27 Οκτ 2012

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα έτσι ή αλλιώς θα σωθεί


«Η Ελλάδα έτσι ή αλλιώς θα σωθεί» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, εκτιμώντας, παράλληλα, πως μία καθυστέρηση του προγράμματος λιτότητας θα έφερνε νέα προβλήματα. 
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εφημερίδα επισημαίνει στο σχετικό ρεπορτάζ της, ότι, παρά το γεγονός ότι πολλά...
 
ερωτήματα «παραμένουν αδιευκρίνιστα», το Eurogroup στην επόμενη συνάντησή του στις 12 Νοεμβρίου, «θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφασίσει για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα».

«Η πολιτική οδηγία εδώ και καιρό είναι, ότι η Ελλάδα έτσι και αλλιώς θα σωθεί και τώρα αυτό που απομένει είναι η διαπραγμάτευση των όρων», προσθέτει η FAZ επικαλούμενη διπλωμάτη στις Βρυξέλλες και σημειώνει, πως τα ανοιχτά ερωτήματα, κυρίως για τα επιπλέον μέσα χρηματοδότησης, «δεν θα αποφασιστούν από την τρόικα, αλλά θα πρέπει να αποφασιστούν πολιτικά».

Στο γεγονός, ότι στην Ελλάδα θεωρείται δεδομένη η επιμήκυνση, την ώρα που το Βερολίνο διαψεύδει, στέκεται η Tagespiegel και καλεί την πολιτική ηγεσία στη Γερμανία, να πει την αλήθεια: «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης διήνυσαν αυτόν τον μακρύ δρόμο για να αλλάξουν τώρα πορεία και να αφήσουν μόνη της την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ούτως ή άλλως πολιτικά αλλά και οικονομικά αντιπαραγωγικό. Για το λόγο αυτό ο Πέερ Στάινμπρουκ είχε δίκιο, όταν έλεγε στη βουλή: πείτε επιτέλους την αλήθεια. Αλήθεια σημαίνει, ότι βοηθάμε. Βοηθάμε το ευρώ, βοηθάμε την Ευρώπη, βοηθάμε εμάς. Θα διαρκέσει πολύ και θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια αλλά και χρήματα - πέρα από αυτή τη γενιά. Αυτό είναι σημαντικό, όμως, και για το σχεδιασμό των γερμανικών προϋπολογισμών. Για αυτό απαιτείται αλήθεια, αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι το Σύνταγμα απαιτεί διαφάνεια και αλήθεια».

«Εμείς λέμε όχι», τονίζει από την πλευρά της η Bild. «Πολλοί βουλευτές έχουν απαυδήσει. Τώρα κινητοποιούνται οι επικριτές στην Χριστιανική Ένωση αλλά και στους Φιλελεύθερους», γράφει και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, η γερμανική κυβέρνηση «ψάχνει εντατικά μια λύση, ώστε η σχεδιαζόμενη επιμήκυνση για δύο χρόνια να μη συνδέεται με κόστος το οποίο είναι άμεσα εμφανές».

«Τα μηνύματα από την γερμανική κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν σε κάθε περίπτωση την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται», σχολιάζει η αυστριακή Die Presse. Παρόλα αυτά όμως, σημειώνει, «ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ για άλλη μια φορά, πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, διαφορετικά δεν θα πάρει την επόμενη δόση της βοήθειας».

Βέβαιο για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος εμφανίζεται τέλος το Spiegel, με το κόστος, όπως αναφέρει, να το επωμίζεται η Ελλάδα. «Η χώρα νούμερο ένα σε κρίση στην Ευρώπη θα πάρει παράταση δυο χρόνων. Το κόστος κυμαίνεται ανάμεσα στα 16 και 18 δισ ευρώ, το οποίο θα επωμισθεί η ίδια η Ελλάδα», γράφει το Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα.