13 Ιουλ 2011

Παράδοση του ανενεργού στρατοπέδου "Λιόση" στη Αρχιεπισκοπή για την κατασκευή ιδρύματος πασχόντων απο Alzheimer


Δηλώση Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη κατά την επίσκεψη του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου με την αφορμή της παραχώρησης του στρατοπέδου «Λιόση» στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
“Μακαριότατε...
Για τον συνάδελφό μου κ. Σπηλιόπουλο και εμένα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η επίσημη παρουσία σας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις, που παραμένουν πάντα σταθερές στην εθνική τους αποστολή, να υπερασπίζονται καθημερινά τις θεμελιώδεις αρχές, για την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την εμπέδωση του αισθήματος εθνικής ασφάλειας στον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που βιώνει ο ελληνικός λαός και η πατρίδα μας γενικότερα. Και χαίρομαι Μακαριότατε που βρίσκεστε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εσείς ως εκπρόσωπος ενός θεσμού που συγκεντρώνει υψηλή νομιμοποίηση μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, έναν θεσμό που συγκεντρώνει, επίσης, υψηλό ποσοστό νομιμοποίησης στην ελληνική κοινωνία.

Πέρα από την εθνική τους αποστολή οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν άλλο ένα πολύ σημαντικό έργο. Είναι το κοινωνικό έργο. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος γιατί τα χρήματα από το υστέρημά του πιάνουν τόπο, όχι μόνο για την άμυνα της χώρας, αλλά και για το κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως έχουμε πει και σε άλλες συναντήσεις μας στο πρόσφατο παρελθόν, η πολιτική μας βούληση, η βασική προτεραιότητά μας ως Κυβέρνηση και ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι να συνεργαστούμε με την Αρχιεπισκοπή, με εσάς, προσωπικά, για να υπερασπιστούμε από κοινού ένα σημαντικό κοινωνικό έργο.


Βρισκόμαστε σε δύσκολους καιρούς και χρειάζεται να δουλέψουμε σε στενή συνεργασία για να βοηθήσουμε να εμπεδωθεί ένα αίσθημα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, να συμβάλουμε στην λειτουργία αποτελεσματικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης. Το κάνετε με επιτυχία. Προσπαθούμε και εμείς από την πλευρά μας να ανταποκριθούμε σ' αυτή την αποστολή.


Μετά την παραχώρηση τον περασμένο Δεκέμβρη του 2010, της αποθήκης στο στρατόπεδο «Καποτά», στην περιοχή του Μενιδίου, το οποίο αξιοποιεί η Αρχιεπισκοπή για τα συσσίτια του προγράμματος “Αγάπη”, τώρα μαζί με τον συνάδελφό μου κ. Σπηλιόπουλο, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποφάσισε την παραχώρηση μιας μεγάλης έκτασης, στο ανενεργό στρατόπεδο «Λιόση», ώστε να αξιοποιηθεί από την Αρχιεπισκοπή, με στόχο την υλοποίηση του κοινωνικού σας προγράμματος για την κατασκευή προνοιακών υποδομών για τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από Alzheimer και για τα παιδιά μας που έχουν νοητική υστέρηση.
Και το θεωρώ θεμελιώδη, όχι απλά πολιτική, αλλά ανθρωπιστική ευθύνη και υποχρέωση, να συνεργαστούμε στενά και σας διαβεβαιώνω, Μακαριότατε, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα είναι δίπλα στο έργο σας, για το οποίο σας συγχαίρουμε και την Αρχιεπισκοπή αλλά και εσάς προσωπικά. Δείχνετε έναν δρόμο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, τον οποίο οφείλουμε να ακολουθήσουμε όλοι. Και εμείς από την πλευρά μας, στο μέτρο του δυνατού και όσο μπορούμε και στο μέλλον θα ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο.

Καλώς ήρθατε στο Υπουργείο. Πραγματικά είναι συγκίνηση και τιμή για εμάς που έχουμε τη χαρά να σας υποδεχόμαστε εδώ.

Περνώντας στο τυπικό κομμάτι, θα ήθελα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να σας παραδώσω το παραχωρητήριο του στρατοπέδου, ώστε να ξεκινήσουν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιό σας, το όραμά σας.

Εύχομαι καλή δύναμη. Είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε να λυθούν προβλήματα. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πάντα γραφειοκρατικές δυσκολίες, όμως Μακαριότατε, θα σας βοηθήσουμε σε ότι χρειαστείτε.”