31 Αυγ 2012

6ο Σύνταγμα Πεζικού - Οι ΕΟΖ και ο Τατούλης


Άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για την μετατροπή του 6ου ΣΠ σε Κέντρο Προσωρινής Κράτησης Λαθρομεταναστών υπάρχει σήμερα στην εφημερίδα "Πολίτης της Κορινθίας" απο τον συνάδελφο Γιώργο Γουγά. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα του άρθρου του που αφορά την στάση του Περιφερειάρχη....
Π. Τατούλη:
"....Μια δεύτερη πτυχή της υπόθεσης αυτής, αφορά την περίεργη έως και εκκωφαντική σιωπή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.  

Ο κ. Τατούλης, ο οποίος συνηθίζει να δίνει το παρών σε κάθε μικρή ή μεγάλη εμποροπανήγυρη ανά την Πελοπόννησο, ο ίδιος που συνηθίζει να εκφράζεται έντονα και δυναμικά για κάθε μικρό ή μεγάλο θέμα της περιφέρειας, αυτή την φορά δεν εμφανίστηκε στην Κορινθία. 
Ομοίως οι αντιδράσεις του περιορίστηκαν σε κάποιες ολιγόλογες και δήθεν αυστηρές ανακοινώσεις. Είναι άραγε συμπτωματικό; Είναι η θερινή ραστώνη που τον έκανε να μην δώσει την έκταση που θα περίμενε κανείς στις αντιδράσεις. Μακάρι να είναι έτσι. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να μην φέρει στο πίσω μέρος του μυαλού του το γεγονός πως η Πελοπόννησος προορίζεται για να
γίνει Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ). Παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Ανάπτυξης, του κ. Χατζηδάκη, ότι «όλες οι τυχόν αλλαγές σχετικά με τις ΕΟΖ, θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό και πλήρη εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος εργατικού δικαίου», ο καθένας μπορεί να σκεφτεί πολλά. Για παράδειγμα την πιθανότητα νομιμοποίησης των ανθρώπων αυτών με τελικό στόχο να λειτουργήσει ως φτηνό εργατικό δυναμικό στις ΕΟΖ, ή, εναλλακτικά, να αξιοποιηθεί ως μέσο πί-
εσης προς το ελληνικό εργατικό δυναμικό για την αποδοχή των μεσαιωνικών εργασιακών συνθηκών που θα επικρατήσουν στις ΕΟΖ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ελέγχεται, όμως και για την συμπεριφορά του προς την τοπική
κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι στον σχεδιασμό Χρυσοχοΐδη γινόταν σαφής αναφορά στον διάλογο και τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, πριν υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, στην περίπτωση της Κορίνθου υπήρξε μια απολύτως χυδαία -αλλά και απολύτως ενδεικτική του ύφους και του ήθους των κυβερνώντων- περιφρόνηση της τοπικής κοινωνίας. Ουδείς γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί και από κανέναν η κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει μια γνώμη ή μια βοήθεια.
Πολύ ορθά ο κ. Νίκας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας εμφανίστηκε οργισμένος στο δημοτικό συμβούλιο:
«Τι ρόλο παίζουμε εμείς, οι αυτοδιοικητικοί φορείς;»,αναρωτήθηκε και απάντηση φυσικά δεν πήρε.
...."