13 Ιουλ 2011

Ανοιχτή στο ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων τώρα η Γερμανία



Παρά τις έντονες πιέσεις προς την Ε.Ε. να αναλάβει άμεσα δράση, για να αποφευχθεί μια μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της, που αρχικά αναμενόταν να πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή, φαίνεται...
πως βρίσκεται πλέον στον «αέρα».
 
Η ελληνική κρίση χρέους εξακολουθεί να παραμένει στο επίκεντρο, με τη Γερμανία να αλλάζει τη στάση της και να θέτει, πλέον, στο τραπέζι και το σενάριο επαναγοράς ομολόγων.

Τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης (EFSF) μπορούν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης για την επαναγορά των ομολόγων τους, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ. Όπως επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου, «σύμφωνα με τα εργαλεία του EFSF, είναι, ήδη, θεωρητικά εφικτό, να λάβει ένα κράτος χρήματα και να τα χρησιμοποιήσει, για να επαναγοράσει, φυσικά με μια σημαντική έκπτωση, μία μερίδα του χρέους του. Αυτό είναι ήδη εφικτό σήμερα βάσει αυτής της μεθόδου».

Οι δηλώσεις Κότχαουζ αποτυπώνουν μια μεταστροφή της γερμανικής θέσης απέναντι στο ενδεχόμενο της χρήσης πόρων του EFSF για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Ο ίδιος τόνισε πάντως πως «δεν υπάρχουν ταμπού» στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, καθώς και πως δεν υπάρχει λόγος για βεβιασμένες αποφάσεις, ενώ διευκρίνισε ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμη, χαρακτήρισε δεδομένη τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα.

Χθες, Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας στο ερώτημα εάν θεωρεί ενδεδειγμένη τη λύση ενδεχόμενης διαγραφής μέρους του χρέους της Ελλάδας, σημείωσε: «Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των σκέψεων που κάνουμε».
Απέρριψε εκ νέου την έκδοση των «ευρωομολόγων», αν και ήταν λιγότερο κατηγορηματικός σε σχέση με το παρελθόν, λέγοντας ότι; «αν όλοι πληρώνουν τα ίδια επιτόκια, τότε δεν θα υπάρχει κίνητρο για σταθερή δημοσιονομική διαχείριση και κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τον λάθος δρόμο».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr