10 Νοε 2016

Ρότζερ... Ο αγαπημένος όλων!

Για ακόμη μία φορά, ο Ρότζερ Φέντερερ, παρόλο που απουσιάζει από το Tour το μεγαλύτερο μέρος της φετινής σεζόν, ψηφίστηκε ως ο αγαπημένος τενίστας του κόσμου για 14η...


συνεχόμενη φορά από τον κόσμο, κερδίζοντας συνολικά 33 «ATP World Tour Awards»! 

Σπουδαία διάκριση για τον Ρότζερ Φέντερερ, άλλη μία. Ο Ελβετός επιλέχτηκε από τους συμπαίκτες του ως νικητής του βραβείου «Stefan Edberg», που έχει να κάνει με την ευγενή άμιλλα. Αυτό το κατακτά για 12η συνεχόμενη φορά, ενώ ως αγαπημένος του κοινού ψηφίστηκε για 14η συνεχή σεζόν. 

Συγκεκριμένα, από το 2003, ο Φέντερερ έχει κερδίσει συνολικά 33 βραβεία σε «ATP World Tour Awards», σπάζοντας κάθε ρεκόρ! Οι αδελφοί Μπράϊαν, επίσης, «βασιλεύουν» στην κατηγορία των διπλών, αφού «σήκωσαν» βραβείο για 12η συνεχή χρονιά. 

Στις υπόλοιπες διακρίσεις της βραδιάς, ανακοινώθηκε, ότι ο Λούκας Πούϊγ «βγήκε» ο πιο βελτιωμένος παίκτης της χρονιάς, εξαργυρώνοντας έτσι την εκπληκτική χρονιά του. Από την άλλη, ο Τέϊλορ Φριτς κατάφερε να μπει στο Τop100 και αναδείχτηκε ως ο νεότερος παίκτης που έχει πάρει κατάταξη μέσα στους 100 καλύτερους τενίστες σε μία χρονιά. 

Από την άλλη ο Μαρίν Τσίλιτς τιμήθηκε με το βραβείο «Arthur Ashe», μία ανθρωπιστική διάκριση, αφού έχει προσφέρει πολλά εκτών των γηπέδων και μέσω του ιδρύματός του, το οποίο υποστηρίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και φιλοδοξεί να δώσει στα νέα παιδιά καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση. 

Ο Μάγκνους Νόρμαν, επιλέχτηκε ως ο προπονητής της χρονιάς, αφού οδήγησε τον «Stan The Man» να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο απόδοσης κατά τη διάρκεια της σεζόν, την οποία πήρε το US Open 2016. 

Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στο «ATP World Finals» εκεί όπου ο Άντι Μάρεϊ με τον Νόβακ Τζόκοβιτς θα «μονομαχήσουν» για το Νο1 της σεζόν, με τον Βρετανό να «πιάνει» κορυφή την Δευτέρα, έπειτα από τη νίκη του στο Παρίσι. Το νέο Νο1 του κόσμου φιλοδοξεί να γίνει ο 26ος παίκτης στην ιστορία του αθλήματος που κατατάσσεται Νο1, έτσι ώστε να πάρει και το ανάλογο βραβείο στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Το βραβείο του μέλλοντος πήγε στον Τέιλορ Φριτζ: Ο Αμερικανός έγινε ο νεότερος παίκτης του Top100 στην κατάταξη της ATP αφού μπήκε μέσα σε αυτή την 7η Νοεμβρίου του 2016. Ο ταλαντούχος τενίστας έφτασε ως το Νο53 τον Αύγουστο που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στη μέχρι τώρα καριέρα του. Οι Φράνσις Τιαφόε και Τζάρεντ Ντόναλντσον που προέρχονται από τις ΗΠΑ, έμειναν πίσω από τον συμπατριώτη τους.

Η επιστροφή της χρονιάς: Αυτό το βραβείο ανήκει δικαιωματικά σε μόνο έναν. Ο Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο ψηφίστηκε από τους συμπαίκτες του, ως η σπουδαιότερη επιστροφή στη σεζόν. Ο έμπειρος Αργεντινός παλαιότερα, το 2011 συγκεκριμένα, είχε «βγει» ο πιο βελτιωμένος τενίστας της χρονιάς. Μετά από όσα τράβηξε, ο «Πύργος» τερμάτισε σε αρκετά υψηλή (Νο38), ενώ στο Ρίο πήρε το αργυρό μετάλλιο αφήνοντας εκτός συνέχειας του Ράφαελ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς. Επίσης, πήρε και την «κούπα» στην Στοκχόλμη, ενώ θα «παλέψει» στον τελικό του «Davis Cup» να φέρει την διάκριση στην χώρα του.

Ο πιο βελτιωμένος παίκτης της σεζόν: To βραβείο κατέληξε στα χέρια του Λούκας Πούϊγ από την Γαλλία, καθώς από το Νο91 που ήταν τον Φεβρουάριο, έφτασε στο No15 μέχρι το τέλος του 2016.

Το βραβείο ευγενούς άμιλλας, «Stefan Edberg»: Οι συμπαίκτες του ψήφισαν τον Ρότζερ Φέντερερ για 12η φορά και έκτη συνεχόμενη. 

Το βραβείο «Άνθρωπος της χρονιάς»: Πήγε στον Μαρίν Τσίλιτς.

Προπονητής της χρονιάς (ψηφίστηκε από τους προπονητές): Ο Μάγκνους Νόρμαν του Σταν Βαβρίνκα.Ο 40χρόνος Σουηδός κέρδισε σε αυτή τη νέα κατηγορία τους συναδέλφους του που ήταν οι: Γκίντερ Μπρέσνικ (Ντομινίκ Τιμ), Ιβάν Λεντλ (Άντι Μάρεϊ), Εμμάνουελ Πλανκ (Λούκας Πούϊγ) και Μίκαελ Τίλστρομ (Γκαέλ Μονφίς).

Αγαπημένος του κόσμου: Ποιος άλλος από τον Ρότζερ Φέντερερ. Ο 35χρονος «θρύλος» του αθλήματος έχει ψηφιστεί από τους φιλάθλους για 14η συνεχή χρονιά, κάτι που αποτελεί ρεκόρ. Ο Άντι Μάρεϊ τερμάτισε δεύτερος, ενώ πίσω βρέθηκαν οι Ραφάελ Ναδάλ, Νόβακ Τζόκοβιτς και Κέϊ Νισικόρι. 

Αγαπημένο «δίδυμο» στον κόσμο: Μπομπ Μπράϊαν και Μάικ Μπράϊαν.

Βραβείο «Ron Bookman»-Media Excellence: Ο συγκεκριμένος υπήρξε ανταποκριτής του τένις για σχεδόν δύο δεκαετίες με την Daily Mail. Στο παρελθόν, κάλυψε επίσης, γκολφ, ποδόσφαιρο, κωπηλασία και τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες και υπηρέτησε ως επικεφαλής το κρίκετ για εννέα χρόνια. 

Κυριάκος Αποστόλου