30 Ιουν 2011

Ζισκάρ: Τρελό να ζητάμε από τους Ελληνες να εξοφλήσουν σε σκληρό νόμισμα


Είναι τρέλα αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα, να αποπληρώσει τα χρέη της σε ισχυρό νόμισμα, διαμηνύει ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.
Μιλώντας χθες σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, καθώς και ότι θα πρέπει να αναληφθεί...  

από έναν ανεξάρτητο φορέα, ο οποίος θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση της αναδιάρθρωσής του με τους ιδιώτες πιστωτές.

Ο φορέας αυτός, όπως είπε, θα διαπραγματευτεί με τους πιστωτές για το πώς, πότε και σε ποιο βαθμό θα δοθούν αποζημιώσεις. Σε αυτόν θα συμβάλει και η ΕΚΤ ενώ η Ελλάδα θα συμμετέχει με τα έσοδα που θα συγκεντρώσει από τις αποκρατικοποιήσεις. Εναν αντίστοιχο φορέα είχε υιοθετήσει και η Γαλλία τη δεκαετία του '30.

Παρατήρησε, ακόμη, ότι δεν είναι ρεαλιστικό να προστίθεται χρέος σε ένα βάρος που, ήδη, δεν είναι βιώσιμο, καθώς και ότι οι κερδοσκόποι και οι τράπεζες γνώριζαν ότι αναλάμβαναν ρίσκο, όταν αγόραζαν ομόλογα.

Ο Ντ' Εστέν τόνισε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας συνιστούν επί της ουσίας εσωτερική υποτίμηση - μέσω περικοπών των μισθών και αύξησης της παραγωγικότητας -, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι Ελληνες αποπληρώνουν τα χρέη τους σε σκληρό νόμισμα και αυτό είναι παράλογο.

Εν τω μεταξύ, για δραματικές κοινωνικές αλλαγές στην Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της γνωστής επενδυτικής εταιρείας Black Rock, Λάρι Φινκ.

«Ζητάμε από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία να επιβάλουν ένα χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης και την ίδια στιγμή να πληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η χρηματοπιστωτική κοινότητα. Κάτι που είναι άδικο όταν άλλες χώρες, όπως η Ισλανδία, είχαν τη δυνατότητα να προβούν σε στάση πληρωμών.

»Η κατάσταση είναι σοβαρή και πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέα κρίση, αν οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες δεν βρουν λύση. Το είδαμε στη Γερμανία μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν αυτή στέρεψε από χρήμα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στον κοινωνικό ιστό χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία», είπε ένας από τους πλέον γνωστούς επενδυτές στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: enet.gr