10 Φεβ 2012

Μαρτύριο της σταγόνας για τη συμφωνία


Τρεις βασικούς όρους έθεσε χθες το Eurogroup στην Ελλάδα προκειμένου να εγκρίνει σε νέα έκτακτη συνεδρίασή του, την ερχόμενη Τετάρτη, τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απαίτησαν:


   Την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή.
    *  Την οριστικοποίηση των πρόσθετων περικοπών ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012.
    *  Την παροχή ισχυρών δεσμεύσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, με δεδομένο ότι η διάρκεια του νέου προγράμματος αφορά και την περίοδο μετά τις εκλογές.


To Eurogroup αποφάσισε ακόμη την ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ομάδας Δράσης για την παροχή πρόσθετης τεχνικής βοήθειας σε θέματα όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η πρόοδος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η ενίσχυση της απορροφητικότητας των πόρων από το Ταμείο Συνοχής.

Από τις χθεσινές αποφάσεις έγινε επίσης σαφές, ότι δρομολογείται με αυξημένους πλέον ρυθμούς η στενότερη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, με τον Ολι Ρεν να δηλώνει, ότι κερδίζει σημαντικό έδαφος η ιδέα του δεσμευμένου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε, ότι καμία δόση του νέου δανείου δεν θα εκταμιευθεί χωρίς πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση, ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέστησαν σαφές στην Αθήνα, ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ χωρίς ψήφιση όλων των επώδυνων μέτρων από τη Βουλή, ενώ μπήκε στο τραπέζι και η απαίτηση για νέες υπογραφές των πολιτικών αρχηγών.

Το κλίμα αμφισβήτησης έναντι της Αθήνας ήταν ιδιαίτερα εμφανές, με τον επίτροπο Οικονομίας Ολι Ρεν να δηλώνει, ότι «εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για την ισχυρή δέσμευσή τους σχετικά με την υλοποίηση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Μάλιστα, ο κοινοτικός επίτροπος εμφανίστηκε αιχμηρός, όταν τόνισε ότι η συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ελήφθη «στις καθυστερήσεις».
Ο Γερμανός αξιωματούχος επέμεινε στη ανάγκη να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα σχετικά με τον στόχο να φτάσει το δημόσιο χρέος στο 120% το 2020. Για «ενθαρρυντικά νέα και θετική εξέλιξη» έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε όμως, ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

Σε αυτό το κλίμα θα πρέπει να προστεθεί και το ζήτημα που προκύπτει, με την έγκριση που απαιτείται από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας σχετικά με τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Πάντως, θα πρέπει να αναγνωριστεί, ότι το κλίμα έναντι της Ελλάδας σημείωσε κάποια βελτίωση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στην Αθήνα επί των μέτρων που ζητά η τρόικα, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση του νέου δανείου. Ηταν μια θετική εξέλιξη που έλυσε σε μεγάλο βαθμό τα χέρια του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου απέναντι στους δύσπιστους εταίρους.

Πράγματι, στις Βρυξέλλες αλλά και σε πολλές κοινοτικές πρωτεύουσες το θολό τοπίο που επικρατούσε το πρωί σχετικά με «την ευρύτατη αλλά όχι πλήρη συμφωνία» επέτεινε τη δυσφορία των κοινοτικών παραγόντων. Και αυτό γιατί οι Βρυξέλλες είχαν καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή, ότι δεν είχε νόημα να διεξαχθεί Eurogroup αν δεν έχουν υπάρξει καθαρά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις.
Η αναβλητικότητα στις αποφάσεις από ελληνικής πλευράς επέτεινε δραματικά το κλίμα δυσφορίας και δυσπιστίας έναντι της Αθήνας. Είναι φανερό πως εφεξής οι κοινοτικοί παράγοντες «θα μας βγάλουν το λάδι» και «θα μας έχουν συνεχώς στην πρέσα».

Στο πλαίσιο αυτό, οι απαιτήσεις και οι εκβιασμοί της Ευρωζώνης θα κλιμακώνονται και δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, ότι η επίτευξη της χθεσινής συμφωνίας δεν επαρκεί για να κάμψει τις ανησυχίες των βορείων κυρίως χωρών, που διεμήνυσαν ότι είναι η «τελευταία ευκαιρία» για να πείσει η Ελλάδα ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.




ΠΗΓΗ: ethnos.gr