19 Δεκ 2011

Το «Voyager» που ξεκίνησε το 1977 φθάνει στα όρια του ηλιακού μας συστήματος


Στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, σε μια περιοχή που ουδέποτε χαρτογραφήθηκε από τον άνθρωπο, έχει φθάσει το διαστημόπλοιο «Voyager 1» που ταξιδεύει ασταμάτητα από το 1977.
Μαζί με το δίδυμο αδερφάκι του «Voyager 2», που ακολουθεί σε...
μικρή απόσταση, τα δύο διαστημόπλοια της NASA είναι τα μοναδικά ανθρώπινα δημιουργήματα που έχουν φθάσει τόσο μακριά και κανείς ακόμη δεν ξέρει, πόσο βαθιά στον Γαλαξία μπορούν να πάνε.

Ο όγκος των πληροφοριών που έχουν στείλει πίσω στη Γη, κατά τη διάρκεια των 12.000 και πλέον ημερών περιπλάνησης, είναι ανεκτίμητος. Καθώς ταξιδεύουν με ταχύτητα 17 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, τα δύο διαστημόπλοια ετοιμάζονται πια για να εισέλθουν στο διαστρικό Σύμπαν.
Τα διαστημόπλοια της NASA μελετούν και καταγράφουν τα χαρακτηριστικά των ηλιακών ανέμων και την αλληλεπίδρασή τους με τους πλανήτες. Στο εξώτερο σημείο του ηλιακού μας συστήματος, ο ηλιακός άνεμος που αποτελείται από φορτισμένα σωματίδια εξασθενεί.

Εκτός των άλλων, το «Voyager 1» ανακάλυψε τη μεγάλη σκοτεινή κηλίδα στον Ποσειδώνα, ενώ κατέγραψε ανέμους με ταχύτητα 1.600 χιλιομέτρων την ώρα. Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε στις 20 Αυγούστου του 1977, επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ. Το «Voyager 2» ακολούθησε δύο εβδομάδες αργότερα. 
Τα δύο διαστημόπλοια βρίσκονται στο χείλος της ηλιόσφαιρας, της τρισδιάστατης περιοχής γύρω από το ηλιακό μας σύστημα. Στο ταξίδι τους, τα διαστημικά οχήματα έχουν διανύσει περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και απέχουν από τον Ηλιο περίπου 14 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Μία εντολή από τη Γη χρειάζεται 12,8 ώρες για να φτάσει στο «Voyager 2».

ΠΗΓΗ: tanea.gr