10 Οκτ 2011

Νεμέα: Έσκασε το σκάνδαλο της παρατράπεζας


Η zougla.gr άνοιξε σήμερα τον φάκελο του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας της Νεμέας.
Πριν από λίγες ημέρες, η Εισαγγελία Κορίνθου άσκησε κακουργηματικές διώξεις εναντίον έξι προσώπων...

Μαζί τους κατηγορούνται και άλλοι τέσσερις ιδιώτες, οι οποίοι φέρονται ως συνεργοί στην απάτη που στήθηκε εναντίον ιδιωτών και επιχειρηματιών.


Στη διάθεσή της zougla.gr  βρίσκεται η απόρρητη εσωτερική αλληλογραφία της Τράπεζας, από την οποία προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα, όπως: Ότι από το 2005 οι μέτοχοι της Εμπορικής γνώριζαν για τις ημέρες και τα έργα των εν λόγω στελεχών, που σε ορισμένες περιπτώσεις χρηματοδοτούσαν υπερήλικες (!), χορηγούσαν δάνεια σε φεσωμένους επιχειρηματίες και κατασχεμένα ακίνητα και έκρυβαν στα σπίτια τους απόρρητα έγγραφα στεγαστικών δανείων.


Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και ας ξετυλίξουμε το κουβάρι μιας υπόθεσης, η οποία προφανώς προσπάθησε να «θαφτεί», αν αναλογιστούμε ότι έφθασε με 10ετή καθυστέρηση στη Δικαιοσύνη.


Του πήραν την περιουσία σε 8 ημέρες


Στις 23 Οκτωβρίου του 2001, ο επιχειρηματίας Θανάσης Παπαδάς, ο οποίος διατηρούσε υπερσύγχρονο οινοποιείο στις Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας (από όπου κατάγεται), εκταμίευσε δάνειο 70 εκατ. δραχμών από το υποκατάστημα της Εμπορικής, που του χορήγησε η ίδια η τράπεζα.


Το δάνειο είχε συμφωνηθεί να αποπληρωθεί το 2007. Δηλαδή, έξι χρόνια αργότερα. Η δε κανονική σύμβαση που είχε υπογράψει ο Θανάσης Παπαδάς με την τράπεζα απαγόρευε στο πιστωτικό ίδρυμα να κλείσει τον λογαριασμό, εάν δεν χρωστούσε.


Τι συνέβη όμως; Οκτώ ημέρες αργότερα, ενώ ο επιχειρηματίας νοσηλευόταν σε νοσοκομείο λόγω των γνωστών περιστατικών με την απαγωγή της συζύγου του, ηθοποιού, Ειρήνης Βελιμαχίτη, οι εν λόγω υπάλληλοι της τράπεζας κατόρθωσαν να κλείσουν τον λογαριασμό χωρίς κανέναν λόγο, πλαστογράφησαν μια άλλη σύμβαση, πήγαν στο Πρωτοδικείο Κορίνθου και αυθημερόν (!) έβγαλαν απόφαση με την οποία σε 15 ημέρες κατάφεραν να εκπλειστηριάσουν όλη του την περιουσία.


Είναι αξιοσημείωτο ότι τη συγκεκριμένη απόφαση δεν την κοινοποίησαν στη διεύθυνση του επιχειρηματία, αλλά σε κάτι χωράφια καθώς και σε άλλες, άγνωστες, διευθύνσεις.


Όταν ο Θανάσης Παπαδάς εξήλθε από το νοσοκομείο και πήγε στην επιχείρησή του, βρήκε το οινοποιείο σε άλλα χέρια, και δη σε εκείνα της Εμπορικής Τράπεζας!



Πόρτες, ερμητικά κλειστές



Έκτοτε, ξεκίνησε ο δικαστικός «Γολγοθάς» για τον επιχειρηματία, ο οποίος επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι αποτάθηκε στη διοίκηση της Τράπεζας, καταγγέλλοντας την έκνομη συμπεριφορά των υπαλλήλων της, συνάντησε πόρτες ερμητικά κλειστές.


Ο ρόλος του κ. Προβόπουλου


Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια, έως ότου οι επικεφαλής του πιστωτικού Ιδρύματος αντιληφθούν, από τις αλλεπάλληλες αναφορές Παπαδά, ότι κάτι… στραβό συμβαίνει.


Στις 10 Νοεμβρίου του 2005 και ενώ επικεφαλής έχει τοποθετηθεί ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, σε απόρρητο ενημερωτικό δελτίο επισημαίνονται τα εξής προς τους μετόχους της Τράπεζας:


«Η Τράπεζα είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους απάτης και άλλης μορφής παρανόμων δραστηριοτήτων των υπαλλήλων της». Σε άλλη παράγραφο του ίδιου εγγράφου υπογραμμίζεται μάλιστα ότι «υπάρχει κίνδυνος, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν, η Τράπεζα να αντιμετωπίσει περιστατικά ανεντιμότητας και παραβίασης των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου από υπαλλήλους της».
Δάνειζαν ετοιμοθάνατους!


Ακόμα πιο αποκαλυπτικά στοιχεία προκύπτουν από τα πορίσματα του εσωτερικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκαν στην Εμπορική. Τα απόρρητα έγγραφα απευθύνονται προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γιώργο Προβόπουλο και αφορούν τις ημέρες και τα έργα δύο υψηλόβαθμων στελεχών:






Για τον πρώην διευθυντή αναφέρονται τα εξής: «Ενέκρινε εκταμιεύσεις δανείων τα οποία δεν κάλυψαν πραγματικές πιστωτικές ανάγκες και δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που χορηγήθηκαν, αλλά με το προϊόν τους έγιναν έμμεσες χρηματοδοτήσεις».


Μεταξύ άλλων, το εν λόγω στέλεχος δεν δίστασε να χρηματοδοτήσει υπερήλικα 88 ετών(!), να εγκρίνει στεγαστικό δάνειο για επισκευή ακινήτου που έβγαινε στον πλειστηριασμό και να δανείζεται από πελάτες-πιστούχους της Τράπεζας.









Τα ίδια και χειρότερα εμφανίζεται, βάσει του πορίσματος, να έκανε ο πρώην υποδιευθυντής, ο οποίος «σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων για επισκευή κατοικίας» δεν δέσμευσε ή αποδέσμευσε τα εκταμιευόμενα ποσά «χωρίς την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών», με αποτέλεσμα να «μη διασφαλιστεί ο σκοπός των χρηματοδοτήσεων».


Δεν έδιναν τα έγγραφα

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδάς καταγγέλλει ότι μέχρι το 2008 η Εμπορική Τράπεζα αρνούνταν πεισματικά να του παραχωρήσει έγγραφα, προκειμένου να αποδείξει ότι έχασε παράνομα την περιουσία του, καθώς και ότι κανείς από τους ιθύνοντες δεν πήρε την πρωτοβουλία να στείλει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη.
Είναι άξιον αναφοράς ότι και οι οκτώ κατηγορούμενοι για το μεγάλο σκάνδαλο έχουν προσέλθει να απολογηθούν ενώπιον της ανακρίτριας, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δύο εξ αυτών παραμένουν ενεργά στελέχη σε πιστωτικά Ιδρύματα. Σε ό, τι αφορά τον κ. Παπαδά εκκρεμεί η αγωγή αποζημίωσης, ενώ πληροφορίες φέρουν και άλλους, δεκάδες, πολίτες να έχουν πέσει θύματα των επίορκων υπαλλήλων.


Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός Αναλυτικά όλο το θέμα στο zougla .gr