Της Κάθριν Μπόιλ
Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του CNBC, κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων της Τρίτης (7/2) στην Αθήνα, Έλληνες διαδηλωτές έκαψαν γερμανικές σημαίες. Αυτό εκ πρώτης όψεως μοιάζει με κάποιον που δαγκώνει το χέρι που τον ταΐζει...
Τα ελληνικά μίντια επαναλαμβάνουν τις κριτικές, κατά των κρατών που ηγούνται της προσπάθειας να διασωθεί η Ελλάδα, με τίτλους από «σκηνικό κατοχής» και «στέλνουν στο εξωτερικό το ταμείο του κράτους» (στην εφημερίδα «Αυγή») ως «ασφυκτική πίεση Μέρκελ-Σαρκοζί» (στην εφημερίδα «καθημερινή»).
Ως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κι εκείνη που έχει αντεπεξέρθει σχετικά καλύτερα στην κρίση, η Γερμανία έχει αναλάβει το ρόλο της αυστηρής νταντάς, που μαλώνει τα άτακτα παιδιά που έσπασαν τα παιχνίδια τους τούς τελευταίους μήνες - ιδίως καθώς οι επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία σκορπίζουν αμφιβολίες για τη συνέχιση της παρουσίας του Νικολά Σαρκοζί (Nicolas Sarkozy) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Από την άποψη αυτή οι Έλληνες διαδηλωτές μπορεί να ιδωθούν ως κακομαθημένα παιδιά, που «τα σπάνε», γιατί τους έκοψαν το χαρτζιλίκι.
Από την άλλη, τα μέτρα λιτότητας που πρότεινε η «τρόικα» του «διεθνούς νομισματικού ταμείου» (ΔΝΤ), της «ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας» (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μπορεί να έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) διευκρίνισε: «δε θα συμμετάσχω στην αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ... Δε θέλουμε να ταλαιπωρούμε τους Έλληνες, εξάλλου γιατί να κάνουμε κάτι τέτοιο; Αλλά θέλουμε να φθάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο, με τη βοήθεια της Ευρώπης, η Ελλάδα να μπορεί να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε την Τρίτη η Μέρκελ.
Γερμανικά κέρδη
Υπάρχουν επίσης ψίθυροι, πως η αδυναμία της Ελλάδας ωφελεί βραχυπρόθεσμα τη Γερμανία, καθώς συγκρατεί την αξία του ευρώ.
«Οι Γερμανοί εξαγωγείς άντλησαν πελώρια πλεονεκτήματα από τη σύνδεση της Γερμανίας με την Ελλάδα, που ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητά τους, πράγμα που σημαίνει πως ίσως να ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους» δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη (8/2) το στέλεχος της «ράμπομπανκ» Τζέιν Φόλι (Jane Foley). «Φέτος, όλα σχεδόν τα στοιχεία της γερμανικής οικονομίας εξελίχτηκαν καλύτερα του αναμενομένου, πράγμα που σημαίνει πως τελικά η Γερμανία μπορεί να αποφύγει την ύφεση».
Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, το Δεκέμβριο οι γερμανικές εξαγωγές παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και τρία σχεδόν χρόνια. Μερικοί οικονομολόγοι εκτιμούν, πως θα βοηθούσε στην εξυγίανση του ευρώ αν η Γερμανία μείωνε το πλεόνασμά της στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ή αύξαινε τους μισθούς, ενθαρρύνοντας την κατανάλωση. Στη Γερμανία, το «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» παρέμεινε σταθερό την περασμένη δεκαετία, σε αντίθεση με ολόκληρη την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Διατυπώνονται επίσης ενστάσεις για την ανάγκη της ενίσχυσης των οικονομιών με χειρότερες επιδόσεις από τη γερμανική. Στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδα, οι γερμανικές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος αντιμετωπίζουν τώρα το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των χρεογράφων που κατέχουν.
H Catherine Boyle είναι οικονομικός συντάκτης
Πηγή: Προοδευτική Πολιτική
ΠΗΓΗ: tvxs.gr