7 Αυγ 2011
Π. Μπεγλίτης :"Η ευθύνη μας είναι να κυβερνήσουμε αποτελεσματικά"
(Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ημερησία του Σαββάτου")
1. Η μάχη της διαπραγμάτευσης για το χρέος υπήρξε «επιτυχής». Που πρέπει να στοχεύσει η «μάχη» της ανάπτυξης;
Οι πρόσφατες θετικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό...
κεκτημένο ασφάλειας, πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε, χωρίς καθυστερήσεις, τη νέα αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι η θετική εξέλιξη που πέτυχε η Κυβέρνησή μας αυξάνει την ευθύνη και δεν συγχωρεί εφησυχασμούς και απώλεια χρόνου. Σημαίνει ακόμη την υποχρέωση της ανάληψης της ευθύνης που τους αναλογεί από όλες τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Η ανάπτυξη δεν θα είναι υπόθεση μόνον της Κυβέρνησης, όσο επιτυχής και αποτελεσματική και αν αποδειχθεί αυτή, στη διαχείριση. Δεν θα είναι, επίσης, μόνον υπόθεση απλής εκταμίευσης και ταχύτερης διάθεσης των χρηματοδοτικών πόρων.
Η νέα ανάπτυξη είναι εθνική υπόθεση και ευθύνη, μας αφορά και μας δεσμεύει όλους, το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Πρέπει ασφαλώς να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο κράτος. Μεγάλες αλλαγές όμως πρέπει να κάνουν σε νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος ο τραπεζικός τομέας, η επιχειρηματική κοινότητα, οι δυνάμεις της εργασίας. Εάν αυτές οι δυνάμεις περιμένουν από το κράτος να αναδιανέμει τα προνόμια με τη μορφή των επιλεκτικών χρηματοδοτήσεων, όπως συνέβαινε για πολλά χρόνια, δεν έχουν αντιληφθεί ότι η περίοδος της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας έχει περάσει. Εάν ονειρεύονται την αναπαραγωγή του μετεμφυλιακού μοντέλου ανάπτυξης με τους πόρους του νέου «σχεδίου Μάρσαλ» θα εκπλαγούν δυσάρεστα. Η Κυβέρνησή μας έχει την ευθύνη και το ιστορικό χρέος να συμβάλει στη δημιουργία υγιών παραγωγικών δυνάμεων και όχι νέων κρατικοδίαιτων ελίτ. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για τη χώρα, με εγγυητές και δυνάμεις πέραν των στενών κομματικών μας συνόρων.
2. Τα «μέτωπα» που ανοίγουν κατά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τα θεωρείτε αναπόφευκτα; Και πόσο σας αποθαρρύνουν από το στόχο;
Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία προχωρεί ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο που αμφισβητεί ανοικτά κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές που συνέβαλαν στα σημερινά αδιέξοδα. Έχουμε, ήδη, δείξει ότι αδιαφορούμε για το πολιτικό κόστος που προκαλούν οι αναγκαίες αλλαγές και δεν μας φοβίζουν τα «μέτωπα» και οι συγκρούσεις, όταν πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον και την αποκατάσταση της νομιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ίδια η κρίση και η ανάγκη σωτηρίας της χώρας έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό βολονταρισμό στην επιδίωξη των μεταρρυθμιστικών μας στόχων, ο οποίος όμως, πρέπει να παραμείνει δημιουργικός, να πατά στις γερές βάσεις της γνώσεις και της επίλυσης των σύνθετων προβλημάτων και να αναμετράται, καθημερινά, με τις συσσωρευμένες σκοπιμότητες του πολιτικού και οικονομικού μας συστήματος, χωρίς συμβιβασμούς και συμψηφισμούς. Το ζήτημα είναι να έχουμε πάντα καθαρούς και ρεαλιστικούς στόχους.
3. Η πίεση που ασκείται στην Κ.Ο είναι τεράστια αλλά παρά τα επιφανειακά «ρήγματα» δεν δείχνει να κινδυνεύει η ενότητα της. Τι συνιστά το συνεκτικό σας κρίκο;
Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα απέδειξε, στις συνθήκες της κρίσης και των δύσκολων αποφάσεων, τη στερεότητα και τις αντοχές της, ιδιαίτερα αν σκεφθεί κανείς τις μεγάλες κοινωνικές πιέσεις που ασκήθηκαν πάνω της. Είναι το πολιτικό και κοινωνικό «αμορτισέρ» που απορροφά τους κραδασμούς και έχει αναλάβει ρόλους και ευθύνες που κανονικά θα έπρεπε να τις είχε αναλάβει και υπερασπισθεί το κόμμα και οι οργανώσεις του. Η συμβολή της στην εθνική προσπάθεια παραμένει ανεκτίμητη και η ενότητά μας σφυρηλατείται ακριβώς μέσα από την συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της κατάστασης και της εθνικής μας ευθύνης. Αν σκεφθούμε μάλιστα ότι πρόκειται για μια νέα, από την άποψη της πολιτικής ανανέωσης στις εκλογές του 2009, Ομάδα, τότε το έργο της γίνεται πολύ πιο σημαντικό. Συμμετέχοντας στις εσωτερικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες διαπιστώνω τη μεγάλη δύναμη του δημοκρατικού διαλόγου και της αντιπαράθεσης, ως πρωτόγνωρων πολιτικών στοιχείων για Κοινοβουλευτική Ομάδα Κυβερνητικού Κόμματος. Αυτό συνιστά και τη συλλογική μας δύναμη.
4. Υπό ποιες προϋποθέσεις η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν επιλογή για την κυβέρνηση;
Η μόνη επιλογή που έχουμε, ως Κυβέρνηση, είναι η σταθερή, συνεπής και αποτελεσματική υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής και των αλλαγών που έχουμε αποφασίσει, για την υπέρβαση της κρίσης και την ανασυγκρότηση του οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου προς όφελος της χώρας και του λαού μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ακόμα και να σκεφθόμαστε άλλες επιλογές, πολύ περισσότερο την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές. Η συλλογική κυβερνητική μας προσπάθεια οφείλει να είναι συνεχής και με σταθερό χρονικό ορίζοντα το τέλος της τετραετίας, όταν και θα κριθούμε για τα αποτελέσματα. Η χώρα μας έχει ανάγκη, στις σημερινές συνθήκες, από ηρεμία και σταθερότητα. Το στοίχημά μας δεν μπορεί να έχει σχέση με την αριθμητική καταμέτρηση των κομματικών δυνάμεων σε κλίμα ρευστότητας. Θεωρώ ότι θα ήταν επικίνδυνη για τις ισορροπίες του πολιτικού συστήματος και τις αντοχές των δημοκρατικών θεσμών η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε μια τέτοια ευθύνη. Η ευθύνη μας είναι να κυβερνήσουμε αποτελεσματικά και αυτό το μήνυμα πρέπει να σταλεί και στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό.
5. Το Υπουργείο Άμυνας μετείχε γενναία ως τώρα στην περιστολή δαπανών. Υπάρχουν περιθώρια επιπλέον συμβολής ;
Η πολιτική μας για τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών και τη σταδιακή και συντεταγμένη μείωσή τους, σε συνάρτηση με τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, αποτέλεσε τη βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας στο χώρο της Εθνικής Άμυνας. Έχουμε επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, χωρίς να επηρεάσουμε το αξιόμαχο και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τις περιθωριακές κριτικές που ακούγονται από εκείνους που είχαν βολευτεί, μεταφορικά και ουσιαστικά σε άλλες «κερδοφόρες» εποχές. Το νοικοκύρεμα θα συνεχισθεί με σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε όλους τους τομείς, με σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού και στο δημόσιο συμφέρον. Η συμβολή του Υπουργείου είναι σημαντική στο πλαίσιο του τριετούς μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Έχουμε φθάσει σ’ ένα λογικό ποσοστό μείωσης των δαπανών. Και σ’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις, εάν θέλουμε να κρατήσουμε το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο για την εθνική άμυνα. Ευθύνη μου ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι να αναζητήσω, σ’ αυτή τη συγκυρία, τρόπους καλύτερης και αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των υφιστάμενων πόρων, μέσα από την εσωτερική ανακατανομή, όπου είναι αναγκαίο, της χρηματοδότησης.
6. Περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς σας κάποια αλλαγή στο θέμα της θητείας. Έχουν βάση οι φήμες για ενδεχόμενη αύξηση;
Το θέμα της στρατιωτικής θητείας έχει αποτελέσει, στο πρόσφατο παρελθόν, επί Κυβέρνησης της ΝΔ, αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και πλειοδοσίας λαϊκισμού, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στη στελέχωση και στην λειτουργία των στρατιωτικών μας μονάδων. Χωρίς μελέτη και προγραμματισμό, με βάση τις επιχειρησιακές μας ανάγκες, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προχώρησε, λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2009 στην περαιτέρω μείωση της θητείας, προσβλέποντας, παράλληλα, σε μαζικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων τέθηκαν στην υπηρεσία του συγκυριακού εντυπωσιασμού και της κομματικής εκμετάλλευσης. Σήμερα καλούμαστε να διαχειρισθούμε τις συνέπειες αυτών των κοντόφθαλμων επιλογών. Στο βαθμό που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των πολιτικών δυνάμεων συμφωνούμε στην ύπαρξη απειλών, κατά της χώρας, ενώ, συγχρόνως, υποστηρίζουμε την ανάγκη εξορθολογισμού και μείωσης των αμυντικών δαπανών, οφείλουμε να χειρισθούμε το θέμα της θητείας με σοβαρότητα και ειλικρίνεια, έξω από λογικές πολιτικού οφέλους και κόστους.
Να το πω διαφορετικά. Η μείωση της θητείας ήταν λάθος, όπως λάθος είναι και η συνεχής πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, για την κάλυψη σοβαρών κενών που δημιουργεί η μείωση της θητείας. Δεν θέλουμε τη δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού, για λόγους πολιτικούς και οικονομικού κόστους, αλλά και γιατί μακροπρόθεσμα δημιουργούνται σοβαρά επιχειρησιακά και κοινωνικά προβλήματα. Επιπλέον πιστεύω ότι η νεολαία, εκτός από δικαιώματα, που οφείλουμε να υπερασπισθούμε, έχει και υποχρεώσεις απέναντι στην πατρίδα, που οφείλει να αναλάβει. Και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας, στις οικογένειες και στα νέα παιδιά. Το να υπηρετείς την πατρίδα και μάλιστα όταν έχει σοβαρά προβλήματα εθνικής ασφάλειας είναι τιμή. Δεν είναι ούτε τιμωρία, ούτε αγγαρεία. Βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί σύντομα ολοκληρωμένη μελέτη για την αντιμετώπιση της μεγάλης διαρροής που διαπιστώνεται στους νέους που δεν εκπληρώνουν, για διάφορους λόγους, τη θητεία τους, ενώ συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποδοτικότερη αξιοποίηση του χρόνου παραμονής τους στο στρατό. Ο βασικός μας στόχος είναι η διαρκής ενίσχυση της ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε με προσοχή όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες που διαθέτουμε. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε η αντίληψη της «λούφας και παραλλαγής» για τη νεολαία μας δεν έχει θέση.