Η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου ενημερώνει τους Κορίνθιους πολίτες ότι στις 19/4 κατατέθηκε από τον επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας και εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο, Θανάση Πετράκο, επερώτηση για το θέμα των δεξαμενών στο Σουσάκι στο περιφερειακό συμβούλιο (η επερώτηση επισυνάπτεται) η οποία....
είχε προγραμματιστεί προς συζήτηση για τη Δευτέρα 9/5. Η επερώτηση έχει ως εξής:
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: «Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Περιφέρεια για άμεση διακοπή εργασιών κατασκευής των δεξαμενών αποθήκευσης των χημικών στο Σουσσάκι Κορινθίας»
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Με δεδομένο ότι από τις 3 Μαρτίου 2011 έχω ζητήσει να συζητηθεί το θέμα αυτό στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δυστυχώς δεν έχει ακόμη συζητηθεί, είμαι υποχρεωμένος να καταθέσω το εν λόγω θέμα ως ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ, ζητώντας να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά και να εκδοθεί ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, σας ενημερώνω ότι από τις 18 Οκτωβρίου 2010 το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε του περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία αποθηκών χημικών της εταιρείας «Sussaki Logistics Α.Ε.», που βρίσκεται εγκατεστημένη στη θέση «Σουσσάκι» του Δήμου Αγ. Θεοδώρων Νομού Κορινθίας.
Η θετική γνωμοδότηση έγινε παρά την αρνητική γνωμοδότηση και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίων Θεοδώρων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Νομού Κορινθίας.
Οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίων Θεοδώρων, όσο και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κορινθίας είχαν στηριχθεί στα γεγονότα ότι η εταιρεία επιδιώκει την εγκατάσταση 5 δεξαμενών γεμιστηρίου και κατασκευή αγωγών τροφοδοσίας, δεξαμενών αλλά και μεταφορά με βυτιοφόρα και πλοία στυρένιου, οξικού αιθυλεστέρα, αιθυλικής αλκοόλης και φυτικών λαδιών.
Η περιοχή είναι ήδη βεβαρυμμένη βιομηχανικά αφού λειτουργούν μονάδες, παραγωγής άλατος, καλωδίων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης θείου και αδρανών λιπασμάτων καθώς και διυλιστήρια. Επιπλέον σύμφωνα με τις καταγγελίες φορέων και οργανώσεων η περιβαλλοντική μελέτη της εταιρίας έχει αποκρύψει ή και δίνει ανακριβή στοιχεία, ώστε να εγκριθεί η κατασκευή της εν λόγω μονάδας. Έχει αποκρύψει το γεγονός ότι στην περιοχή όπου προτίθεται να εγκατασταθεί η μονάδα, υπάρχει διέλευση αγωγού φυσικού αερίου άρα ο κίνδυνος της αλληλουχίας (φαινόμενο Domino) είναι υπαρκτός για το οποίο στην μελέτη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Η μελέτη αναφέρει ότι το διυλιστήριο βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 1000 μέτρα από την περιοχή που προτίθεται η εταιρία να κατασκευάσει την μονάδα κάτι που είναι αναληθές, όπως και ότι οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται σε απόσταση 130 μέτρων από τον αιγιαλό ενώ θα είναι πολύ κοντύτερα και πάντως λιγότερο από 100 μέτρα.
Επιπλέον τονίζω ότι στην περιοχή υπάρχουν τρεις οικισμοί και οι αποθήκες θα είναι πολύ κοντά στα διυλιστήρια και πάνω σε ένα ηφαίστειο.
Το θέμα αυτό απασχόλησε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή και στην οποία ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ποντόλσκι απάντησε και μεταξύ των άλλων η απάντησή του αναφέρει:
«Μονάδα αποθήκευσης και διακίνησης χημικών προϊόντων είναι δυνατόν να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας Seveso II ανάλογα με τις χημικές ουσίες και τις σχετικές ποσότητες που υπάρχουν σε αυτήν». «Στο άρθρο 8 προβλέπεται ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες για την επικινδυνότητα πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων από οποιαδήποτε γειτονική μονάδα, όπως στην προκειμένη περίπτωση τα διυλιστήρια ή οι αγωγοί». Συνεχίζοντας στην απάντηση του ο Επίτροπος αναφέρει ότι «στο άρθρο 13 παράγραφος 5 προβλέπεται ότι πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στο κοινό να εκφέρει γνώμη σχετικά με το σχεδιασμό νέων μονάδων ανώτερης βαθμίδας σύμφωνα με την οδηγία 85/337/ΕΚ, γνωστή επίσης ως «οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων» (ΕΠΕ)» και καταλήγει τονίζοντας ότι: «Η ακρίβεια των πληροφοριών της περιβαλλοντικής μελέτης είναι δυνατόν να προσβληθεί σε οποιοδήποτε στιγμή των διαβουλεύσεων, προτού ληφθεί τελική απόφαση» μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) ή ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα ― όπως στην προκειμένη περίπτωση ― να προσβάλουν συνολικά την εκτίμηση λόγω των στοιχείων στα οποία βασίστηκε, εάν τα στοιχεία αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση ή προφανώς δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των διατάξεων της οδηγίας ΕΠΕ».
Η θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ξεσηκώσει τις διαμαρτυρίες των πολιτών της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατασκευή των επικίνδυνων αποθηκών και τονίζουν ότι με το συγκεκριμένο έργο:
α) Θα αποθηκεύονται μόνιμα 6.000 τόνοι επικίνδυνων χημικών δίπλα στα διυλιστήρια και πάνω στο ηφαίστειο.
β) Θα ξεφορτώνονται ετησίως στη θάλασσα τόνοι χημικών που θα μεταφέρονται οδικώς με φορτηγά βυτιοφόρα.
γ) Υποβαθμίζεται η περιοχή ακόμη περισσότερο, δεδομένης και της μεγάλης επιβάρυνσης που έχει από τις μεγάλες βιομηχανίες και κυριότερο
δ) Εγκυμονούνται μεγάλοι κίνδυνοι για το περιβάλλον και συνολικά και συνολικά για τη ζωή των πολιτών.
Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, σας ερωτούμε, είναι στις προθέσεις της Περιφέρειας:
1) Να προσβάλλει συνολικά την εκτίμηση της περιβαλλοντικής μελέτης, λόγω των ελλιπών και ανακριβών στοιχείων πάνω στα οποία στηρίχθηκε και τα οποία δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση.
2) Να ζητήσει την άμεση διακοπή των εργασιών κατασκευής των δεξαμενών των χημικών.
3) Να ζητήσει την ανάκληση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της θετικής έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, με βάση τους οποίους επιδιώκεται να γίνει η κατασκευή των αποθηκών.
4) Να απαιτήσει την οριστική ματαίωση του εν λόγω επικίνδυνου έργου.
5) Συμφωνείτε να ληφθεί σήμερα ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με το οποίο να ζητάει να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα ανωτέρω;
19/4/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Βέβαια, με βάση την προσφιλή του συνήθεια ο κ. Τατούλης, με το γνωστό αλαζονικό τρόπο που διακρίνει την εν γένει παρουσία του και που προσβάλει κατά βάναυσο τρόπο τους πολίτες της Πελοποννήσου, δεν εισήγαγε το θέμα προς συζήτηση και στο περιθώριο της συνεδρίασης δήλωσε πώς το θέμα έχει λυθεί από ψηλά (!!!) και ότι σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα (άλλος γνώστης του θέματος, άλλωστε στην περιοχή μένει για να ασχοληθεί περαιτέρω;). Για το θέμα μπορεί κανείς να ανατρέξει στη σχετική ανακοίνωση του Θανάση Πετράκου (http://www.petrakos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=179:o-periferiarxis-arnithike-na-zhthsh-tin-mataiosh-tis-apothikhs-ximikon&catid=8:grafeio-typou&Itemid=5).
Επίσης, την Παρασκευή 20/5 αντιπροσωπεία της Αγωνιστικής Συνεργασίας, αποτελούμενη από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Ν. Χανιά, και τον Π. Ψιλογιαννόπουλο, συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο ποιότητας και περιβάλλοντος του διευρυμένου Δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων κ. Νικολάου, ο οποίος ενημέρωσε ότι πέρα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νέου δήμου η οποία ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης της Υπουργού Περιβάλλοντος ο Δήμος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ανάκληση της απόφασης αυτής (για να απαντηθεί και η εμμονή του ορισμένων στην επιλογή αυτή). (Τα έγγραφα που τεκμηριώνουν τις ενέργειες αυτές είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου). Προκαλεί λοιπόν εντύπωση ότι όλοι όσοι τάχθηκαν υπέρ της κατασκευής των δεξαμενών δεν μπήκαν στον κόπο να έρθουν σε επαφή με το Δήμο Λουτρακίου, για να πληροφορηθούν τη θέση και τις ενέργειες του. Αντιθέτως, με μεγάλη ευκολία υιοθέτησαν τις θέσεις της εταιρείας και απαξίωσαν τις αποφάσεις του Δήμου και του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Δηλώνουμε λοιπόν απερίφραστα ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να υποχωρήσουμε στην αγώνα μας, για να γίνουν αποδεκτά τα αυτονόητα. Δεν μπορεί κατά παράβαση της θέλησης των τοπικών κοινωνιών και χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με τους κατοίκους και τους φορείς της κοινωνίας οι εκάστοτε κυβερνώντες να αποφασίζουν ερήμην μας!