2 Ιουν 2011

Π.Μπεγλίτης :"Εαν ήμουν στην θέση της ΝΔ θα ζητούσα την επαναδιαπραγμάτευση της χρονικής επιμήκυνσης της υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου"


 Συν/ξη στον Real fm


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ θα θέλαμε ένα σχόλιό σας για όσα έγιναν προχθες το βράδυ στο Κοινοβούλιο για τον τρόπο με τον οποίο δηλαδή οι πολίτες συμπεριφέρθηκαν εκφράζοντας...

την αγανάκτησή τους απέναντι και στο πολιτικό σύστημα, αλλά και στους πολιτικούς.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω ότι έχουμε όλοι δημοκρατικό χρέος και δημοκρατική ευθύνη, να καταδικάσουμε αυτές τις βαθιά αντικοινοβουλευτικές και αντιδημοκρατικές πράξεις, απ’ όπου και αν προέρχονται. Είναι χρέος και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, που βιώνει τη βαθιά κρίση ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία.
        Η αγανάκτηση, ο προβληματισμός, ο φόβος και η ανασφάλεια, είναι απόλυτα κατανοητές, έτσι όπως εκφράζονται ειρηνικά από τους πολίτες, απ’ την ελληνική κοινωνία. Άλλο είναι αυτό και άλλο είναι όλες εκείνες οι φωνές που στρέφονται κατά του κοινοβουλευτικού μας συστήματος, κατά των δημοκρατικών θεσμών, με επιθέσεις εναντίον του Κοινοβουλίου και εναντίον βουλευτών ως εκπροσώπων του ελληνικού λαού. Θεσμοί δημοκρατικοί για τους οποίους δόθηκαν μεγάλοι αγώνες στο παρελθόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αυτή τη φορά όμως δε φάνηκε να ήταν υποκινούμενες αυτές οι εκδηλώσεις από κάπου ή δεν είναι έτσι; Το λέω γιατί κατά το παρελθόν ελέγετο ότι ήταν υποκινούμενες κάποιες ακραίες μορφές αντίδρασης.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Στη φάση που περνάμε, είναι τελείως δευτερεύον. Αυτό που μετρά και αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι το αποτέλεσμα. Υπάρχει, σε ορισμένους απ’ αυτούς που συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος ή και στις πλατείες όλης της Ελλάδας, μια διάθεση αντικοινοβουλευτική, μια ισοπεδωτική προσέγγιση και λογική, που δυστυχώς μας οδηγεί στο απόλυτο αδιέξοδο και που θέλει ή στοχεύει να υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, σε μια περίοδο πραγματικά πολύπλευρης κρίσης.
       

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόσφατα, νομίζω την περασμένη Δευτέρα ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Πεταλωτής ήταν σε άλλο μήκος κλίματος κ. Μπεγλίτη και έλεγε ότι έτσι κατηγορούνταν και αυτοί που ήταν έξω από το Πολυτεχνείο, αλλά έχουν ιδεολογία, έχουν άποψη και φαινόταν ότι η κυβέρνηση το αγκαλιάζει αυτό το κίνημα ή προσπαθεί εν πάση περιπτώσει να μην το κρατήσει μακριά της, να μην αντιπαρατεθεί μαζί του.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το να εκφραζόμαστε με έναν τρόπο ισοπεδωτικό ενάντια στο κοινοβουλευτικό δημοκρατικό μας σύστημα και στους δημοκρατικούς θεσμούς, να καταγγέλλουμε συλλήβδην και να κατηγορούμε τους πάντες, τους βουλευτές, τα πολιτικά κόμματα, δεν θεωρώ ότι είναι έκφραση πολιτικής θέσης ή έκφραση κάποιας ιδεολογίας.
        Αντίθετα, θεωρώ ότι είναι επικίνδυνες αυτές οι φωνές. Πρέπει να καταδικαστούν και να καταγγελθούν απ’ όλους, γιατί οδηγούν σε ένα αδιέξοδο, πολύ περισσότερο δεν απαντούν σε ένα ερώτημα απόλυτα εύλογο, τι θα βάλουμε στη θέση αυτών που θέλουν να ισοπεδώσουν, αυτών που θέλουν να ανατρέψουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ την άλλη, αν μία κατάσταση η οποία χωλαίνει πρέπει να δεχθούμε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει επειδή δεν έχει βρεθεί η αντικατάστασή της, δεν θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το αντίθετο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πω να μην επαναπαυόμαστε στο ότι δεν υπάρχει έτοιμη μια λύση.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς, συμφωνώ απολύτως σε αυτό. Είναι γνωστά τα προβλήματα του πολιτικού μας συστήματος, είναι γνωστή σε όλους μας η κρίση δημοκρατικής νομιμοποίησης και αντιπροσώπευσης, που βιώνει σήμερα το πολιτικό σύστημα της χώρας. Έχουμε συνείδηση των προβλημάτων.
        Το ενδιαφέρον θα ήταν να προσπαθήσουμε όλοι να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, στην ανανέωση των πολιτικών κομμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Μπεγλίτη, ένα σύστημα και ένα προσωπικό που μας οδήγησε εδώ, μπορεί το ίδιο να είναι αυτό που θα μας βγάλει; Μπορεί τα ίδια πρόσωπα;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να θυμίσω ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ελληνικού Κοινοβουλίου ανανεώθηκε. Έχουμε σε μια Βουλή 300 μελών, πάνω από 150 νέους βουλευτές απ’ τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού λαού, που με τις θέσεις του, με την τοποθέτησή του, με την ψήφο του και  με τους καθημερινούς κοινωνικούς του αγώνες, μπορεί να αλλάξει πολλά απ’ το πολιτικό σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ναι, αλλά σου λέει εμείς δε δώσαμε νομιμοποίηση για τα μέτρα του μνημονίου και νομίζω εν μέρει είναι εύλογο, υπάρχει και στο ίδιο πολιτικό προσωπικό αυτός ο προβληματισμός. Είχαμε εντολή; Μήπως χρειαζόμαστε δημοκρατική νομιμοποίηση; Μήπως πρέπει να ρωτήσουμε το λαό;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πάνω απ’ αυτό το ερώτημα υπάρχει ένα άλλο, πολύ πιο σημαντικό, για την επιβίωση όλων μας.  Το ερώτημα ή καλύτερα το δίλημμα αυτό, το υπαρκτό και όχι κατασκευασμένο, ήταν αν θα θέλαμε να δούμε σήμερα τη χώρα μας χρεοκοπημένη, με στάση πληρωμών, να μην μπορεί να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, να έχουμε ουσιαστικά μια χώρα σε πτώχευση και εξαθλίωση. Σ' αυτό το δίλημμα πρέπει να απαντήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το δίλημμα το θέτετε εσείς κ. Υπουργέ, διότι για παράδειγμα άλλες πολιτικές δυνάμεις..

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το δίλημμα το θέτει η ίδια η πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλες πολιτικές δυνάμεις το αμφισβητούν, λένε δηλαδή ότι υπήρχαν και άλλες εναλλακτικές λύσεις και υπήρχαν και άλλοι τρόποι διαπραγμάτευσης τους οποίους δεν τους μετήλθατε.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το αμφισβητούν εκ του ασφαλούς, απ’ τη στιγμή που η Ελλάδα μπόρεσε, με τη δανειακή σύμβαση που συνήψε η κυβέρνησή μας, να πάρει το δάνειο των 110 δις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και τι μπόρεσε; Να βγάλει 12 μήνες και σε 12 μήνες να έρχεται στη θέση να ζητά εκ νέου μέτρα ώστε να πάρει νέο δάνειο για να μπορέσει να προχωρήσει.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Ποιος σας είπε ότι η κρίση αυτή, ήταν μια κρίση με χρονικό τέλος ενός έτους;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εσείς το λέγατε κ. Υπουργέ.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το αντίθετο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Λέγατε μάλιστα ότι θα βγούμε στις αγορές το 2012.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Αυτό είναι μια άποψη που δεν είχε στέρεη βάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Την εκφράσατε όμως. Όχι εσείς.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με δηλώσεις, δημιουργήθηκε ένα κλίμα ευφορίας που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Πιστεύω ότι οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες για να βγούμε το 2011. Ίσως εκεί δημιουργήθηκε ένα κλίμα, που δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και βεβαίως στο πραγματικό βάθος της κρίσης της οικονομίας μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μα, ούτε και τώρα είμαστε σε θέση να πούμε πότε θα βγούμε στις αγορές κ. Υπουργέ. Μπορεί υπευθύνως η κυβέρνηση να θέσει ένα χρονικό συγκεκριμένο όριο; Όχι.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε θέλω να δημιουργήσω ή να συμβάλω στη δημιουργία ενός κλίματος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θέλω να υπερασπιστώ, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, μια εκτίμηση και μια ανάλυση που λέει ότι εάν δεν παλέψουμε, εάν δεν προσπαθήσουμε, εάν δε συνεχίσουμε στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, εάν δεν μπορέσουμε να αποκτήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών, ούτε το 2012 δεν θα βγούμε στις αγορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Την εμπιστοσύνη των πολιτών την έχετε πριν διεκδικήσετε την εμπιστοσύνη των εταίρων; Διότι ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες εκφράζουν την αγανάκτησή τους, τη δυσπιστία τους, εξαρτάται πως θα το αποκαλέσει κανείς, δεν το δείχνει.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα του ελληνικού λαού και  πως βιώνει αυτή την κρίση. Αλλά εάν κάποιος ή κάποια πολιτική δύναμη μπορούσε με αξιόπιστο τρόπο να υποστηρίξει ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, εμείς ήμασταν έτοιμοι να το ακούσουμε, να το συζητήσουμε, να συμμετάσχουμε σε ένα διάλογο των πολιτικών δυνάμεων.
        Μπορεί να υπάρχουν επιμέρους προτάσεις, δυστυχώς, όμως, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δεν υπάρχει. Πρέπει πάνω απ’ όλα και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει πώς εκπληρώνουμε τους όρους αυτής της δανειακής σύμβασης, αυτού που αποκαλείται μνημόνιο, πώς ουσιαστικά μειώνουμε τις δαπάνες, πώς ενισχύουμε τα έσοδα της χώρας, έτσι ώστε να πιάσουμε τους στόχους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Επομένως λέτε ότι είναι αβάσιμη η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, δεν είναι ρεαλιστική.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Εάν ήμουνα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητούσα και θα επέμενα ιδιαίτερα σε ένα στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να έχει ρεαλιστική βάση, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να πάμε από κοινού στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτούμε.
        Αυτό το στοιχείο είναι η χρονική επιμήκυνση της υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου και όχι μέχρι το τέλος του 2013. Έτσι όπως διατυπώνεται η άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ουσιαστικά δεν υλοποιεί τους στόχους, αλλά εκτροχιάζει την προσπάθεια αυτή που γίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:Ο ανασχηματισμός με προσωπικότητες εξωκοινοβουλευτικές, ακούμε τραπεζίτες κλπ., είναι λύση κ. Υπουργέ;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Πιστεύω ότι μέσα σε ένα κυβερνητικό σχήμα, έχουν θέση, υπό ορισμένες συνθήκες, προσωπικότητες, που θα μπορούσαν να συμβάλουν με την εμπειρία και με τη διαδρομή τους στο κυβερνητικό έργο.  Δεν πιστεύω όμως επί της αρχής και αυτή είναι η δημοκρατική μου πεποίθηση, ότι τα προβλήματα λύνονται με τεχνοκράτες και με προσωπικότητες  γενικότερα.  Αντίθετα, τα προβλήματα λύνονται όταν υπάρχει η στέρεη δημοκρατική νομιμοποίηση της Κυβέρνησης από την ίδια την κοινωνία.
        Δεν πιστεύω στα θαύματα και στους θαυματοποιούς ή ότι υπάρχουν κάποιοι που είτε τους γνωρίζουμε, είτε μπορούμε να τους ανακαλύψουμε στην πορεία, που να λύσουν με το μαγικό τους ραβδί τα προβλήματα της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Πάντως η Κυβέρνησή σας έχει στελέχη τα οποία δεν έχουν αυτή τη δημοκρατική νομιμοποίηση όπως την αποκαλέσατε και πορεύτηκε μέχρις εδώ και με τέτοια στελέχη.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Έχουν την έμμεση δημοκρατική νομιμοποίηση της ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση από την πλειοψηφία, από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και βεβαίως την επιλογή του Πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή την αντιπαράθεση του Υπουργού Εξωτερικών με τους βουλευτές πώς την κρίνετε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω ότι σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις και να μην τροφοδοτούμε, παρά την καλή θέληση που έχουμε, ένα ευρύτερο κλίμα λαϊκισμού.
        Το πρόβλημα σήμερα στην χώρα μας δεν είναι οι βουλευτές. αφού ένα μεγάλο ποσοστό ανανεώθηκε στις τελευταίες εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Καλά η ανανέωση δεν είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, δεν σημαίνει ότι είναι και καλύτεροι. Κατά τη γνώμη  μου πολλοί εξ αυτών δεν είναι και καλύτεροι απ’ αυτούς που φύγανε.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Τότε ή πρέπει να αναθεωρήσουμε τις βάσεις του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και του Συντάγματός μας ή πρέπει να καταγγείλουμε τον ελληνικό λαό που μας στέλνει στη Βουλή με την ψήφο του. Θέτουμε ένα πολύ επικίνδυνο θέμα μ'αυτό που λέτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Όχι, πιθανόν τον τρόπο εκλογής των βουλευτών, ποιοι είναι αυτοί που είναι γνωστοί από τα Μέσα Ενημέρωσης, ποιοι είναι αυτοί που έχουν χρήματα και ξέρουμε από πού τα παίρνουν μαύρα χρήματα και εκλέγονται και κάνουν πολυδάπανες εκστρατείες, βάζουμε θέματα που αφορούν και στερεώνουν τη δημοκρατία και ενισχύουν τη δημοκρατία και φαντάζομαι σ’ αυτό συμφωνείτε.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βάζετε, όμως, κάποια άλλα θέματα που είναι σημαντικά, που μπορώ να τοποθετηθώ σ’ αυτά, που συνδέονται με το εκλογικό σύστημα, με τη θέση των πολιτικών κομμάτων απέναντι στις εκλογικές διαδικασίες και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Συμφωνώ ότι πρέπει να δούμε πολλές από τις πλευρές του εκλογικού μας συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Να αποσαφηνίσουμε όμως την άποψή σας. Θεωρείτε, λοιπόν, ότι ο κ. Δρούτσας, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους έκανε άστοχη επιλογή ανοίγοντας αυτό το θέμα απέναντι στους συναδέλφους σας βουλευτές οι οποίοι μάλιστα καλούνται, καλείστε μάλλον να στηριχθείτε σ’ αυτούς για να περάσετε τις περαιτέρω δύσκολες αποφάσεις;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Σε μια περίοδο που το Κοινοβούλιο και το Κοινοβουλευτικό μας σύστημα δέχονται ακρίτως και συλλήβδην επιθέσεις με μια ισοπεδωτική λογική, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στο τι λέμε, στο πώς το λέμε και ποια χρονική συγκυρία επιλέγουμε να πούμε τις προτάσεις μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας φοβίζει η επόμενη μέρα; Υπάρχει θέμα συνοχής στην κυβερνητική παράταξη κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν σας κρύβω ότι έχω και φόβο και προβληματισμό, γενικότερα για τις πολιτικές εξελίξεις. Βλέπω καθημερινά τη σπορά από ορισμένους, κάποιας πολιτικής αστάθειας και γενικότερα ορισμένες δυνάμεις στην αντιπολίτευση να εύχονται η χώρα να μην βγει από την κρίση, και  ουσιαστικά να πάμε σε νέες καταστάσεις που φοβάμαι ότι θα είναι ανεξέλεγκτες.
       

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιους εννοείτε την Αριστερά ή τη Νέα Δημοκρατία;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εννοώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν στέκονται στο ύψος της εθνικής ευθύνης σ’ αυτή τη δύσκολη και κρίση συγκυρία.
        Σήμερα, γίναμε όλοι μάρτυρες διαφόρων επικοινωνιακών τεχνασμάτων και εφήμερων εντυπωσιασμών από την πλευρά του κ. Καρατζαφέρη.  Αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος να θεωρεί, ότι μπορεί να εντυπωσιάζει επικοινωνιακά, για ζητήματα που άπτονται της πολιτικής σταθερότητας της χώρας. Βλέπω αυτό το έλλειμμα πολιτικής σοβαρότητας και αξιοπιστίας και με προβληματίζει.