10 Οκτ 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο τρώνε 120.000 συνταξιούχοι - μαϊμού


Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Περισσότεροι από 120.000 ασφαλισμένοι "φάντασμα" στερούν 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία. 
Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον, 60.000 ανάπηροι-μαϊμού παίρνουν συντάξεις, ενώ άλλα 300...
εκατομμύρια ευρώ κοστίζουν στα ταμεία όσοι... πέρασαν για μικρό διάστημα από τη χώρα μας και κατοχύρωσαν σύνταξη.

Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά για την οικονομική αιμορραγία του ασφαλιστικού συστήματος, τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση παίρνει πρόσθετα μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό, πως οι νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, στις επικουρικές και στα εφάπαξ θα αποφέρουν στα ταμεία, το ίδιο ποσό που θα απέδιδε η εξεύρεση των ασφαλισμένων "φάντασμα". 
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της απογραφής είναι εντυπωσιακά, καθώς:

1. Στο ΙΚΑ η διαδικασία τελείωσε, αλλά... αναζητούνται 110.000 συνταξιούχοι. 
Τώρα το Ιδρυμα καλείται να διαλευκάνει, κατά πόσο πρόκειται για ασφαλισμένους που ξέχασαν να απογραφούν ή για συνταξιούχους που έχουν πεθάνει και κάποιοι άλλοι παίρνουν τη σύνταξή τους παράνομα.
Σε περίπτωση που διατηρηθεί ο αριθμός των 110.000 ασφαλισμένων "φάντασμα" - και δεν εμφανιστούν οι συνταξιούχοι - η ετήσια απώλεια για το ΙΚΑ είναι 1,3 δισ. ευρώ. 
Δηλαδή, μέσα σε μία δεκαετία ο μεγαλύτερος φορέας της χώρας έχει χάσει 13 δισ. ευρώ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος τονίζει, ότι "όσοι έχουν αμελήσει να απογραφούν, τους δίνεται μία ακόμα δυνατότητα να προσέλθουν στα υποκαταστήματα και αφού απογραφούν να πάρουν τη σύνταξη. Για όσους διαπιστωθεί, ότι αδικαιολόγητα έπαιρναν τη σύνταξη τα χρήματα θα αναζητηθούν. Θα διεκδικηθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ από όσους είτε ως πληρεξούσια πρόσωπα είτε με άλλη ιδιότητα έπαιρναν παράνομα τη σύνταξη".

2. Στον ΟΓΑ διαπιστώθηκε, πως περίπου 8.000 άτομα που εισέπρατταν συντάξεις, δεν προσήλθαν να απογραφούν. Το κόστος για το ταμείο υπολογίζεται σε 54 εκατομμύρια ευρώ.

3. Στο επικουρικό του Δημοσίου 4.500 άτομα έπαιρναν επικουρική σύνταξη αλλά όχι κύρια. Το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 16,2 εκατομμύρια ευρώ.

4. Στον ΟΑΕΕ... αγνοούνται περίπου 4.000 άτομα.

Σημειώνεται, πως οι συνήθεις ύποπτοι είναι οι συγγενείς και εξετάζεται το κατά πόσο συνεχίζουν να παίρνουν τη σύνταξη και μετά τον θάνατο του ασφαλισμένου.

Ωστόσο, με δεδομένη την έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο των ασφαλισμένων-φάντασμα, θα εξεταστεί το κατά πόσο υπάρχουν υπάλληλοι των ταμείων που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία.

Τώρα, σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος σε ανάλογα φαινόμενα, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην απογραφή όλων των συνταξιούχων, με στόχο να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο. Παράλληλα, οι δήμοι θα πρέπει να δίνουν άμεσα πληροφορίες στα ταμεία για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν (μέσω των ΚΕΠ και των ληξιαρχείων).

Περνούν από κόσκινο
Στο στόχαστρο 60.000 ύποπτες αναπηρικές

Από "κόσκινο" θα περάσουν οι αναπηρικές συντάξεις, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο καταβάλλονται σε αναπήρους-μαϊμού. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, μέσα στην επόμενη τετραετία το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων να πέσει από το 14% στο 9%, δηλαδή να προσεγγίσει τον κοινοτικό μέσο όρο.

Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο θα βρεθούν 60.000 ύποπτες συντάξεις, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο καταβάλλονται σε αναπήρους-μαϊμού. Σημειώνεται πως το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις στους διάφορους νομούς της χώρας, γεγονός που πιστοποιεί τη δράση συγκεκριμένων κυκλωμάτων.

Για να μπει τέλος σε ανάλογα φαινόμενα καθιερώνεται ενιαίο σύστημα χορήγησης συντάξεων και άλλων παροχών (π.χ. επιδομάτων) στα άτομα με αναπηρία. Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν στο σύνολο των ασφαλισμένων ανεξαρτήτως του πού εργάζονται (δημόσιο, ιδιωτικό τομέα κ.ά.).

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Συνολικά σε 45 σημεία στη χώρα θα λειτουργούν υγειονομικές επιτροπές, οι οποίες θα είναι τριμελείς και θα στελεχώνονται από γιατρούς. Οι επιτροπές αυτές θα πιστοποιούν την πάθηση, θα καθορίζουν το ποσοστό αναπηρίας καθώς και τη χρονική διάρκεια.

Στόχος η εξοικονόμηση 300 εκατ. €
Φρένο σε συντάξεις αλλοδαπών

Το υπουργείο Εργασίας θέλει να βάλει "φρένο" στην καταβολή συντάξεων, σε άτομα που παίρνουν σύνταξη, έπειτα από μικρό διάστημα παραμονής στη χώρα μας.  
Κυρίως πρόκειται για άτομα που έρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και πήραν σύνταξη από τα ασφα­λιστικά ταμεία. Στόχος των παρεμβάσεων είναι μέχρι το 2015 να εξοικονομηθεί ένα κονδύλι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. 
Στο πλαίσιο αυτό καθιερώθηκαν αυστηρότεροι όροι για την καταβολή των συντάξεων σε άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες (π.χ. απαιτείται πενταετής παραμονή στη χώρα).

ΕΘΝΟΣ
ΠΗΓΗ: radar-gr