22 Μαΐ 2013

Στα… απορρίμματα πετούν τον σχεδιασμό. Της Τζένης Σουκαρά


Η ώρα της «χωροταξίας» στη διαχείριση των απορριμμάτων φέρνει φασαρίες και… πολιτικούς αιφνιδιασμούς! Σε εμπόλεμη ζώνη μετατράπηκε η ημερίδα για τα απορρίμματα που πραγματοποιήθηκε  στην Καλαμάτα από τον Δήμο Οιχαλίας....

 

Μια ημερίδα που είχε φωνές, είχε απειλές σύμφωνα με τους παρευρισκομένους, είχε και κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε χειροδικίες! Γι’ αυτό αυτή η ημερίδα είχε και αστυνομική δύναμη!

Το θέμα που γέμισε την αίθουσα ασφυκτικά από τους κατοίκους της Ανω Μεσσηνίας ήταν η δημιουργία νομαρχιακού σταθμού προσωρινής επεξεργασίας απορριμμάτων στο Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας. Οι κάτοικοι αντιδρούν σθεναρά σε αυτήν την εξέλιξη και στα σχέδια των δημάρχων κυρίως που προωθούν αυτό το σχέδιο. Εκπληξη αποτέλεσε ωστόσο η αρνητική θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, παρά την ένταξη της συγκεκριμένης περιοχής στον περιφερειακό σχεδιασμό, προειδοποιώντας πως εάν τελικώς γίνει ο σταθμός της προσωρινής επεξεργασίας στο Παλιοροβούνι, τότε στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει μελλοντικά ο σταθμός μεταφόρτωσης των σκουπιδιών όλης της Μεσσηνίας και δύο δήμων της Αρκαδίας.


Oι κρίσιμες αποφάσεις


Οπωσδήποτε η τοποθέτηση Αλευρά αιφνιδίασε τους δημάρχους Καλαμάτας, Μεσσήνης (είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και Πύλου-Νέστορος, οι οποίοι αναρωτήθηκαν εάν αυτή η θέση είναι η προσωπική άποψη του αντιπεριφερειάρχη ή εάν αντιπροσωπεύει και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.


Πολιτικά το παραπάνω γεγονός προκαλεί κραδασμούς στο στρατόπεδο του περιφερειάρχη κι ενδεχομένως να οδηγήσει και σε ρήξη τους δυο άντρες, αφού έχει έλθει η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων της επιλογής των θέσεων προσωρινής επεξεργασίας απορριμμάτων και το τελικό στάδιο του διαγωνισμού για τα απορρίμματα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή το θέμα «μπλοκάρει» σε έναν από τους σημαντικότερους νομούς της Πελοποννήσου, με τον αντιπεριφερειάρχη «να στυλώνει τα πόδια» στις επιλογές του περιφερειάρχη.


Να υπογραμμίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πέτρος Τατούλης έχει έλθει σε ρήξη με αντιπεριφερειάρχη. Ο Παναγιώτης Αλευράς έχει αντικαταστήσει τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή διαφώνησε με τον κ. Τατούλη στο θέμα του κόμβου στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.


Για την ώρα, με τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας συμπαρατάσσονται ο λαός και οι ειδικοί! Ο γεωλόγος Νικόλαος Στάππας σημείωσε ότι η περιοχή αυτή δεν είναι κατάλληλη για μια τέτοια εγκατάσταση, διότι έχει μεγάλες κλίσεις και έντονο ανάγλυφο. Ο τέως καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, τόνισε ότι η ιδανική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η αξιοποίηση των παλιών ορυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Σε διαφορετική περίπτωση σημείωσε ότι η θετικότερη λύση είναι η επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ ή έστω η λειτουργία του μεγάλου δεματοποιητή της ΜΟΛΑΚ και η εναπόθεση των δεμάτων σε χώρους που θα επιλεγούν, ανάμεσα στους οποίους ονομάτισε τη Μαραθόλακκα του Ταΰγετου και το παλιό λατομείο Κάρτσωνα στην Πολιανή.


Εκεί κινδύνεψε η ημερίδα να μετατραπεί σε σύρραξη! Η επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ (Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων Καλαμάτας) αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους κατοίκους της περιοχής. Και κυρίως οι κάτοικοι του Ασπροχώματος το έδειξαν εμπράκτως κάθε φορά που κάποιος αναφερόταν σε αυτό το θέμα!


Πάντως η «χωροταξία», όπως όλα δείχνουν, θα βάλει φωτιά στο σκηνικό. Εκεί και τα πολιτικά παιχνίδια, οι ρήξεις και οι «μεγάλοι συμβιβασμοί» απέναντι σε μια κοινωνία που ακόμα δεν έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και οποιαδήποτε μορφή «γειτνίασης» μαζί τους θεωρείται αιτία πολέμου.



ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 21/05/2013