Με διοικητικά και δικαστικά μέτρα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανακόψει το κύμα εισφοροδιαφυγής που γιγαντώνεται και εξελίσσεται πλέον σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τα δημόσια οικονομικά....
Ένα πρόβλημα για το οποίο η κυβέρνηση τα…ρίχνει στην ύφεση λέγοντας όμως τη μισή αλήθεια. Ναι, η ανεργία και η πτώση του τζίρου συρρικνώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Όμως η διόγκωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων σε εξωφρενικά επίπεδα, καθιστά τη «μαύρη εργασία» δελεαστικότατη λύση τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους.
Για τα δικαστικά μέτρα, οι ανώτατοι εισαγγελείς της χώρας φέρονται να συμφώνησαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή υπό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε.
Στη σύσκεψη οι εισαγγελείς αποφάσισαν να προτείνουν την ισχυροποίηση των ποινών για τη φοροδιαφυγή (σ.σ. να μετατραπεί σε κακούργημα η φοροδιαφυγή για ποσά ακόμη και κάτω των 150.000 ευρώ και να κλείσουν τα «παράθυρα» διαφυγής που αφήνει το άρθρο 99) αλλά και τη μετατροπή σε κακουργηματική πράξη και της εισφοροδιαφυγής. Πρακτικά, εφόσον υιοθετηθούν οι εισαγγελικές προτάσεις σύντομα θα δούμε συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου και για τα χρέη προς το ΙΚΑ.
Εκτός από τις δικαστικές παρεμβάσεις, σε νομοθετικό επίπεδο έρχονται δύο ουσιαστικές αλλαγές:
Η πρώτη έχει να κάνει με την κοινή πληρωμή φόρων, μισθών και ασφαλιστικών εισφορών.
Το μέτρο έχει ήδη ψηφιστεί από το 2010 αλλά δεν έχει εφαρμοστεί. Προβλέπει ότι ο εργοδότης, θα πρέπει να καταβάλει ταυτόχρονα τις ασφαλιστικές εισφορές, τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και τις αποδοχές του εργαζομένου και μάλιστα μέσω τραπέζης. Το ζήτημα δεν έχει «περπατήσει» ακόμη καθώς «κολλάει» στην απόλυτη έλλειψη ρευστότητας που μαστίζει την αγορά. Από την άλλη, οι εργοδότες «ποντάρουν» στην ανοχή του ΙΚΑ (το οποίο προχωρεί σε συνεχείς ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών για να γεμίσει τα ταμεία του) και «τζιράρουν» τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών για να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις.
Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και των συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Το σχέδιο επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών αλλά είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσει το νομοσχέδιο υπό τη σημερινή κυβέρνηση. Προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογικής επιβάρυνσης σε εταιρείες «εντάσεως εργασίας» (δηλαδή εταιρείες οι οποίες απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων αναλογικά με τα έσοδά τους) σε μια προσπάθεια να τονωθεί η απασχόληση.
Πάντως, υπό το βάρος των δυσμενών δημοσιονομικών εξελίξεων, η κυβέρνηση φοβάται στο να διστάζει να μειώσει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους κάτι που έχει καταστροφικές συνέπειες στην αγορά καθώς διογκώνει τη μαύρη εργασία τη στιγμή μάλιστα που ο ελεγκτικός μηχανισμός (βλέπε Επιθεώρηση Εργασίας) είναι αποδεκατισμένος λόγω εφεδρείας και μείωσης μισθών.
Οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν πλέον ξεπεράσει το 45% (αθροιστικά για εργαζόμενο και εργοδότη) ενώ η μέση φορολογική επιβάρυνση ακόμη και για μισθούς της τάξεως των 1500-2000 ευρώ, προσεγγίζει το 20%. Με τόσο υψηλό μη μισθολογικό κόστος ποιος θα αποτρέψει τον εργαζόμενο από το να συμφωνήσει στη μαύρη εργασία;
newpost