10 Οκτ 2011

Νέο «εργαλείο» για τα μεγάλα έργα


Λύση για την υλοποίηση των μεγάλων έργων και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα λειτουργήσουν με κονδύλια του ΕΣΠΑ, δρομολογεί μέσω Ευρ. Επιτροπής η κυβέρνηση....

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνεννόηση με τον επίτροπο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα που δίνει η απόφαση της 21ης Ιουλίου και σύμφωνα με αυτή η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορούν να συνδυάσουν κοινοτικούς πόρους και δανειοδοτικά προγράμματα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ετσι, το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο αφορά στη δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυήσεων (Guarantee Fund) το οποίο θα συγκεντρώσει πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής, όπως οι αυτοκινητόδρομοι καθώς και μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα. Με απλά λόγια, το ελληνικό Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει κονδύλια του ΕΣΠΑ, προκειμένου να τα δώσει ως εγγυήσεις στις τράπεζες κι εκείνες με τη σειρά τους να δανείσουν τους παραχωρησιούχους ώστε να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα.
Το πρόβλημα των τραπεζών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι ότι δεν μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο της χρηματοδότησης λόγω της έλλειψης εγγυήσεων. Με το χρηματοδοτικό εργαλείο αυτό δίνεται μία λύση. Το Ταμείο Εγγυήσεων εκτιμάται, καθώς απαιτείται τροποποίηση των κοινοτικών κανονισμών, ότι θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε πέντε μήνες, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης.
Θέσεις εργασίας
Το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως με τον τρόπο αυτό θα ξεκολλήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Ανάπτυξης να μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με τη γενική διεύθυνση διαρθρωτικών ταμείων προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Δύο προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων

Τα άλλα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία αφορούν τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο έχει να κάνει με τη χρήση κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, οι οποίοι θα δοθούν ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η ΕΤΕπ με τη σειρά της θα δανειοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες κι αυτές με τη σειρά τους να χρηματοδοτούν με ευνοϊκούς όρους επιχειρήσεις. Ετσι επιδιώκεται να επιλυθεί το σημαντικό πρόβλημα πρόσβασης των επιχειρήσεων στις τράπεζες. Πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμά ότι μέσα στον Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο.
Το τρίτο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι η δημιουργία ενός προγράμματος ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ζητήσει από την Κομισιόν να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τους κανονισμούς που δεν επιτρέπουν την ενίσχυση των μικρομεσαίων για κεφάλαια κίνησης, δηλαδή για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μιας επιχείρησης, όπως αγορά πρώτων υλών, λειτουργικά έξοδα, εκπαίδευση προσωπικού κλπ. Η δράση αυτή θα είναι έτοιμη να υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Ανάλογη εξαίρεση έχει ζητήσει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και για επενδυτικά δάνεια όπως το JEREMIE και τα προγράμματα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

το Εθνος