27 Οκτ 2012

Τρίζουν τα «θεμέλια» του κορυφαίου ευρωπαϊκού προγράμματος εκπαίδευσης


 Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση και μία κορυφαία στιγμή που μπορεί να ζήσει κάποιος καθ’ όλη τη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής.
Κι όμως το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών.....

 
Erasmus, βρίσκεται σε κρίση. Ένας από τους πυλώνες της Ευρώπης που συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνείδησης, κινδυνεύει  μετά από 25 χρόνια να συμπαρασυρθεί από την κρίση που μαστίζει τους  κόλπους της Ευρώπης.
Το θέμα δημιουργήθηκε όταν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του προγράμματος την Τρίτη, προέκυψε «τρύπα» 90 εκατ. ευρώ, προκαλώντας αντιδράσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ίδιος ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επέρριψε τις ευθύνες στην…. ανευθυνότητα των κρατών που συμμετέχουν:

«Δεν πρόκειται για κάποιο αίτημα της Επιτροπής για αύξηση των κονδυλίων, αλλά για την τήρηση ανειλημμένων υποχρεώσεων από τα κράτη μέλη: πρόκειται για την παροχή αδιάλειπτης χρηματοδότησης σε σπουδαστές μέσω του προγράμματος Erasmus ή σε φτωχότερες περιφέρειες μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Η καταβολή αυτών των κονδυλίων είναι θεμελιώδους σημασίας για την αναθέρμανση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος  Τζανούς Λεβαντόβσκι καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Έχω επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι συνεχείς περικοπές του προτεινόμενου προϋπολογισμού θα προκαλέσουν τελικά μεγάλο πρόβλημα. Τελικά φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Η κατάστασή μας δεν μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε.

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς ενέκριναν προϋπολογισμό για την ΕΕ κατώτερο των αναγκών της. Δεδομένου ότι οι ελλείψεις κονδυλίων αφορούν ως επί το πλείστον τους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης και της έρευνας, της απασχόλησης και της περιφερειακής ανάπτυξης, είμαι βέβαιος ότι δεν θα αναιρέσουν τις παλαιότερες δηλώσεις τους ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη».


Το newpost.gr επικοινώνησε με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Παπανικολάου, ο οποίος και έθεσε το θέμα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου, τονίζοντας πως είναι ντροπή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο που έχει ανακύψει τέτοιο θέμα.

«Στην ουσία, Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον», είπε στο newpost.gr ο κ. Παπανικολάου.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον εκπρόσωπο τύπου για θέματα προϋπολογισμού, κ. Πατρίτσιο Φιορίλλι, απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός, ωστόσο μας παρέπεμψε στο δριμύ «κατηγορώ» του κ. Λεβαντόβσκι.

Το ζητούμενο παρ’ όλα αυτά για τους κυρίως ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους φοιτητές είναι ένα:  Θα συνεχίσει το πρόγραμμα, και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Για το 2012 και το 2013, ναι. Τουλάχιστον αυτό διασταυρώθηκε από το ρεπορτάζ του newpost.gr τόσο από τον κ. Παπανικολάου, όσο και από το Γραφείο Διασύνδεσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το οποίο επικαλέστηκε επιστολή του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. 

Η επιστολή αυτή, όπως μας είπε το Γράφειο, στάλθηκε σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, διαμηνύοντας πως το Erasmus για φέτος θα συνεχίσει κανονικά.

Τις επόμενες όμως δύο εβδομάδες αναμένεται να κριθεί το μέλλον του Erasmus καθώς θα αποφασιστούν οι δράσεις για το 2014 – 2020, όπου όπως μας αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, ενδεχομένως θα γίνει ένα είδος… «Καλλικράτη», όπου το Erasmus θα συγχωνευτεί με όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, πως όχι μόνο είναι αναγκαία η διατήρηση του προγράμματος, αλλά και θεωρείται δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των κονδυλίων για τα προγράμματα αυτά,  καθώς τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο μπορούν να παρακολουθήσουν και να ενταχθούν μέσα σε αυτά, φοιτητές χωρίς οικονομική άνεση, δεδομένου ότι η μηνιαία αποζημίωση για όποιον συμμετέχει περιορίζεται στα 300 ευρώ το μήνα περίπου και σε κάποια έξοδα μετακίνησης.

Για την ιστορία, περίπου 300.000 φοιτητές από 33 χώρες της Ευρώπης μετακινούνται κάθε χρόνο με το πρόγραμμα Erasmus. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κορυφαία χώρα υποδοχής είναι η Ισπανία και ακολουθεί κατά πόδας η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέση διάρκεια παραμονής των φοιτητών είναι οι 6 μήνες.