22 Ιουλ 2011

Π.Μπεγλίτης :"Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει από αποθηκευμένα πυρομαχικά των Ενόπλων Δυνάμεων"


Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει από αποθηκευμένα πυρομαχικά των Ενόπλων Δυνάμεων, σε κανένα μέρος της ελληνικής επικράτειας, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου...

της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρας Μπακογιάννη και με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στην Κύπρο, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί πιστά τα πρότυπα των διεθνών οργανισμών όσον αφορά στα ζητήματα αποθήκευσης, φύλαξης και ασφάλειας των πυρομαχικών, ενώ γίνονται τακτικοί έλεγχοι κάθε εβδομάδα.
«Οι εντολές είναι μόνιμες και ο έλεγχος διαρκής. Μπορώ να σας πω ότι ανά εβδομάδα γίνεται έλεγχος σε όλες τις αποθήκες, σε κάθε γωνιά της γης και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν στη χώρα μας πυρομαχικά τα οποία να στοιβάζονται σε κοντέινερς, σε εμπορευματοκιβώτια, κάτω από διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες», τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε:
«Με την ευκαιρία της επίκαιρης ερώτησης της κυρίας Μπακογιάννη, θέλω να διαβεβαιώσω τις συναδέλφους και τους συναδέλφους και μέσα από τη Βουλή τον Ελληνικό Λαό ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τα πυρομαχικά των Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλη την Ελλάδα. Ακολουθούμε και τηρούμε πιστά όλα τα εθνικά ΝΑΤΟϊκά και διεθνή πρότυπα στα θέματα αποθήκευσης, ασφάλειας και φύλαξης των αποθηκών πυρομαχικών, είτε αφορούν στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, είτε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας».
Παράλληλα, κάλεσε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου που έχουν καταθέσει αναφορές και ερωτήσεις να παραμείνουν ψύχραιμοι και να αποσυνδέσουν τη συζήτηση από το περιστατικό στην Κύπρο. Μάλιστα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι θα είναι παρών στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και θα απαντήσει σε όλα τα γραπτά και προφορικά ερωτήματα των βουλευτών, καλώντας τους την ίδια στιγμή να μην καλλιεργούν κλίμα φοβίας για λόγους εντυπωσιασμού στις τοπικές κοινωνίες.
Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε, εξάλλου, ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον συνάδελφό του, υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για το χειρισμό της υπόθεσης του πλοίου με σημαία από τις Κομόρες Νήσους, του οποίου το φορτίο πυρομαχικών κατασχέθηκε το 2003 στο λιμάνι του Αστακού και φυλάσσεται σε αποθήκες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο Λαύριο, τα Δερβενοχώρια και το Βόλο και, σύμφωνα με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, το περιεχόμενο αυτό θα έπρεπε να έχει καταστραφεί.
«Σας διαβεβαιώνω απόλυτα, με την ευθύνη που έχω ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι δεν υπάρχει καμία, μα καμία ανησυχία. Όμως, το θέμα πρέπει να λήξει. Είμαι σε συνεννόηση με το συνάδελφό μου, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εφαρμοστεί η σχετική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου», είπε ο κ. Μπεγλίτης και πρόσθεσε:
«Σε ό,τι μάς αφορά, το Γενικό Επιτελείο Στρατού παρέλαβε, λόγω τεχνογνωσίας, όπως με ενημερώνουν οι συνεργάτες μου, ένα κομμάτι από αυτά τα πυρομαχικά. Πιο συγκεκριμένα, παρέλαβε 110.000 ηλεκτρικούς πυροκροτητές και 29.500 κοινούς πυροκροτητές, τους οποίους τοποθέτησε κατ’ αρχήν σε μια μονάδα στην περιοχή των Ιωαννίνων και τους κατέστρεψε στο τέλος του 2009. Ένα κομμάτι, δηλαδή, αυτών των πυρομαχικών, λόγω τεχνογνωσίας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού το έχει καταστρέψει. Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα -την οποία και αναγνωρίζουμε- και είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».
Αναφερόμενος στην Κύπρο και την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναγνώρισε πως το δυστύχημα στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» είχε τραγικές συνέπειες στον παραγωγικό ιστό και την οικονομία της Κύπρου.
«Θέλουμε να εκφράσουμε, με την ευκαιρία αυτή, εκ μέρους της Κυβέρνησης, τα πιο βαθιά μας συλλυπητήρια, κάτι το οποίο κάναμε από την πρώτη στιγμή και να διαβεβαιώσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και τις αρμόδιες αρχές ότι η Ελλάδα -πιστεύω ότι εκφράζω και όλα τα πολιτικά Κόμματα της χώρας- θα σταθεί δίπλα στο δοκιμαζόμενο κυπριακό Ελληνισμό σε αυτή την πραγματικά ιστορική τραγωδία που βιώνει αυτή την περίοδο.
Η αναζήτηση ευθυνών είναι θέμα εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς, θα βοηθήσουμε, και ήδη το κάνουμε, με την αποστολή γεννητριών από τη ΔΕΗ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.
Σε σχέση με τη Σύμβαση της Οττάβα για την καταστροφή των ναρκών προσωπικού, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι, με την ανάληψη των καθηκόντων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το 2009, διαπιστώθηκε πως, παρ' ότι η Σύμβαση είχε κυρωθεί από το Κοινοβούλιο το 2002 και συμβατική υποχρέωση της χώρας μας ήταν να ξεκινήσει το έργο της εξουδετέρωσης των ναρκών προσωπικού από το 2004, υπήρξαν τραγικές καθυστερήσεις και αδράνεια στο διάστημα της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Με αποτέλεσμα να εκτεθεί διεθνώς η Ελλάδα και να βρεθεί υπόλογη απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα για τη μη συμμόρφωσή της με τη Σύμβαση της Οττάβα.
Για το εν λόγω ζήτημα, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι το 2008 ανατέθηκε από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στα ΕΑΣ το έργο της καταστροφής 1.570.000 ναρκών προσωπικού εντός ενός έτους, αλλά η διοίκηση των ΕΑΣ εκχώρησε το έργο στην εταιρεία ΑΚΜΩΝ, η οποία, με τη σειρά της, το εκχώρησε στη βουλγαρική εταιρεία VIDEX, με αποτέλεσμα τα ΕΑΣ να λειτουργήσουν ουσιαστικά ως διαμεσολαβητής.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2009, ο κ. Μπεγλίτης ανανέωσε – όπως είπε – τη σύμβαση με τα ΕΑΣ για έξι μήνες, προκειμένου να στηριχθεί η εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι το Μάρτιο του 2010 είχε εκτελεστεί μόνον το 39% του έργου. Σεβόμενος τη νομιμότητα και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, πρόσθεσε, διέκοψε τη σύμβαση:
«Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση αρχές Οκτωβρίου του 2009. Το πρώτο αίτημα της τότε διοίκησης, που είχε διοριστεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ., ήταν να ανανεωθεί αυτό το χρονικό διάστημα για ένα εξάμηνο, γιατί δεν προλάβαιναν, γιατί είχαν προβλήματα στις σχέσεις με την εταιρεία ΑΚΜΩΝ και με την εταιρεία VIDEX στη Βουλγαρία. Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε στις 30 Οκτωβρίου.
Έδωσα τόπο στην οργή και μιλάω πάρα πολύ ειλικρινά. Πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις, προκειμένου να υποστηρίξω τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, υπέγραψα απόφαση που παρέτεινε το χρόνο υλοποίησης των συμβατικών υποχρεώσεων για ακόμα 142 εργάσιμες ημέρες, δηλαδή περίπου έξι μήνες.
Έφθασε ο Μάρτιος του 2010 και δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Τι είχε καταστραφεί μέχρι τότε; Από τις 1.576.000 νάρκες είχαν καταστραφεί 614.000, δηλαδή ποσοστό 39% από το σύνολο.
Το Μάρτιο του 2010, ως υπεύθυνος Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, όφειλα, επιτέλους, να σεβαστώ το νόμο. Δηλαδή, με άλλα λόγια, τις συμβατικές υποχρεώσεις. Να δείξω ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δεν σέβονται τις συμβατικές τους υποχρεώσεις [...] Αυτές οι καθυστερήσεις, αυτές οι αβελτηρίες, αυτά τα παίγνια που έγιναν στο χώρο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο παρελθόν, δεν πρόκειται να συνεχιστούν. Σας το λέω ξεκάθαρα. Παρά το γεγονός ότι είναι δημόσια επιχείρηση, θα είμαι πάρα πολύ αυστηρός και στο προσεχές μέλλον, προκειμένου να υλοποιήσω τις συμβατικές της υποχρεώσεις», κατέληξε.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι έχει ήδη συσταθεί μία διαπραγματευτική ομάδα για την επαναδραστηριοποίηση της σύμβασης με τα ΕΑΣ και η σχετική διαδικασία, μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το φθινόπωρο. Η δε διαδικασία του αφοπλισμού των ναρκών θα γίνει σε βάθος 18μηνου, για να μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί και πάλι αξιόπιστη απέναντι στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, υπογράμμισε ο κ. Μπεγλίτης.
Σχολιάζοντας, τέλος, τις αναφορές της κυρίας Μπακογιάννη στην ερώτησή της για «απαξίωση της δημόσιας Αμυντικής Βιομηχανίας», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι προτεραιότητά του και προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να καταστούν τα ΕΑΣ και συνολικά η ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, είτε δημόσια είτε ιδιωτική, παραγωγική, ισχυρή και ανταγωνιστική και ικανή να αντεπεξέλθει στις στρατηγικές της σχέσεις και να μην καταλήγει ως μεσολαβητής ή να πραγματοποιεί εξυπηρετήσεις σε υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
«Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα πρέπει να είναι μία παραγωγική αμυντική βιομηχανία είτε του δημοσίου, είτε αύριο του ιδιωτικού τομέα, όπως σωστά, κατά την άποψή μας, έχουμε αποφασίσει ως Κυβέρνηση. Παραγωγική αμυντική βιομηχανία δεν σημαίνει εξυπηρετήσεις σε υπηρεσίες, τις οποίες δεν μπορεί να αναλάβει. [...] Δυστυχώς, τα δομικά διαρθρωτικά παθογενή χαρακτηριστικά της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα μας ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα όλους. Και αυτό πρέπει να το δούμε. Δεν μπορεί να σταθεί αμυντική βιομηχανία του ευρύτερου δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα με εσωστρεφή χαρακτηριστικά, χωρίς ισχυρή ανταγωνιστικότητα, χωρίς στρατηγικές εταιρικές σχέσεις και συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, είτε της Ευρώπης είτε των Ηνωμένων Πολιτειών, είτε άλλων χωρών», κατέληξε ο κ. Μπεγλίτης.