2 Φεβ 2012

Πορτογαλία: Στα βήματα της Ελλάδας


Παρά την γενικότερη σταθεροποίηση της κατάστασης στην αγορά χρέους της Ευρωζώνης, ένας από τους μεγαλύτερους "ασθενείς" της εξακολουθεί να σημειώνει ανησυχητικές τάσεις στην αύξηση του χρέους του, βαδίζοντας, όπως όλα δείχνουν, στα βήματα...
της Ελλάδας.


Ο λόγος για την Πορτογαλία της οποία τα ποσοστά χρέους έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως παραστατικά διαφαίνεται μέσα από την αντίστοιχη γραφική παράσταση του πρακτορείου Bloomberg.


Ένας από τους λόγους για την ανοδική αυτή πορεία του χρέους, είναι αναμφίβολα η υποβάθμιση των πορτογαλικών ομολόγων, κατά δύο μονάδες, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors, στα μέσα Ιανουαρίου. Ο Τιμπόλ Μερσιέ, οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas αναφέρει, πως παρόλο που έχουν αφαιρεθεί ελληνικοί τίτλοι από τα πορτογαλικά ομόλογα, τα ποσοστά χρέους αυξάνονται και τα ομόλογα αυτά είναι στην κατηγορία των «προβλέψεων».

Οι συνέπειες της αύξησης αυτής για το πορτογαλικό Δημόσιο περιορίστηκαν μετά την χορήγηση ενίσχυσης ύψους 78δις ευρώ, γεγονός που δεν αποτρέπει όμως τον σκεπτικισμό των επενδυτών για την κατάσταση της χώρας, παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας όπως  η ραγδαία αύξηση της φορολογίας και οι μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Η δυσπιστία των αγορών οφείλεται τόσο στην υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, όσο και στο ευρωπαϊκό αλλά και στο ελληνικό παράδειγμα.

Η αύξηση της ύφεσης  στο εσωτερικό της χώρας αναμένεται να ξεπεράσει το 3% για το 2012, ενώ τα ποσοστά της ανεργίας, σύμφωνα με το νέο πρωθυπουργό Πέντρο Κοέλιο, θα υπερβούν το 13%, καθιστώντας τη χρονιά αυτή ένα «τρομερό έτος» για την οικονομία.

Ο Αντόνιο Σαράιβα, επικεφαλής των εργοδοτών της χώρας αναφέρει «Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας. Τα πιστωτικά όρια μειώνονται και οι αιτήσεις για δάνεια απορρίπτονται σωρηδόν από τις τράπεζες. Είτε θα μας βοηθήσει η κυβέρνηση, είτε θα αναζητήσουμε εξωτερική βοήθεια».

Το βέβαιο είναι, ωστόσο, πως η πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα μόνο καθησυχαστική δεν είναι, καθώς απ’ότι φαίνεται ένα «κούρεμα» του τραπεζικού χρέους κατά 70% είναι πολύ πιθανό, γεγονός που θα μπορούσε να παρασύρει αμέσως και τις ισπανικές τράπεζες.

Αυτό που φαίνεται ωστόσο να διαφοροποιεί τις δύο χώρες, είναι πως, σε αντίθεση με την Ελλάδα που δέχεται κριτική από την τρόικα για την απροθυμία της να εφαρμόσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που της επιβάλλεται, η Πορτογαλία δείχνει περισσότερο πειθήνια σε αντίστοιχα μέτρα. Η σωτηρία θα μπορούσε να έρθει στην συγκεκριμένη περίπτωση από την ΕΚΤ και όχι, όπως αναμένεται, από την επαναγορά του χρέους. Το τί μέλλει γενέσθαι θα το δείξει φυσικά ο χρόνος.

 Liberation
ΠΗΓΗ: tvxs.gr