13 Ιουλ 2011

Επανεξετάζεται η περιφερειακή παρουσία του ΙΚΑ- Απάντηση του υπουργείου για το ΙΚΑ Νεμέας


Απάντηση σε ερώτηση που είχε καταθέσει στο Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας σχετικά με την κατάργηση του παραρτήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νεμέας έδωσε το Υπουργείο Εργασίας....
Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Η απάντηση που έλαβα από το Υπουργείο σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νεμέας αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά το σχέδιο της Κυβέρνησης για κατάλυση του κοινωνικού κράτους. Η συνταγή είναι πλέον γνωστή: πρώτα απαξίωση και μετά λουκέτο. Αυτή η συνταγή φαίνεται ότι ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του ΙΚΑ Νεμέας.  Στο έγγραφο του Υπουργείου αναφέρεται ότι επανεξετάζεται η περιφερειακή παρουσία του ΙΚΑ. Η αναστολή λειτουργίας των παραρτημάτων γίνεται σύμφωνα με κριτήρια όπως ο αριθμός των ασφαλισμένων και δικαιούχων περίθαλψης, ο αριθμός των συναλλαγών και των εργοδοτών, η ύπαρξη όμορων παραρτημάτων, η ύπαρξη ΚΕΠ και ο αριθμός των υπηρετούντων υπαλλήλων.
Από όλα αυτά τα κριτήρια, το προεξάρχον στην περίπτωση της Νεμέας ήταν ο μικρός, όπως αναφέρεται, όγκος συναλλαγών, και ο μικρός αριθμός των υπαλλήλων. Και από εδώ ξεκινά η παράνοια. Στο έγγραφο, αφού απαριθμούνται οι υπάλληλοι, αναφέρεται: «Ο συγκεκριμένος αριθμός υπαλλήλων που υπηρετεί στην εν λόγω μονάδα, αν και δικαιολογημένος για τον όγκο των συναλλαγών της, δεν διασφαλίζει τη νομιμότητα των διοικητικών πράξεων και του ελέγχου των δαπανών (ασυμβίβαστο διατάκτη/υπολόγου)». Και συνεχίζει: «Η αναποτελεσματική λειτουργία του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νεμέας εξαιτίας της υποστελέχωσης που υπήρχε διαχρονικά, αποτυπωνόταν κάθε φορά στα πορίσματα των εκθέσεων της Επιθεώρησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς υπήρχε αδυναμία πραγματοποίησης όλων των εργασιών του Ιδρύματος».
Και αναρωτιέται κανείς: είναι εντέλει επαρκής ο αριθμός των υπαλλήλων σε σχέση με τον όγκο των συναλλαγών, ή δεν είναι, αφού το ίδιο το έγγραφο αναφέρει αναποτελεσματικότητα λόγω «υποστελέχωσης»; Και εάν ήταν υποστελεχωμένο το παράρτημα, γιατί αντί να ανασταλεί η λειτουργία του δεν επιλέχθηκε η λύση της πρόσληψης υπαλλήλων;
Τέλος, για την «καλύτερη εξυπηρέτηση», όπως λέει το Υπουργείο, των ασφαλισμένων των περιοχών/οικισμών Ασπρόκαμπου, Μποζικών, Τιτάνης και Ψαρίου, οι περιοχές αυτές θα μεταφερθούν ασφαλιστικά στο τοπικό υποκατάστημα Κιάτου, ενώ η Νεμέα και οι υπόλοιπες περιοχές που υπάγονταν σε αυτή, θα μεταφερθούν στο υποκατάστημα Κορίνθου. Προσωπικά αδυνατώ να κατανοήσω πώς μεγαλύτερες αποστάσεις και περισσότερη ταλαιπωρία, ιδιαίτερα για τους πιο ηλικιωμένους ασφαλισμένους, για τη θεώρηση ενός βιβλιαρίου, για παράδειγμα, συνιστούν βελτίωση της εξυπηρέτησης.
Όπως προανέφερα, η συνταγή της Κυβέρνησης για τις δημόσιες υπηρεσίες είναι γνωστή:    πρώτα τις αποδυναμώνει, απολύει υπαλλήλους, συμβασιούχους, περικόπτει προϋπολογισμούς για το κοινωνικό κράτος και στη συνέχεια, με πρόσχημα την αναποτελεσματικότητά τους, τις καταργεί. Κανείς δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση στην ανάγκη εξορθολογισμού και εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης. Θεωρώ όμως αυτονόητο ότι, τουλάχιστον στην πρωτεύουσα ενός Δήμου 10.000 κατοίκων, πρέπει να υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες ικανές να τους εξυπηρετήσουν. Η Κυβέρνηση ήθελε την Νεμέα αυτόνομη μόνο στα χαρτιά και δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η διοικητική μεταρρύθμιση, όπως και κάθε μεταρρύθμιση τελευταία, δεν γίνεται ούτε για εξορθολογισμό, ούτε για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ούτε για τις κοινωνίες της περιφέρειας. Γίνεται για το χρήμα, για να συγκαλυφθεί η ανικανότητα αυτής της Κυβέρνησης να βρει τα λεφτά εκεί που έλεγε ότι υπάρχουν.»