6 Σεπ 2012

Το νέο καθεστώς για την έξοδο από τις ΔΕΚΟ


Τι αλλάζει στη συνταξιοδότηση από τη νέα χρονιά
Αντιμέτωποι με ανατροπές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ που ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992....



Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης ξεκίνησε πέρυσι, ενώ τώρα προωθούνται παρεμβάσεις και στις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης.

Σε επιφυλακή βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, καθώς οι επερχόμενες μειώσεις μισθών αναμένεται να οδηγήσουν σε μαζική «έξοδο» στη σύνταξη.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουν πως στα ειδικά Ταμεία -σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα- το συνταξιοδοτικό δικαίωμα κλειδώνει τόσο με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης όσο και με το όριο ηλικίας.

Τυχεροί είναι όσοι ασφαλίστηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983, οι οποίοι δεν έχουν μέχρι τώρα επηρεαστεί από τις ανατροπές στα όρια ηλικίας.

Για τους ασφαλισμένους από το 1983 έως και το 1992 προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως από το 2013 μπαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα (εκτός αν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα).

Στο προωθούμενο πακέτο μέτρων -για την εξεύρεση των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ- θα περιληφθεί και η αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για «έξοδο» στα 65. Ειδικότερα αναμένεται να αυξηθούν από τις 4.500 στις 6.000 ημέρες ασφάλισης σε όλα τα Ταμεία.