10 Φεβ 2012

Ν.Δ.: Με κομματική πειθαρχία στη ψηφοφορία της Κυριακής - Φορτισμένο το κλίμα πριν την συνεδρίαση της Κ.Ο.


Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα αναμένεται να συνεδριάσει στις οκτώ το βράδυ της Παρασκευής στα κεντρικά γραφεία του κόμματος η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., με στόχο να υπάρξει αρραγές μέτωπο στην κρίσιμη ψηφοφορία για τα νέα μέτρα.....

Στον απόηχο της χθεσινής δημόσιας δήλωσης του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ουσιαστικά ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία θέτοντας επιτακτικά το θέμα των εκλογών, θα επιχειρήσει να πείσει τους βουλευτές για το ορθόν της επιλογής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος με την παρουσία του προέδρου του κόμματος αποφασίστηκε να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία της κυριακής. Στελέχη της ΝΔ υποστήριζαν ότι αν υπάρξουν διαρροές αυτές δεν θα ξεπερνούν έναν μονοψήφιο αριθμό βουλευτών.


Παράλληλα, από την ηγετική ομάδα επικρατεί σιωπητήριο για το θέμα των υπογραφών που ζητάνε από τους πολιτικούς αρχηγούς με πιο έντονο τρόπο από χθες βράδυ οι πιστωτές. Απλά, επιμένουν στο γνωστό επιχείρημα, πως «η ψήφος μας στη Βουλή είναι η πιο ισχυρή δέσμευση», που όμως δεν γίνεται αποδεκτή από του δανειστές και είναι άγνωστο τι θα πράξει ο κ. Σαμαράς όσο θα αυξάνονται οι πιέσεις.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης αρνήθηκε να σχολιάσει (το πρωί στον ΑΝΤ-1) τα όσα δραματικά συνέβησαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
 

Την ίδια στιγμή, επικρατεί μεγάλη ένταση στις τοπικές οργανώσεις και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. λόγω της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών και ενόψει της ψήφισης από την Βουλή του σκληρού πακέτου των μέτρων που επέβαλε η Τρόικα.
 

Παρά την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να κατευνάσει τις εσωκομματικές φωνές για τις νέες περικοπές και τις εργασιακές ανατροπές τονίζοντας ότι το μεγάλο κέρδος είναι το κούρεμα του δημόσιου χρέους που «μας επιτρέπει να ελπίζουμε ξανά», οι αντιδράσεις είναι πάρα πολλές και στην Κ.Ο. και στο κόμμα.
 

Υπό την παραδοχή ότι το σκληρό πακέτο μέτρων προκαλεί κραδασμούς στην Κ.Ο. και απειλεί τη συνοχή του κομματικού μηχανισμού, πολλοί βουλευτές ζητούν από τον κ. Σαμαρά να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας προκειμένου να τους βγάλει από την δύσκολη θέση και να μπορούν να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους.

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η αναταραχή στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ και η στάση των «πράσινων» βουλευτών στη ψηφοφορία ενδεχομένως να επηρεάσει και τη στάση των «γαλάζιων». Επίσης, σημαντικός παράγοντας για το τι θα πράξουν ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. είναι η στάση των συναδέλφων τους του ΠαΣοΚ στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

«Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι…Φοβάμαι για τα χειρότερα» σχολίαζε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, βουλευτής με πολυετή θητεία στη Βουλή και τόνιζε προς το Βήμα: «Οι εκλογές θα λειτουργήσουν εκτονωτικά, διαφορετικά θα δούμε σκηνές άλλων εποχών και χωρών».
 


Η Κ.Ο. είναι χωρισμένη στη μέση: από τη μια πλευρά υπάρχουν βουλευτές που ζητάνε εκλογές το συντομότερο δυνατόν για να μην υποστεί φθορά η Ν.Δ. και από την άλλη πλευρά, συνάδελφοί τους επιμένουν στην παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου.
 

Αν και στο παρασκήνιο, συζητείται το σενάριο ένας ή δύο βουλευτές να επιλέξουν την παραίτηση από τη βουλευτική έδρα, ώστε να αποφύγουν να καταψηφίσουν τη συμφωνία, ηγετικά στελέχη του κόμματος λένε, πως η άτυπη προεκλογική περίοδος λειτουργούν αποτρεπτικά για ανταρσίες.

«Δύσκολα θα διακινδύνευε ένας βουλευτής τη συμμετοχή του στους συνδυασμούς του κόμματος, σε μια στιγμή που υπερέχουμε δημοσκοπικά και θα είμαστε κυβέρνηση» λένε.
Προβληματική στήριξη από βουλευτές

Χωρίς ιδιαίτερη στήριξη των επιλογών του πορεύεται ο κ. Σαμαράς και η ηγετική ομάδα διαπιστώνει ότι ελάχιστοι είναι οι βουλευτές που υποστηρίζουν δημόσια με παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ τις επιλογές του προέδρου της Ν.Δ.

Η ουσιαστικότερη παρέμβαση στήριξης ήρθε χθες από τον αντιπρόεδρο του κόμματος και υπουργό Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι η στάση του κ. Σαμαρά «αποτελεί πράξη εθνική ευθύνης».

Ταυτόχρονα, πολλοί βουλευτές, ακόμα και όσοι ζητούσαν με μεγάλη ένταση τον περασμένο Νοέμβριο, να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, είναι αποστασιοποιημένοι και αποφεύγουν να τοποθετηθούν.

Αυτή η στάση έχει ενοχλήσει την ηγεσία, καθώς όπως λένε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, «η μάχη που έδωσε και δίνει» ο κ. Σαμαράς, «δεν είναι προσωπική, αλλά εθνική και έχει οφέλη εκτός από τη χώρα και για το κόμμα και για όσους θεωρούν πως θα έχουν ρόλο την επόμενη ημέρα».

Ένταση και φωνές στη βάση


Στην κομματική βάση η ένταση περισσεύει και ορισμένα στελέχη, κυρίως συνδικαλιστές σκέπτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του κ. Ι. Μανώλη (παραιτήθηκε από γραμματέας συνδικαλισμού της Ν.Δ.) και να παραιτηθούν από τα κομματικά τους αξιώματα.

Μετά τη δήλωση του κ. Μανώλη, ότι ο κ. Σαμαράς «έκανε μεγάλο λάθος», ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, κ. Ν. Κιουτσούκης, έστειλε μήνυμα στους βουλευτές της Ν.Δ.: «Θα πρέπει να προσέξουν τούτη τη στιγμή ότι θα επιτελέσουν εθνικό πατριωτικό καθήκον, απέναντι στον ελληνικό λαό και στην πατρίδα. Και αυτό δεν θα το πράξουν ψηφίζοντας το μνημόνιο, ούτε πειθαρχώντας στην κομματική πειθαρχία που ενδεχόμενα να απαιτήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων. Θα το πράξουν με την ελεύθερη βούληση, κοιτάζοντας όμως πρώτα στα μάτια, τους πατεράδες, τις μάνες του και τα ίδια τους τα παιδιά».
 

Ένταση επικράτησε χθες βράδυ σε κομματική εκδήλωση στο Γαλάτσι, όπου ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος ήρθε αντιμέτωπος με την οργή των ψηφοφόρων του κόμματος. «Μας πουλήσατε. Γιατί μπήκατε στην κυβέρνηση; Αλλα μας είπατε και άλλα κάνετε», ήταν οι πιο ήπιες φράσεις.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Π. Καμμένος που ετοιμάζει αντιμνημονιακό κόμμα, έστειλε νέο μήνυμα: «Η ώρα για το μεγάλο ΟΧΙ είναι τώρα. Βουλευτές ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε: είμαστε με τους Ελληνες ή με τους δανειστές; Κοιτάξτε στα μάτια τα παιδιά σας και όσους σας πίστεψαν και αποφασίστε».