14 Δεκ 2011

Εστειλε ο Θεός σημάδι μέσω CERN


Μία αδιόρατη ελπίδα ότι η ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς - του σωματιδίου του Θεού - θα επιβεβαιωθεί την επόμενη χρονιά (και μαζί η ικανότητά μας να κατανοήσουμε δυνάμεις που καθορίζουν την εξέλιξη του Σύμπαντος από τη στιγμή της δημιουργίας του), γέννησαν...
οι χθεσινές ανακοινώσεις στο CERN. 

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα των φυσικών υποδέχτηκε με αισθήματα συγκρατημένης αισιοδοξίας τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών για την ανεύρεση του μποζονίου του Χιγκς, που πραγματοποίησαν δύο πολυπληθείς ομάδες ειδικών, αξιοποιώντας τα δεδομένα από τους ανιχνευτές ATLAS και CMS του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN.
 

Και οι δύο ομάδες επιστημόνων, που εργάστηκαν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, εντόπισαν ίχνη του μποζονίου Χιγκς σε μία περιοχή με μάζα 124 με 126 GeV (γιγαελεκτροβόλτ), που σημαίνει, ότι τα μποζόνια του Χιγκς, που έμμεσα ανιχνεύτηκαν από τις συγκρούσεις πρωτονίων μέσα στον Επιταχυντή, είχαν μάζα κατά μέσο όρο από 124 έως 126 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του πρωτονίου. 
Ωστόσο και οι δύο επιστημονικές ομάδες ξεκαθάρισαν χθες, πως οι ενδείξεις για την ύπαρξη του μποζονίου είναι μεν «δελεαστικές», ωστόσο χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γίνει ακόμη λεπτομερέστερη επεξεργασία των δεδομένων, ώστε να αποδειχτεί οριστικά αν το μποζόνιο υπάρχει ή όχι.
Η ανεύρεση του μποζονίου του Χιγκς - το οποίο προτάθηκε από τον Βρετανό φυσικό Πίτερ Χιγκς τη δεκαετία του 1960, ως το σωματίδιο εκείνο που προσδίδει μάζα σε άλλα σωματίδια - αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επιβεβαίωση της λεγόμενης θεωρίας της υπερσυμμετρίας.
 

Η θεωρία αυτή, όπως ανέφερε χθες από τη Γενεύη ο κ. Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής στο ΕΜΠ και ερευνητής στο CERN, αποτελεί ένα πολύτιμο ερμηνευτικό εργαλείο για την κατανόηση βαθύτερων καταστάσεων και δυνάμεων που ρυθμίζουν τη λειτουργία του Σύμπαντος.  
Αυτές οι δυνάμεις είναι αόρατες από τον άνθρωπο και αντιπροσωπεύουν το 90% του Σύμπαντος. Ο κ. Γαζής θεωρεί, ότι από τον Φεβρουάριο και μετά όταν ο Μεγάλος Επιταχυντής θα αρχίσει να λειτουργεί ξανά, το μποζόνιο μάλλον θα εντοπιστεί. «Οι προοπτικές να συμβεί αυτό είναι πολύ καλές».
Το μποζόνιο Χιγκς αλλά και το πεδίο Χιγκς, μέσα στο οποίο νοείται η ύπαρξή του, αποτελούν το τελευταίο κομμάτι του παζλ μιας πολύ σημαντικής θεωρίας, και σχετικά παλιάς, που λέγεται Καθιερωμένο Μοντέλο. Η θεωρία αυτή μας εξηγεί πολλά πράγματα που συμβαίνουν στη Γη και στα αστέρια. Δεν μας εξηγεί όμως άλλες καταστάσεις και δυνάμεις που επικαθορίζουν τα τεκταινόμενα στο αχανές Σύμπαν.
 

Πώς το μποζόνιο μπορεί να μας οδηγήσει στην κατανόηση του Σύμπαντος;
 

Βήμα, βήμα λένε οι ειδικοί.  
Εάν υπάρχει το μποζόνιο και, κατ' επέκταση, είναι σωστό το Καθιερωμένο Μοντέλο, τότε μπορούμε να ελέγξουμε την αξιοπιστία μιας πιο φιλόδοξης θεωρίας, εκείνη της υπερσυμμετρίας, που μας μιλά για καινούργιες μορφές ύλης, που είναι τα υπερσυμμετρικά σωματίδια. Δηλαδή, όπως για κάθε σωματίδιο υπάρχει ένα αντισωματίδιο, έτσι μπορεί να υπάρχει και το υπερσυμμετρικό του σωματίδιο. Απέναντι σε ένα νορμάλ ηλεκτρόνιο ίσως να βρίσκεται ένα υπερσυμμετρικό ηλεκτρόνιο, που ναι μεν διαθέτει το ίδιο φορτίο και αλληλεπιδρά με τον ίδιο τρόπο, διαθέτει, ωστόσο, άλλη μάζα και άλλη τρόπο περιφοράς.

ΠΗΓΗ: tanea.gr