ για τις τιμές πετρελαίου, έπεσε κατά 2,46 δολάρια στα 2,62 δολάρια ανά βαρέλι...

Πηγή: efsyn.gr