6 Σεπ 2012

Αλλάζει τακτική ο Βενιζέλος - Ολομέτωπη επίθεση σε Σαμαρά και εισαγγελείς


Αυστηρή κριτική εφ’ όλης της ύλης άσκησε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι δεν συντονίζει σωστά την τρικομματική κυβέρνηση, ενώ άφησε αιχμές για προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ που ο Αντώνης Σαμαράς δεν τήρησε...



«Είναι δυνατόν να μην ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί για τις κινήσεις της κυβέρνησης;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στον Real fm.

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή στην κυβέρνηση, μας ενδιαφέρει η κυβέρνηση να αποκτήσει ρυθμό» πρόσθεσε.

«Είναι δυνατόν να κάνουμε επαφές εγώ και ο κ. Κουβέλης και να μην έχουμε συνεννοηθεί με τον κ.Σαμαρά; Είναι δυνατόν να μένει ακέφαλο το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων επειδή η Βουλή υπολειτουργεί;».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ακόμα, ότι «έχουμε μία κυβέρνηση που δεν είναι μονοκομματική, είναι τρικομματική και ως τέτοια πρέπει να λειτουργεί».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές κατά του Πρωθυπουργού και για ανακολουθία μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών που είχε κάνει στο Ζάππειο και την πολιτικής που σήμερα ακολουθεί:

«Αν ίσχυαν τα ισοδύναμα μέτρα που ακούσαμε στο Ζάππειο, θα είχαμε και περίσσευμα 6,5 δισ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά και παρουσίασε τις διαφωνίες του στις οριζόντιες περικοπές, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει.

«Επιμένουμε στην παράταση της λήψης μέτρων, θέλουμε μέτρα αναλογικού χαρακτήρα και όχι οριζόντια» είπε αναφερόμενος στο νέο πακέτο μέτρων.

Τόνισε δε, πως η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής προβλέπεται ρητά από την τελευταία συμφωνία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε, πως ο ρόλος των μικρότερων εταίρων δεν είναι να παρακολουθούν μια μονοκομματική κυβέρνηση.

«Δεν επωμιζόμαστε το κόστος για κάθε πρόβλημα; Είναι δυνατόν να καθόμαστε σιωπηλοί, να πληρώνουμε την ευθύνη και να μη μπορούμε να μετάσχουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα από μια υπόδειξη, μέσα από μια προτροπή; Μέσα από την άσκηση ελέγχου; Αν κάποιοι νομίζουν ότι ο ρόλος των δύο μικρότερων εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, είναι να παρακολουθούν μία μονοκομματική κυβέρνηση να ακολουθεί πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε πολύ μεγάλα λάθη, με πολύ μεγάλες επιπτώσεις για τον απλό πολίτη, κάνουν λάθος».

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε, πως δεν τον ενδιαφέρει η συμμετοχή στην Κυβέρνηση.

Η αιφνίδια επίθεση του κ. Βενιζέλου στον Πρωθυπουργό έρχεται μετά την απόρριψη εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από την άφιξη της τρόικας την Κυριακή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε χθες την ενόχλησή του και για τον Γιάννη Στουρνάρα και χρειάστηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό πριν ο υπουργός Οικονομικών τον ενημερώσει για τις επαφές του στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσαν έντονη δυσφορία οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου στον Real fm με τις οποίες ασκεί εφ' όλης της ύλης κριτική στον Αντώνη Σαμαρά «Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καταλάβει το μήνυμα της κάλπης» απαντούν συνεργάτες του κ. Σαμαρά και στις αιτιάσεις του κ. Βενιζέλου διευκρινίζουν:

«Προφανώς υπάρχει κυβέρνηση τριών εταίρων, αλλά πρωθυπουργός είναι ο Σαμαράς»

Η ενόχληση των κυβερνητικών παραγόντων είναι εμφανής, αφού οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν επιθυμούν να εμφανίζεται, κυρίως, ο κ. Βενιζέλος ως ο αρχηγός που καθορίζει το κυβερνητικό έργο και δεν θέλουν να περάσει η εικόνα στην κοινή γνώμη, ότι ο κ. Σαμαράς συνδιοικεί με τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους.

«Κατανοούμε τους λόγους των κινήσεών του» λένε απλά κυβερνητικά στελέχη και αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό έδαφος, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ αιμορραγεί στις δημοσκοπήσεις. Πρόσθεταν μάλιστα με νόημα, ότι η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου, όπως και τις άλλες φορές, είναι να φορτώσει στον Πρωθυπουργό τα μέτρα και ο ίδιος να αποφύγει το πολιτικό κόστος.

«Επικοινωνιακό σκηνικό» η έρευνα για την υπόθεση Ρουμελιώτη

Στο μεταξύ, ο Ευ. Βενιζέλος παρείχε κάλυψη στους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου για το Μνημόνιο, με αφορμή την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «επικοινωνιακό σκηνικό» την έρευνα, επισημαίνοντας ότι οι εισαγγελείς δεν έπρεπε καν να επιληφθούν του θέματος.

Μιλώντας στον real fm, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Ο εισαγγελέας κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε καν να επιληφθεί ενός θέματος στο οποίο το βασικό στοιχείο είναι πολιτικές αποφάσεις, πολιτικών προσώπων. Πιστεύω, ότι αυτό έγινε για λόγους αμιγώς επικοινωνιακούς. Οτι ήταν ένα σκηνικό. Ένα επικοινωνιακό σκηνικό».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε αντίθετος με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική επιτροπή σχετικά με την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.

Η δικογραφία που σχημάτισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς μεταβιβάστηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και οι καταθέσεις πολιτικών προσώπων που εκκρεμούσαν ματαιώθηκαν, καθώς οι δύο εισαγγελείς, επικαλούμενοι το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τονίζουν, ότι για την υπόθεση προκύπτουν στοιχεία, που δεν μπορούν να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν από τους ίδιους. Κατόπιν αυτών ο φάκελος οδεύει προς τη Βουλή.


ΠΗΓΗ: epikaira.gr